Μετεξεταστέο έμεινε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων στα ελληνικά σχολεία. Μολονότι για το σχολικό έτος 2014-15 προκηρύχθηκε διαγωνισμός, δεν υποβλήθηκε προσφορά από υποψήφιο ανάδοχο, με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες, αλλά και τα 3,1 εκατ. ευρώ του σχετικού ευρωπαϊκού κονδυλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, το πρόγραμμα που έχει ως κύριο στόχο την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων μεταξύ των Ελλήνων μαθητών δεν υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος που μόλις ολοκληρώθηκε, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, ενώ δεν ήταν δυνατή εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού λόγω των σφιχτών χρονικών περιθωρίων.
Ταυτόχρονα, όπως κατήγγειλε ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Σερρών του «Ποταμιού» Αλέξανδρου Χατζηδημητρίου, η εκτέλεση του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια ήταν προβληματική. «Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα σαν κι αυτά της διανομής προϊόντων υποβαθμισμένης ποιότητας. Εισαγόμενα έτρωγαν οι μαθητές και μάλιστα βρέθηκαν υπολείμματα (σ.σ. εννοεί φυτοφαρμάκων). Μέχρι και αχλάδια από την Αργεντινή έχουν έρθει. Δεν θέλω να πω περισσότερες λεπτομέρειες». Το πρόγραμμα είχε στόχο αφενός την αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό και αφετέρου την ενίσχυση των αγροτών.
Εάν πράγματι έχουν διανεμηθεί εισαγόμενα προϊόντα στα σχολεία τα περασμένα χρόνια, έχουν καταστρατηγηθεί και οι δύο αυτοί στόχοι. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τη σχετική καταγγελία, ενώ κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από το ρεπορτάζ.
Από την άλλη πλευρά, όπως είχε αποκαλύψει έρευνα της «Κ» (5/6/11), είχαν πράγματι διανεμηθεί στα σχολεία προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και μάλιστα απαγορευμένων. Με αφορμή σκάνδαλο με μολυσμένα λαχανικά στην Ισπανία, η «Κ» είχε αναλάβει την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες στα φρούτα και τα λαχανικά που μοιράζονταν στα σχολεία στο πλαίσιο του προγράμματος για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων από τους μαθητές. Οπως προέκυψε από τους εργαστηριακούς ελέγχους, σε δείγματα αποξηραμένης σταφίδας ανιχνεύθηκε η τοξική ουσία pirimiphos methyl, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των αποθηκών και δεν είχε εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα.
Δράσεις ενημέρωσης
Οπως ανακοινώθηκε, το έργο θα συνεχιστεί την ερχόμενη σχολική χρονιά, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα με δράσεις ενημέρωσης για την αναγκαιότητα κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποποίησης τον Αγροτικό Συνεταιρισμό της Ζαγοράς Πηλίου. Ο κ. Αποστόλου άφησε, τέλος, να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να απορροφηθεί ποσότητα της αγροτικής παραγωγής από τη Βόρεια Ελλάδα, που κινδυνεύει να μείνει αδιάθετη λόγω του ρωσικού εμπάργκο.