Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χανιά : Επίθεση στο γραφείο του Βασίλη Διγαλάκη – Έντονες αντιδράσεις για την διάλυση της κατάληψης Rosa Nera

Συνεχίζονται οι μαζικές αντιδράσεις για την επεισοδιακή και βίαιη διάλυση της κατάληψης στο κτίριο Rosa Nera στα Χανιά. Στη διάρκεια νέας πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου οι διαδηλωτές αλληλέγγυοι της κατάληψης, πέταξαν μπογιές στην πόρτα εισόδου του πολιτικού γραφείου του Υφυπουργού Παιδείας, βουλευτή Χανίων ΝΔ και πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλη Διγαλάκη (επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου).

Αφού έγραψαν συνθήματα αποχώρησαν συνεχίζοντας την πορεία, υπό το διακριτικό βλέμμα της αστυνομίας.

Ο ίδιος, ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης πριν από τρία χρόνια είχε υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου σε ιδιώτες για τουριστική αξιοποίηση.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί Συνέλευση, με μαζική συμμετοχή στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας , δίπλα στον δημοτικό κήπο.

Το πρωί του Σαββάτου δεκάδες κόσμου πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για τη διάλυση της κατάληψης , που κράτησε δεκαέξι ολόκληρα χρόνια!

Περίπου ένα χρόνο μετά το τελεσίγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για εκκένωση όλων των υπό κατάληψη κτιρίων, δόθηκε τέλος στην κατάληψη της Ρόζα Νέρα .Στις πέντε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις από όλες τις υπηρεσίες των Χανίων και με τη συνδρομή δυνάμεων από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, έγινε η εκκένωση του κτιρίου της παλιάς Μεραρχίας Κρητών.

Συνολικά δεκαέξι άτομα βρίσκονταν στο κτίριο, ανάμεσα τους έξι μετανάστες, κάποιοι από τους οποίους οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο. Ακολούθησε συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην οδό Κανεβάρο ενώ δυνάμεις της αστυνομίας από όλη την Κρήτη απέκλεισαν τους γύρω δρόμους, χωρίς να λείπουν οι στιγμές έντασης.

Μάλιστα η αστυνομία προχώρησε σε χρήση χημικών για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους στην οδό Κανεβάρο. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι από χειροβομβίδα κρότου λάμψης η δημοσιογράφος Σοφία Θεοδωράκη.

Η βομβίδα κρότου λάμψης και τα τραύματα στο πόδι της δημοσιογράφου της ΕΡΑ Σοφίας Θοδωράκη

«Υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος και την ώρα που γινόταν η προσαγωγή όσων βρίσκονταν στο κτίριο πετάχτηκε ένας καφές και αυτόματα άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Είναι περίεργο πως έπεσαν τα χημικά πάνω σε ανθρώπους» είπε η κ. Θεοδωράκη η οποία ωστόσο χαρακτήρισε αναμενόμενη την παρέμβαση της αστυνομίας.

Η ιστορία του κτηρίου

Κατασκευασμένο την περίοδο της Τουρκοκρατίας του 1897-1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτίριο πέρασε έως και το 1905 στον Πρίγκιπα Γεώργιο ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής. Κατά την Περίοδο της Γερμανικής Κατοχής αξιοποιήθηκε από τους Ναζί με τα υπόγεια να μετατρέπονται σε κελιά για βασανιστήρια. Στα χρόνια της δικτατορίας εγκαταστάθηκε σε αυτό η στρατιωτική διοίκηση και χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της 5ης Μεραρχίας του Στρατού μέχρι το 1985 οπότε και πέρασε από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Παιδείας.

Από τότε και μέχρι το 2004 οπότε και ανακηρύχθηκε από τη συλλογικότητα Ρόζα Νέρα ως ελεύθερος χώρος, παρέμενε εγκαταλελειμμένο. Τον Μάρτιο του 2014 η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτιρίου της Rosa Nera στην Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης η οποία υπέγραψε σύμβαση με ιδιώτη για την αξιοποίηση του ως ξενοδοχειακή μονάδα, απόφαση που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινωνία των Χανίων. Μάλιστα ο τότε Πρύτανης του Ιδρύματος, νυν υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης, είχε απευθύνει κάλεσμα στους καταληψίες να εκκενώσουν το χώρο για να προχωρήσει η συμφωνία με τον επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του ως νεότερου μνημείου καθώς «αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων και κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημόσιων Κτηρίων – Διοικητηρίων. Η διατήρησή του συμβάλει στην τεκμηρίωση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της πόλεως των Χανίων στα τέλη του 19ου αιώνα και κατά συνέπεια εμπλουτίζει το πολιτιστικό απόθεμά της».

Πηγή: neakriti.gr /flashnews.gr / zarpanews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ