Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Xάθηκαν στην… μετάφραση με την δίκη της Siemens

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκίας από τη Siemens στην Ελλάδα.

Σήμερα το δικαστήριο που ξεκίνησε να δικάζει την υπόθεση – Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων – προχώρησε με απόφασή του στην επ’αόριστον αναβολή της δίκης, επειδή δεν είχε μεταφραστεί ακόμη στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας κ. Χαρ. Τζώνη, ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης της δίκης, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι.

Η Εισαγγελία κατηγορεί το ΥΠΕΞ 

Δέκα χρόνια πέρασαν μετά την έναρξη των ερευνών και ουδείς από τους πρωταγωνιστές έχει λογοδοτήσει ενώ ο πλέον σημαντικός κατηγορούμενος της υπόθεσης Μιχάλης Χριστοφοράκος έχει διαφύγει προ πολλού στο εξωτερικό.

χριστοφορακος
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος

Σε ό,τι αφορά τώρα την μη μετάφραση των βουλεύματος στη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα πηγές της εισαγγελίας Εφετών, αναφέρουν πως έγιναν κατ’ επανάληψη υπομνήσεις στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για την άμεση μεταγραφή του βουλεύματος. Καμία όμως από αυτές τις υπομνήσεις δεν ευοδώθηκε.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ήταν ίσως μονόδρομος για το δικαστήριο να προχωρήσει στην επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης κάνοντας δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος  των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος. Εξαίρεση αποτελεί -όπως τόνισε ο ίδιος- μόνο μια δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν επιβάλλεται η μετάφραση εφόσον η κατηγορία δεν έχει υποστεί μεταβολή.

Εν προκειμένω όμως όπως επισήμανε ο πρόεδρος, η κατηγορία σε πολλούς εκ των κατηγορουμένων έχει διαφοροποιηθεί με το βούλευμα. Με αυτό το σκεπτικό το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης κήρυξε άκυρη την επίδοση της κλήσης και του βουλεύματος και απαράδεκτη τη συζήτηση ως προς τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.

Ακόμη, με την απόφαση του δικαστηρίου κηρύχθηκε απαράδεκτη η συζήτηση λόγω μη νόμιμης κλήτευσης ως προς το προσώπου του Φάνη Λυγινού, συνεργάτη του Γαλλοεβλετού τραπεζίτη Ζαν Κλωντ Οσβλαντ.

Σχετική ένσταση είχαν υποβάλλει στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Μετά από όλα αυτά η συζήτηση της υπόθεσης αναβλήθηκε και θα οριστεί άλλη δικάσιμος προκειμένου  να γίνει μετάφραση του βουλεύματος στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Η υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται από το δικαστήριο αλλά αναβλήθηκε σήμερα επ’ αόριστον αφορά στην προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ 8002/1997.

To χρονικό μιας υπόθεσης που δεν εκδικάζεται 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005: Ο τότε εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου αναλαμβάνει την προκαταρκτική εξέταση για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2006: Ο εισαγγελέας επεκτείνει την έρευνα του στη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ (8002) και τα χρόνια που ακολουθούν θα διερευνηθούν κι άλλες συμβάσεις προμήθειας υλικών και συστημάτων του Ελληνικού Δημοσίου με την εταιρία Siemens, αναζητώντας Ελληνες αξιωματούχους που ενδεχομένως χρηματίστηκαν από τα μαύρα ταμεία του γερμανικού κολοσσού (συμβάσεις όπως για το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιών ΕΡΜΗΣ του Στρατού, τα ηλεκτρονικά συστήματα στους πυραύλους Πάτριοτ, η Αρμεντέλ). Πολύτιμο υλικό για τον εισαγγελέα οι αποκαλύψεις στελεχών της Siemens στις δικαστικές αρχές του Μονάχου για το δαιδαλώδες σύστημα δωροδοκιών που είχε στήσει η εταιρία σε διάφορες χώρες, για «ωφέλιμες πληρωμές» δισεκατομμυρίων μάρκων για να εξασφαλίζουν χρυσοφόρες προμήθειες, πολλά εκατομμύρια εξ αυτών φέρονται να κατέληξαν σε τσέπες Ελλήνων αξιωματούχων για συμβάσεις με το Δημόσιο.

ΙΟΥΛΙΟΣ 2008: Ο εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων και την περαιτέρω έρευνα αναλαμβάνει ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός.

ΜΑΪΟΣ 2009: Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas Μιχάλης Χριστοφοράκος προσέρχεται στο ανακριτικό γραφείο, ζητά προθεσμία για να απολογηθεί και αποχωρεί. Την ημέρα της προγραμματισμένης απολογίας του έξω από το κτίριο 10 της οδού Ευελπίδων πρωτακούστηκε σαν ανέκδοτο η φήμη ότι ο Χριστοφοράκος διέφυγε εκτός Ελλάδος. Ναι, ο βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο ήταν πλέον στη Γερμανία. Σοκ για τον ανακριτή και τις δικαστικές αρχές. Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης και η μάχη των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του ουδέν απέφεραν, ολοκληρώνοντας το φιάσκο. Ο Χριστοφοράκος εκμεταλλευόμενος τη γερμανική υπηκοότητά του κατάφερε να δικαστεί στη Γερμανία για πλημμεληματικές κατηγορίες και απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του.

29 ΜΑΙΟΥ 2009: Το δρόμο της φυγής που άνοιξε ο Χριστοφοράκος ακολούθησε με απόλυτη επιτυχία λίγες ημέρες αργότερα ο οικονομικός διευθυντής της Siemens Ελλάδος Χρήστος Καραβέλας. Λαμβάνει προθεσμία από τον ανακριτή αλλά δεν επιστρέφει ούτε εκείνος, αφήνοντας πίσω του μία ανάκριση στο απόλυτο χάος. Ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι οι αρχές γνώριζαν μία εβδομάδα πριν από την εξαφάνιση ότι ο Καραβέλας είχε σπίτι στην Ουρουγουάη όπου είχε στείλει 3 εκ δολάρια. Αγνωστο μέχρι σήμερα πού βρίσκεται.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009: Μετά την εξαφάνιση Καραβέλα συλλαμβάνονται με εντάλματα η σύζυγος και οι 3 κόρες του. Τη γλιτώνει μόνο ο ανήλικος γιος του. Μετά την απολογία τους σύζυγος και η μεγαλύτερη κόρη οδηγούνται στη φυλακή. Λίγες ημέρες μετά απολογείται το μεγαλοστέλεχος της μητρικής Siemens Φόλκερ Γιουνγκ και αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ένα χρόνο, εξαφανίζεται κι εκείνος.

Η διπλή «απόδραση» στιγματίζει την ανάκριση και λίγους μήνες μετά η δικογραφία αφαιρείται από τον κ.Ζαγοριανό, ο οποίος ελέγχεται πειθαρχικά για ενέργειές του.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Η ανάκριση ανατίθεται –αρχικά- σε δύο εφέτες ειδικούς ανακριτές, τους Μαρία Νικολακέα και Γιάννη Φιοράκη. Υποβάλουν πάνω από 60 αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε τουλάχιστον 14 χώρες, δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγουν, σε κάποιους εξ αυτών δικαιούχοι εμφανίζονται πρόσωπα με κωδικές ονομασίες όπως «ΡΟΚΟΣ», «ΦΡΑΝΖ» και «ΣΑΜΟΣ», off shore εταιρίες και διαδρομές εμβασμάτων επιχειρείται να αποκρυπτογραφηθούν, εκατοντάδες μάρτυρες καταθέτουν και συγκεντρώνονται χιλιάδες σελίδες εγγράφων που γεμίζουν 3 ανακριτικά γραφεία. 7 χρόνια μετά, με άλλους ανακριτές πλέον, δικογραφίες της Siemens συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτές.

ΜΑΪΟΣ 2015: Με βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη 64 εμπλεκόμενοι για τη σύμβαση 8002, ανάμεσά τους πρώην μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας, η τότε ηγετική ομάδα της Siemens στην Ελλάδα, στελέχη του ΟΤΕ, ο πρώην σύμβουλος του Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος (για το 1 εκ μάρκα που λέει ότι κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ). Για την ιστορία: η κόρη του άφαντου Καραβέλα που είχε προφυλακιστεί, δεν παραπέμφθηκε ούτε σε δίκη! Απηλλάγη με το βούλευμα, το οποίο αριθμεί εκατοντάδες σελίδες και περιγράφει πώς οι μίζες διοχετεύονται μέσω υπεράκτιων εταιριών από τα κρυφά ταμεία της γερμανικής εταιρίας και μέσω παρένθετων προσώπων φτάνουν στους Ελληνες αξιωματούχους. Συστήθηκε εξεταστική και προανακριτική Επιτροπή, τελικά η Βουλή δεν κατέληξε σε ποινικές ευθύνες υπουργών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Μετά από 10 χρόνια ερευνών, αρχίζει η δίκη για τη σύμβαση 8002 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με μισοάδεια εδώλια και δύο μεγάλους απόντες: τους καταζητούμενους Μιχάλη Χριστοφοράκο (που παραστάθηκε δια πληρεξουσίου δικηγόρου) και Χρήστο Καραβέλα (παραμένει άφαντος και στο δικαστήριο δεν εκπροσωπείται ούτε από δικηγόρο αν και στην ίδια δίκη θα κριθεί η τύχη της συζύγου του). Απουσιάζουν και οι 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι. Παρών ο Θόδωρος Τσουκάτος. Στη μικρή και ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα κατηγορούμενοι, δικηγόροι και μάρτυρες παρακολουθούν όρθιοι τη σύντομη διαδικασία. Συνήγοροι υπεράσπισης υποστηρίζουν πως η δίκη κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα καθώς το παραπεμπτικό βούλευμα δεν έχει μεταφραστεί για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους. Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη δίκη καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις δεν έγιναν λόγω της αποχής των δικηγόρων.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2016:Εισαγγελική πρόταση για την προμήθεια του C4I. Προτείνεται η απαλλαγή του φυγόδικου Χριστοφοράκου από τις κατηγορίες της απάτης και της δωροδοκίας. Κατά την εισαγγελική κρίση, το νούμερο 1 της Siemens στην Ελλάδα δεν δωροδοκούσε αλλά προσέφερε δωρεές για να κερδίζει η εταιρία τις συμβάσεις. Προτείνεται η παραπομπή ενός στελέχους της Siemens Hellas κι ενός της μητρικής εταιρίας, των εκπροσώπων της εταιρίας SAIC και μελών των Επιτροπών Ελέγχου και Παραλαβής Προµήθειας του συστήµατος. Εκκρεμεί η έκδοση βουλεύματος.

ΥΠΕΞ: Ψευδείς οι πληροφορίες για τη μετάφραση του βουλεύματος στην υπόθεση Siemens

Από την μεριά του το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για ανυπόστατες και ψευδείς οι πληροφορίες για τη μετάφραση του βουλεύματος στην υπόθεση Siemens.

Όπως διαβεβαιώνει, η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, παρά τον τεράστιο φόρτο εργασίας της, ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών.

Συγκεκριμένα, «οι πρώτες 700 μεταφρασμένες σελίδες παραδόθηκαν στις 02.11.2015 και οι υπόλοιπες 880 σελίδες, στις 13.05.2016» σημειώνει.

 «Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να εντοπίσουν και να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που κακόβουλα και σκόπιμα διέδωσαν τις ψευδείς και ανυπόστατες αυτές πληροφορίες» αναφέρει.

AdTech AdΔημ. Συμπαράταξη: Υπεύθυνη η κυβέρνηση για τη δίκη της Siemens

Ο υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης Θοδωρής Παπαθεοδώρου δήλωσε πως:

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη που υπήρξε στη δίκη της Siemens. Εδώ και  ενάμιση χρόνο δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει τη δίκη, δεν έκανε τίποτα για να παράσχει τα απαραίτητα στοιχεία και τα μεταφρασμένα κείμενα που χρειάζονταν. Και σήμερα απλώς επιχειρεί να μεταβιβάσει την ευθύνη. Όχι μόνο δεν υπάρχει αυτή η ευθύνη σε άλλους, αλλά νομίζουμε ότι πλέον λειτούργησε βάσει σχεδίου, αυτού της συγκάλυψης των ευθυνών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να δείξει στον ελληνικό λαό ότι αντιμετωπίζει με την απαραίτητη υπευθυνότητα τη δίκη της Siemens.

Ένωση Κεντρώων : Να δοθεί στη δικαιοσύνη η δυνατότητα να αποφασίσει το συντομότερο

Να δοθεί στη δικαιοσύνη η δυνατότητα να αποφασίσει το συντομότερο δυνατό για την υπόθεση Siemens, ζητεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, με αφορμή την επ΄ αόριστον αναβολή της δίκης.

«Η Ένωση Κεντρώων καλεί την κυβέρνηση, έστω τώρα, μετά την σημερινή αναβολή που δόθηκε απ’ το δικαστήριο για τους ξένους υπηκόους τους ενεχομένους στο σκάνδαλο της Siemens, να ενεργήσει με σπουδή ώστε να παρασχεθεί στην δικαιοσύνη η δυνατότητα να αποφανθεί το συντομότερο δυνατό και να μην παραγραφεί η υπόθεση», τονίζει ο κ. Καλλιάνος σε ανακοίνωσή του.

 Ποτάμι: Σκάνδαλο η αναβολή της δίκης για τη Siemens

Την έντονη αντίδραση του Ποταμιού προκαλεί η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση της σύμβασης ΟΤΕ -Siemens λόγω ακυρότητας των κλήσεων που παραδόθηκαν αμετάφραστες προς τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

«Η παραγραφή ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, όπως είναι αυτό της Siemens, για “τεχνικούς” λόγους, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Εάν συμβεί θα πρόκειται για σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από το οικονομικό. Γιατί τώρα όλοι ξέρουν.

Οφείλουν λοιπόν όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να αποδοθεί Δικαιοσύνη, αλλιώς οι ευθύνες τους θα είναι τεράστιες και θα τους ακολουθούν μέχρι τέλους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ