Οι ισλαμιστές αντάρτες προελαύνουν την ώρα που καταρρέουν οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν ότι έχουν αρχίσει να περικυκλώνουν τη Δαμασκό αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία.
Συρία: Εγκατέλειψε τη χώρα και κατέφυγε στη Ρωσία η οικογένεια του Άσαντ
Ο διοικητής των ανταρτών Χασάν Αμπντέλ Γκάνι, με τη συμμαχία υπό την ηγεσία των ισλαμιστών που εξαπέλυσε την επίθεση στα βορειοδυτικά της χώρας, δήλωσε ότι «οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας, της Δαμασκού». Το υπουργείο είπε ότι «δεν υπάρχει αλήθεια στις ειδήσεις που υποστηρίζουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας, που βρίσκονται σε όλες τις περιοχές της υπαίθρου της Δαμασκού, έχουν αποσυρθεί».
Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντάρτες μαχητές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε ότι απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.
Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.
Στο μεταξύ, οι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη τη νοτιοδυτική Συρία και λένε ότι κατέλαβαν τη Σαναμαΐν, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία. Ο συριακός στρατός λέει ότι αναδιατάσσεται, χωρίς να παραδέχεται ότι απώλεσε εδάφη. Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Το Κατάρ είπε σήμερα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011, ως εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, δημιούργησε χώρο για τζιχαντιστές που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επτά εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν σε γειτονικές χώρες και ξένες μεγάλες δυνάμεις εγκαθίδρυαν βάσεις στη χώρα.
Καταρρέει η κυβέρνηση του Άσαντ
Αραβικές χώρες συμβούλεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ να εγκαταλείψει τη χώρα και να κυβερνήσει από την εξορία, ενώ συνάντηση για το θέμα θα έχουν σήμερα στο Κατάρ οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.
Ο Σύρος ηγέτης φαίνεται πάντως να είναι σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Η Ρωσία είναι απασχολημένη με τον πόλεμό της στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ, η οποία κάποια στιγμή έστειλε χιλιάδες μαχητές της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Άσαντ, έχει αποδυναμωθεί από μια σύγκρουση με το Ισραήλ που διαρκεί ένα χρόνο. Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει δει τους πληρεξουσίους του σε όλη την περιοχή να υποβαθμίζονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Επιπλέον, τα συριακά στρατεύματα έχουν εξαντληθεί και εξαντληθεί από 13 χρόνια πολέμου και οικονομικών κρίσεων, με ελάχιστη θέληση να πολεμήσουν.
Η Τουρκία, χωρίς να εμπλέκεται άμεσα στο πεδίο, παρατηρεί ευμενώς τις προόδους που σημειώνουν τα κινήματα των ανταρτών.«Για την Άγκυρα, η αλλαγή της ισορροπίας των δυνάμεων στη Συρία αντιπροσωπεύει ταυτόχρονα μια ευκαιρία και ένα κίνδυνο», συνοψίζει ο Χάμις Κινίρ, αναλυτής του γραφείου συμβούλων Verisk Maplecroft.
«Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για να καθοριστεί εάν η επίθεση των ανταρτών αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς Άσαντ ή εάν το καθεστώς θα καταφέρει να πατήσει ξανά στα πόδια του και να απωθήσει τα πρόσφατα κέρδη των ανταρτών», δήλωσε η Μόνα Γιακούμπιαν, αναλύτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολιτειακό Ινστιτούτο για την Ειρήνη. «Ενώ είναι αποδυναμωμένοι και αποσυντονισμένοι, οι σύμμαχοι του Άσαντ είναι απίθανο να υποκύψουν απλώς στην επίθεση των ανταρτών», έγραψε σε μια ανάλυση.
Την Παρασκευή η Ρωσία προέτρεψε τους πολίτες της να φύγουν από τη Συρία. Το Ιράν απομάκρυνε τις οικογένειες των διπλωματών του, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο. Η Χεζμπολάχ έστειλε μερικές «δυνάμεις επιτήρησης» στη Χομς, όμως μια μεγαλύτερη δύναμη θα ήταν εκτεθειμένη σε ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ βομβάρδισε την Παρασκευή δύο μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.
Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν τεθεί σε συναγερμό και χιλιάδες από αυτούς είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη Συρία και έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Όμως ακόμη δεν έχουν λάβει εντολή να τα περάσουν, είπαν δύο διοικητές τους. Το Ιράκ δεν επιδιώκει μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην Ντόχα του Κατάρ ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, που θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Ο Ιρανός υπουργός Αμπάς Αραγσί είπε στην ιρανική τηλεόραση ότι «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις» για το μέλλον της Συρίας και ότι η συνάντηση της Ντόχα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Forbes: Δέκα Έλληνες στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2024