Παιδικές ασθένειες περνάει ακόμη στο τμήμα των «επειγόντων» το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας και ένα από τα παλαιότερα νοσηλευτικά ιδρύματα, o Eυαγγελισμός. Πολυκοσμία, ταλαιπωρία, άγχος και αγωνία. Έλλειψη επαρκούς οργάνωσης, σημαντικές ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί προσπαθούν, μέχρι λιποθυμίας, να διαχειριστούν από 1.200 έως και 2.500 ασθενείς. Η κατάσταση είναι οριακή και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, γίνεται ανεξέλεγκτη.
Η πρόσφατη βλάβη του αξονικού τομογράφου γέμισε με ασθενείς την αίθουσα αναζωογόνησης του τμήματος επειγόντων. Τα ασθενοφόρα δεν προλάβαιναν να τους μεταφέρουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όπως ο «Γ. Γεννηματάς», το «Ιπποκράτειο» και το «Αττικόν» προκειμένου να εξεταστούν.
Η διαλογή των επειγόντων περιστατικών γίνεται με πρωτόγονα μέσα στην είσοδο του νοσοκομείου: ένας γιατρός στέκεται όρθιος και καλείται μόνος του σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να αποφασίσει σε ποια ιατρική ειδικότητα θα κατευθυνθούν οι επισκέπτες της εφημερίας.
Η στελέχωση είναι υποτυπώδης και οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για τεράστιες ελλείψεις. Στο τμήμα επειγόντων –σημειώνουν—υπάρχουν 15 κενές θέσεις, ενώ κενά υπάρχουν στα χειρουργεία, στα εργαστήρια και στα τμήματα. Ενδεικτικό είναι ότι σε 60 ασθενείς αναλογεί μία νοσηλεύτρια.
Πίεση
Η πίεση του νοσοκομείο δεν σταματάει στη γενική εφημερία, καθώς από το πρωί ως τις 2.30 το μεσημέρι υποδέχεται από 18 έως 50 ασθενοφόρα. Ασφυκτικές είναι οι συνθήκες στην ψυχιατρική κλινική, η οποία έχει σχεδόν καθημερινά ράντζα. Το περασμένο Σάββατο είχε 16 και την Τρίτη 20.
Τι θα γίνει όταν θα ξεκινήσει η γενική εφημερία;
Ο καρδιολόγος του νοσοκομείου κ. Σιώρας αποδίδει την πίεση σε διάφορους λόγους: δεν λειτουργεί επαρκώς η πρωτοβάθμια φροντίδα, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει έναν αριθμό ήπιων περιστατικών από το να φτάσουν στο νοσοκομείο. Ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει στον ιδιωτικό τομέα και καταφεύγει στο ΕΣΥ, ενώ –λόγω κρίσης- υπάρχει αυξημένη επίπτωση στον πληθυσμό νοσημάτων, όπως τα καρδιακά νοσήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, ένα πλήθος απελπισμένων καταλήγουν στην εφημερία. Πρόκειται για ανασφάλιστους, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να εξεταστούν. Αντιμετωπίζουμε- σημειώνει- δραματικά περιστατικά.
Μια νεαρή ανασφάλιστη γυναίκα ήρθε προχθές στο νοσοκομείο, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, οι οποίες κόστιζαν 250 ευρώ. Μας είπε ότι δεν είχε τη δυνατότητα αυτή και υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι θα εξοφλήσει την οφειλή της στο μέλλον.
Πηγή: Το Έθνος