Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Χαµένοι στη… µετάφραση των Covid τεστ οι πολίτες

Με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο, να ξεκαθαρίζει ότι παρά τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καθιερώσει τη συνταγογράφηση των covid τεστ μέσω ΕΟΠΥΥ, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έλλειψη επάρκειας τεστ και θα άφηνε εκτεθειμένο το υπουργείο Υγείας, οι πολίτες παραμένουν «χαμένοι στην μετάφραση» και δέσμιοι δεκάδων ερωτηματικών: Τι τεστ πρέπει να κάνω και πότε; Πόσο θα το πληρώσω. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» απαντά στα ερωτήματα με τη συμβολή των ειδικών, ξεκινώντας από το φλέγον ζήτημα του κόστους.

Το ΦΕΚ

Βάσει του ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν λίγα 24ωρα και μετά την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να μπει πλαφόν στις τιμές πώλησης για τα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού στα διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, ο μοριακός έλεγχος δεν μπορεί να κοστίζει πάνω από 60 ευρώ (20 ευρώ η δειγματοληψία και 40 ευρώ η ανάλυση).

Επίσης, τα rapid τεστ δεν μπορούν να κοστίζουν πάνω από 20 ευρώ (10 ευρώ η δειγματοληψία και 10 ευρώ η ανάλυση). Σε αυτά τα ανώτατα όρια τιμών δεν έχει συνυπολογισθεί ο ΦΠΑ.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Θανάσης Τσακρής υπενθυμίζει ότι τη μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν μόνο τα μοριακά τεστ, τα οποία ωστόσο αποτελούν «φωτογραφία της στιγμής» δηλαδή δεν μπορούν να δείξουν αν «κολλήσαμε» κορωνοϊό σε προγενέστερο διάστημα. Από τη μεριά του, ο Νίκος Σπανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του νοσοκομείου Metropolitan εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες τεστ για τον κορωνοϊό: τα μοριακά, τα τεστ αντισωμάτων και τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapidtest).

Επίχρισμα

Τα μοριακά τεστ (κλασικά και γρήγορα) έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία και ειδικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και το δείγμα είναι επίχρισμα από το ανώτερο αναπνευστικό (από τον φάρυγγα).

Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανίχνευσης του ιού, παρά μόνο με μοριακά τεστ, τα οποία είναι ιδανικά για την ιχνηλασιμότητα της μετάδοσης.
Τα τεστ αντισωμάτων χρησιμοποιούνται μόνο για την ανίχνευση ανοσίας, δεν δίνουν ακριβή αποτελέσματα, επιλέγονται για επιδημιολογικές μελέτες και απαιτούν αιμοληψία.

Τα τεστς αντιγόνου (rapid tests) γίνονται σε ασθενείς με συμπτώματα, αλλά έχουν μειωμένη αξιοπιστία στην ανίχνευση φορέων και στην ιχνηλασιμότητα των μεταδόσεων.
Ωστόσο, βοηθούν πολύ στη μέτρηση του ιικού φορτίου σε κλειστές δομές και το δείγμα είναι ρινοφαρυγγικό επίχρισμα (μύτη).

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Πέθανε μητέρα στη ΜΕΘ -Δίπλα είναι διασωληνωμένος ο γιος της

Ενημέρωση των κομμάτων από τον Β. Κικίλια για τον σχέδιο εμβολιασμού

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ