Θανάσιμο πλήγμα δέχθηκε η «ναυαρχίδα» της μεταναστευτικής πολιτικής του Ρίσι Σούνακ. Το άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο για την επιβίβαση προσφύγων και μεταναστών σε πτήσεις χωρίς επιστροφή με προορισμό τη Ρουάντα κρίθηκε παράνομο από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφήνοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό ακόμη πιο ευάλωτο στα «πυρά» της δεξιάς πτέρυγας των Τόρις.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς χαιρετίζουν την απόρριψη του σχεδίου από το Ανώτατο Δικαστήριο. Για τη βρετανική αντιπολίτευση, η -ομόφωνη- απόφαση των δικαστών του κορυφαίου δικαστικού οργάνου συνιστά ηχηρή επιβεβαίωση των θέσεών της έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες, κατά την παρούσα δημοσκοπική εικόνα, οι Εργατικοί θα «συνθλίψουν» τους Τόρις.
Όσο για το εσωκομματικό τοπίο στο Συντηρητικό Κόμμα, έρχεται ακόμα πιο κοντά μία ανοιχτή «εξέγερση» της σκληρής δεξιάς κατά του Ρίσι Σούνακ με «οδηγό» την Σουέλα Μπράβερμαν που μόλις τη Δευτέρα αποπέμφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού.
Το μεταναστευτικό, το οποίο και διχάζει τόσο τη βρετανική κοινωνία όσο και τους ίδιους τους Τόρις, επανέρχεται στο προσκήνιο σε στιγμή κατά την οποία ο Σούνακ ήδη πάσχιζε να «κρατήσει» την ηγεσία του στο κόμμα.
Γνωμοδοτώντας επί προσφυγής που είχε καταθέσει η κυβέρνηση σε αποφάσεις χαμηλότερων δικαστηρίων που μπλόκαραν το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι παράνομο και η Ρουάντα δεν συνιστά υπό τις παρούσες συνθήκες ασφαλή τρίτη χώρα.
Εφόσον αιτούντες άσυλο σταλούν στη Ρουάντα ουδεμία εγγύηση υπάρχει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους, διατρέχουν «πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης» και επαναπροώθησης στις χώρες από τις οποίες διέφυγαν ή άλλες τρίτες μη ασφαλείς χώρες. Το σχέδιο δεν συνάδει ούτε με τη βρετανική, ούτε και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.