Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μπροστά στο πυρηνικό εφιάλτη της Φουκουσίμα και πάλι η ανθρωπότητα – Επανεκκίνησαν τον αντιδραστήρα (VIDEO-Φωτογραφίες)

Μπροστά έβαλε και πάλι η Ιαπωνία τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα, τέσσερα χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα το οποίο προκλήθηκε από τον μεγάλο σεισμό του Σεντάι του οποίου ακολούθησε ένα καταστροφικό τσουνάμι, με περίπου 18.500 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και μια οικονομία σχεδόν διαλυμένη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

Με τις μνήμες όλου του πλανήτη να ανατρέχουν στην εφιαλτική ημερομηνία της 11ης Μαρτίου του 2011 και τον φόβο μπροστά σε μια διαρκή τεράστια απειλή να μην υποχωρεί, η Kyushu Electric Power, κάτω από καινούργιες νόρμες ασφαλείας όπως και η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει, την Τρίτη το πρωί επανεκκίνησε τον Νο 1 αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σεντάι.

_84808606_84808605

Ήδη, σε μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν χιλιάδες πολίτες έξω από τον χώρο των εγκαταστάσεων αλλά και στην κατοικία του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο Τόκιο, περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακριά.

_84808537_028506807

Από το πρωί, τον γύρο του κόσμου έκαναν τηλεοπτικές εικόνες που δείχνουν το control room του εργοστασίου και των εργαζομένων που χειρίζονται τον και πάλι ενεργό αντιδραστήρα, για τον οποίο η εταιρεία δηλώνει πως λειτουργεί «χωρίς το παραμικρό πρόβλημα».

222R

Η πλήρης αντίδραση αναμένεται να γίνει σε 24 περίπου ώρες, ενώ η παραγωγή ενέργειας εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, το πλήρες δυναμικό της παραγωγής αναμένεται να δοθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Abe δήλωσε τη Δευτέρα ότι «οι αντιδραστήρες έχουν περάσει τους πιο σκληρούς ελέγχους του κόσμου», καλώντας ταυτόχρονα την Kyushu Electric να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, λαμβάνοντας ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη διαδικασία της επαναλειτουργίας του.

Ωστόσο οι σχετικές επίσημες διαβεβαιώσεις δεν δείχνουν να καθησυχάζουν σχεδόν καθόλου τους κατοίκους, οι οποίοι, θεωρούν πως δεν μπορούν να υπάρχουν πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα ασφαλείας για ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε μια περιοχή η οποία είναι γεμάτη από ενεργά ηφαίστεια.

japonia-fukushima

Εκπρόσωποι των χιλιάδων διαμαρτυρόμενων πολιτών, διαμήνυσαν πως «δεν χρειάζεται η Ιαπωνία πυρηνικά εργοστάσια» ενώ έκαναν λόγο και για τον «μύθο της φτηνής πυρηνικής ενέργειας», λέγοντας πως το ατύχημα της Φουκουσίμα απέδειξε περίτρανα πως, εκτός από ακραία επικίνδυνη, τελικά είναι και πανάκριβη.

Fukushima-meltdown-prevailing-winds1

Υπενθυμίζεται πως από τον σεισμό του 2011, σχεδόν 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.500 θεωρούνται ακόμη αγνοούμενοι, αν και κανένας από τους θανάτους δεν συνδέθηκε επισήμως με την πυρηνική καταστροφή. Ωστόσο, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας, περίπου 160.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τις γύρω περιοχές, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν επέστρεψαν ποτέ, λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας τα οποία μέχρι και σήμερα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ