Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Σεβαστίδης μίλησε στην εκπομπή Νυχτερινό Ρεπορτάζ και στον Πέτρο Κουσουλό για την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να γίνει τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και κατα πόσο αυτή η απόφαση είναι εφικτή και υλοποιήσιμη. Η Ένωση με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσα την πρόταση που διατυπώθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή αλλά στην παρουσα φάση στερείται νοήματος, καθώς εξαγγέλθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Παράλληλα θέτει επί τάπητος η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ως σημαντικότερα τα προβλήματα στελέχωσης του Πρωτοδικείου σε προσωπικό.
“Στην ανακοίνωσή μας στεκόμαστε στο γεγονός ότι ο Υπουργός για ακόμα μια φορά δεν έκανε τον κόπο να ζητήσει την άποψη των δικαστών, των Εισαγγελέων, των δικηγόρων, των υπαλλήλων δηλαδή όλων όσων εργάζονται στο χώρο της δικαιοσύνης και γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω ότι το ίδιο είχε γίνει τον Ιανουάριο όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική διαμεσολάβηση όπου και πάλι δεν κλήθηκε κανένας φορέας να ακουστεί. Νομίζω πως αυτό έχει μεγάλη ουσία.
Το δεύετρο που θα ήθελα να πω, το λέμε και στην ανακοίνωσή μας, είναι και το ουσιαστικό.
Δε θα λέγαμε όχι σε μια πρόταση η οποία θα βελτιώνει τις συνθήκες του έργου μας, τις συνθήκες απονομής της διακαιοσύνης και πράγματι το Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι ένα δύσκολα διαχειρήσιμο δικαστήριο, αλλά κάθε πρόταση για να είναι υλοποιήσιμη πρέπει να βασίζεται σε κάποιο σχέδιο και κάθε σχέδιο να έχει πρόβλεψη για την εξεύρεση οικονομικών πόρων εφαρμογής του. Λέμε λοιπόν στην ανακοίνωση ότι αυτή τη στιγμή λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων η κατάσταση σε πολλά δικαστήρια είναι τραγική.
Είχα κάνει μια αναφορά στη συνέλευση της Ένωσης μας το Δεκέμβρη για την κατάσταση των Δικαστηρίων. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2009, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν απο τα μνημόνια, οι συνολικές δαπάνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν 914 εκατομμύρια ευρώ. Απο την επόμενη χρονιά παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη πτώση των κονδυλίων και πέρσι φτάσαμε να είναι ο προϋπολογισμος στα 618 εκατομμύρια, περίπου 30% μειωμένα κονδύλια. Αυτό τι συνέπεια έχει; Από τη μη επάρκεια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φαξ, εκτυπωτές, κάλυψη βασικών αναγκών λειτουργίας, πολλές φορές εμείς οι ίδιοι κάνουμε εισφορές, περίπου 20.000 ευρώ απο τα μέλη της Ένωσης. Το ένα θέμα λοιπόν είναι το υλικοτεχνικό. Το άλλο έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό, το προσωπικό. Υπήρξε δύο φορές απο το υπουργείο αύξηση των οργανικών θέσεων των Δικαστών και των Εισαγγελέων. Στο Πρωτοδικείο Αθήνας συγκεκριμένα υπάρχουν 27 κενά. Την ίδια στιγμή, απο υπολογισμούς που έκανε η διοίκηση του Πρωτοδικείου προέκυψε ότι την ίδια χρονιά, υπήρξε αύξηση των υποθέσεων που συζητήθηκαν στην τακτική διαδικασια στο Πρωτοδικείο κατά 75%. Γι’ αυτό το λόγο ζητούμε αύξηση των οργανικών θέσεων όπως λέμε και στην ανακοίνωση αυτό το αίτημα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δεν δόθηκε ούτε μια οργανική θέση τα τελευταία χρόνια. Ακόμα πιο βασικές οι ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους. Ειπατε και εσείς ότι τα κενά σε γραμματείς και σε δακτυλογράφους είναι 300. Αυτά τα 300 κενά αντιστοιχούν στο 40% των οργανικών θέσεων. Επίσης δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί οι ζημιές που έγιναν στο Εφετείο Αθηνών οι οποίες προκλήθηκαν απο τις βομβιστικές επιθέσεις του Δεκεμβρίου με συνέπεια τη δυσλειτουργία πολλών υπηρεσιών. Όταν λοιπόν υπάρχουν τέτοια προβλήματα δεν είναι λογικό να υποστηρίζουμε ότι είναι καθήκον του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές και ότι οι εξαγγελίες για ίδρυση νέων δικαστικών Μεγάρων είναι αυτή τη στιγμή τουλάχιστο ανεπίκαιρες; Δεν είναι τέτοια η συγκυρία ώστε να επιτρέπονται τόσο μεγαλεπίβολα σχέδια.
Πληροφορήθηκα απο τα μέσα την απόφαση του κ. Κοντονή και μάλιστα ως μια αμετάκλιτη απόφαση της κυβέρνησης. Εμείς σαν Ένωση είμαστε ανοιχτοί αν μας καλέσει ο Υπουργός και νομίζω πως χρειάζεται, όχι μόνο για τη δικαιοσύνη για όλους τους τομείς, χρειάζεται να καλούνται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εκάστοτε χώρο, που γνωρίζουν τα προβλήματα. Αυτό που προέχει τώρα είναι η επίλυση των προβλημάτων όχι μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας αλλά και άλλων περιοχών, άρα να συντηρηθούν άμεσα οι υπάρχουσες δομές, να προσληφθει προσωπικό εκεί που πρέπει για να μπορέσουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε στον κοινό στοχο: γρήγορη και ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης”.