Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Celine Star»: «Έσπασαν» τα ισόβια για τον έναν από τους «dealer» ναρκωτικών!

Η «σοκολάτα» από τη Συρία ήταν πασπαλισμένη με «σκόνη καφέ και κανέλα». Η μυρωδιά που αναδινόταν και έφτασε μέχρι τα ευαίσθητα ρουθούνια των δύο ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων του Λιμενικού Σώματος δεν τους θύμιζε ναρκωτικά ώστε να κουνήσουν χαρούμενα την ουρά τους και να γαβγίσουν για να πάρουν τη λιχουδιά που τους αντιστοιχούσε.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση με τα 1.268 κιλά «σοκολάτας» που εντόπισαν οι λιμενικοί της Ιεράπετρας, με τους συλληφθέντες να δηλώνουν όλοι αθώοι και αμέτοχοι!


Όμως, η πληροφορία που είχε έρθει από τις γαλλικές Αρχές μιλούσε για μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών που μετέφερε στα σωθικά του το πλοίο «Celine Star», τον Μάρτιο του 2018. Τελικά, ήταν σωστή, καθώς η ινδική κάνναβη σε μορφή «σοκολάτας» βρέθηκε καλά κρυμμένη. Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχει εντοπιστεί στη χώρα μας ήταν τα 1.268 κιλά «σοκολάτας».

Λεπτομέρειες

Η «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» παρακολούθησε την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και φέρνει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες από την ακροαματική διαδικασία, η οποία για κάποιους από τους κατηγορούμενους εξελίχθηκε θετικά.

«Υπήρχε συνάδελφος που είχε γνώσεις μηχανικού και εμπειρία, ξεβιδώσαμε πίσω από τον πρώτο χώρο και βρήκαμε κρύπτη δύο (μέτρα) επί δύο (μέτρα) επί ένα (μέτρο), κάτω από την καμπίνα. Αυτοί ήταν κρυφοί χώροι. Αυτός ο χώρος δεν ήταν για αλίευση… Προχωρήσαμε στο πίσω μέρος και πήγαμε στην πρύμνη, ξεβιδώσαμε δύο δεξαμενές νερού, τις αδειάσαμε πρώτα, πίσω από την αριστερή δεξαμενή, ανοίξαμε τρύπα και εκτός από ρινίσματα ξύλου που βγήκαν, βγήκαν υπολείμματα σακούλας που μύριζε ινδική κάνναβη», περιγράφει ένα από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, συμπληρώνοντας ότι «το κιλό πάει περίπου 15.000.000 με 20.000.000 ευρώ, ενώ το συνολικό κέρδος θα έφτανε τα 20.000.000 ευρώ».

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν από τις Αρχές υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη των ναρκωτικών στο σκάφος. Ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ότι δεν είχε καμία σχέση με το «χρυσό φορτίο». Όλοι γνώριζαν ότι θα πληρώνονταν όταν θα τελείωνε η αγοραπωλησία του σκάφους, κάτι το οποίο είχε ήδη συμφωνηθεί. «Θα παραδίδαμε το πλοίο και θα γυρίζαμε αεροπορικώς. Όταν γυρίζαμε, θα μας έδινε 1.000 ευρώ στον καθένα ο ίδιος ο ιδιόκτητης… Ο ιδιόκτητης ήταν στη Συρία 24 ώρες πριν φτάσουμε. Μας είπε να πάρουμε τηλέφωνο αυτόν για να μας δώσει το τηλέφωνο του άνθρωπου που θα παραλάμβανε το πλοίο στην Τυνησία… Δεν με παραξένεψε η μυρωδιά των μπαχαρικών, δεν μυρίζαμε τίποτα. Όταν δουλεύει το πλοίο, μυρίζει το λάδι πιο πολύ», υποστήριξε ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες που εκτελούσε χρέη καπετάνιου.

«Αν γνωρίζαμε ότι είχε ναρκωτικά το πλοίο δεν θα ήμασταν μαζί με τις Αρχές για να βοηθήσουμε. Ίσα ίσα, όταν μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε, σταματήσαμε και βοηθήσαμε που φτάσαμε στο λιμάνι», είπε στο δικαστήριο ο δεύτερος κατηγορούμενος. «Ο Θεός μας βλέπει. Εμείς δεν φταίμε. Δουλεύουμε σαν ψαράδες… Ήμασταν μαζεμένοι όταν ήρθε ο καφετζής στο λιμάνι και μας είπε ότι κάποιος γνωστός μας ψάχνει άτομα για δουλειά μίας εβδομάδας», περιέγραψε ακόμα ένας κατηγορούμενος.

σοκολάτας

Βαριές ποινές

Κάποια στιγμή ήρθε και η σειρά του εισαγγελέα να μιλήσει για τα όσα είχαν ακουστεί στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πρότεινε να κριθούν ένοχοι όχι για την αγορά των ναρκωτικών, αλλά για τις υπόλοιπες πράξεις, όπως της εμπορίας, της μεταφοράς, τις βαριές ποινές που ορίζει ο νόμος λόγω της μεγάλης ποσότητας. Συνολικά, βρέθηκαν 48 συσκευασίες «σοκολάτας» με λογότυπο η καθεμία, με τον εισαγγελέα να μην πείθεται από τους ισχυρισμούς περί «απλών ψαράδων τόνου που θα έπαιρναν από χίλια ευρώ στην περίπτωση που το πλοίο αγοραζόταν». Επίσης, «με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορούσε να δει και να εκτιμήσει το πλοίο χωρίς να πραγματοποιήσει αυτό ένα τόσο πολυδάπανο ταξίδι περίπου 1.500 μιλίων, που απαιτούσε τουλάχιστον επταήμερο πλου με τα αντίστοιχα έξοδα αγοράς καυσίμων, μισθών και διατροφής του τετραμελούς πληρώματος». Επίσης, «οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο είχε πουληθεί και το πήγαιναν προς παράδοση, ενώ ο τέταρτος κατέθεσε ότι το πήγαιναν να το δει ο υποψήφιος αγοραστής».

Ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων, ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ» υποστήριξε: «Από την πρώτη στιγμή ο εντολέας μου αρνείται τη συμμετοχή του στα αποδιδόμενα αδικήματα, καθότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την ύπαρξη των ναρκωτικών ουσιών, καθότι αυτά ήταν κρυμμένα σε χώρο που δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί. Άλλωστε επί δύο μέρες οι Αρχές έψαχναν χωρίς επιτυχία! Η αναγνώριση όμως της ελαφρυντικής περίστασης της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τον οδήγησε σε μια απόφαση ενοχής μεν, αλλά όχι με τη δυσβάσταχτη ποινή της ισοβίου καθείρξεως όπως συνέβη πρωτοδίκως. Αυτό συνεπάγεται ότι ανοίγει ο δρόμος της ελευθερίας σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε η Ρούλα Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας

Κυψέλη: Επίθεση 50 ατόμων με βαριοπούλες σε τράπεζα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ