Το τελευταίο εικοσιτετράωρο 27 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται στην πατρίδα μας ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2490 ενώ καταγράφηκαν και πέντε θάνατοι ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των θανόντων στους 130.
Την ίδια ώρα 48 συνάνθρωποί μας παραμένουν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ 60 έχουνε λάβει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ιχνηλάτης των επαφών από τα 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα της δομής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι και του θετικού κρούσματος της δομής Κασταλία στο Ελληνικό.
Από την ιχνηλατήση των επαφών προέκυψαν 121 επαφές από τους νοσούντες στο Περιστέρι με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να λέει πως όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να λέμε πως «το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα».
Στο μεταξύ 6 θετικοί νεφροπαθείς από τη δομή Ταξιάρχαι μεταφέρθηκαν στο Νίμιτς το οποίο έγινε νοσοκομεία αναφοράς μόνο για αιμοκαθαιρόμενους και άλλοι 6 στο ΑΤΤΙΚΟΝ. Οι 96 αρνητικοί τον κορωνοϊό αιμοκαθαιρόμενοι που έχουν παραμείνει στην κλινική Ταξιάρχαι θα μείνουν εκεί με νέο επιστημονικό και διοικητικό διευθυντή και με την βοήθεια έμπειρου λοιμωξιολόγου που έχει μεταφερθεί από το ΑΤΤΙΚΟΝ.
Η προστασία των ευπαθών ομάδων είναι το κύριο μέλημα μας με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα να εφιστούν την προσοχή στους κανόνες που τώρα αλλάζουν γιατί έχει έρθει η ώρα για μία αργή και ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά όλα πρέπει να γίνουν με προσοχή και κυρίως με την τήρηση των αποστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση τα περιοριστικά μέτρα ισχύουνε μέχρι της 4 Μαΐου ώστε να έχει παρέλθει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ενώ ιδιαίτερη προσοχή σύστησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα καθώς σήμερα ξεκινά το Ραμαζάνι τονίζοντας πως όπως συμβαίνει για όλους τους χώρους λατρείας έτσι και τα Τζαμιά είναι κλειστά.
Για το επόμενο διάστημα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως οι μελέτες δείχνουν πως η μετάδοση του ιού το καλοκαίρι μπορεί να πέσει σε έναν βαθμό 20% αλλά αν μια χώρα πιαστεί ανέτοιμη μπορεί να βρεθεί προ μεγάλης επιδημίας.
Για τον περιορισμό της μετάδοσης παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 3 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στην περιπατητική ζώνη του Ευόσμου Θεσσαλονίκης ενώ για όλες τις δομές φροντίδας ασθενών και ηλικιωμένων ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς συνιστούν προσοχή εκπαίδευση και επαγρύπνηση λέγοντας πως γι’ αυτό μέσα σε όλα καταργήσαμε τα επισκεπτήρια και πρέπει κάποια στιγμή να έρθει η ώρα να επιτρέψουμε έναν συγγενή να μπορεί με τα μέτρα προστασίας να επισκέπτεται τους ηλικιωμένους γιατί κι αυτοί νιώθουν μια αφόρητη μοναξιά εδώ και δύο μήνες.
Μιλώντας για την ανθρώπινη εμπειρία τους εκεί στις δύο δομές υγείας ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε την αγάπη με την οποία τον αγκάλιασαν οι ασθενείς ειδικά η αιμοκαθαιρόμενων η και τόνισε πως αυτή η ανθρωποκεντρική προσέγγιση ο αγώνας που δίνουνε αγκώνα με αγκώνα καθώς δεν επιτρέπει την χειραψία η αγκαλιά και αυτή η στάση των ειδικών κοντά σε κάθε άνθρωπο είναι που τελικά έχει κάνει τη χώρα μας να πετύχει και να είναι διεθνώς ένα μοντέλο καλή αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας