Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χάλκη: Τι είπε ο Έλληνας καπετάνιος που ήταν παρών στην τουρκική πρόκληση

Το πώς βίωσε τη διπλή τουρκική πρόκληση στη Χάλκη κατά ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών, περιέγραψε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καπετάνιος ενός εκ των πλοίων που κλήθηκαν στην επιχείρηση.

«Είχαμε κάλεσμα από τον Λιμενικό Σταθμό της Χάλκης και κατ’ επέκταση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπήρχε η τούρκικη ακταιωρός που έκανε παρενόχληση στο άλλο πλοίο που προσπαθούσε να πάρει τον κόσμο. Ακούγαμε που φώναζε το ελληνικό πλοίο στην τούρκικη ακτοφυλακή να απομακρυνθεί, χωρίς αποτέλεσμα βέβαια. Έριχναν και λέιζερ για να τυφλώσουν τους Έλληνες. Όλο αυτό κράτησε 10-15 λεπτά» είπε ο Βασίλης Χειμωνέτος.

«Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια περιστατικά στο νησί της Χάλκης, υπήρχε ανησυχία. Το καλό είναι ότι δεν υπήρχαν θύματα, ως δήμος είχαμε προετοιμαστεί για να περιθάλψουμε τους ναυαγούς» είπε ο δήμαρχος του νησιού Ε. Φραγκάκης.

«Άλλη μία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει χρησικτησίες στη ζώνη μεταξύ 26ου και 28ου ούτως ώστε να δηλώσει την παρουσία της με τον τρόπο που επέλεξε, που είναι ατυχής. Δηλώνει ότι καλό θα ήταν να προεκτείνουμε και τη ζώνη των 12 μιλίων στο Αιγαίο» είπε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας – Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μάζης

Λιμενικό: Οι λόγοι που θεωρείται από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο Πέλαγος

Σύμφωνα με το Λιμενικό το συγκεκριμένο περιστατικό στη Χάλκη συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων.
  • Το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο νύχτα.
  • Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, δεν φορούσαν σωσίβια
  • Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί.

Τονίζεται ότι, οι Λιμενικές Αρχές έχουν ήδη εντοπίσει μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται.

«Οι Τούρκοι καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν»

Το Λιμενικό μάλιστα αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι δύο τουρκικές ακταιωροί που έσπευσαν στο σημείο, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Και αυτή η προσπάθεια είναι τιτάνια, καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών.

Τελευταία, μάλιστα, κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό την διασπορά τους στην Ευρώπη και την αποβίβασή τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της Ν. Ιταλίας.

Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά, τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και της FRONTEX προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν τη σύλληψή τους.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από 25 τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί.

Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, 19 συνολικά διασωθέντες.

Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ