Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

«Χειρόφρενο» στη δράση της high-tech φάμπρικας με τα διπλώματα Ι.Χ

Τα πιο γνωστά ονόματα ιδιοκτητών σχολών οδήγησης, με υποκαταστήματα σε όλη την Αττική, είχαν στήσει για δύο χρόνια μια «φάμπρικα» και έδιναν διπλώματα σε κάθε καρυδιάς καρύδι, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το «πράσινο» από το «κόκκινο» των φαναριών.

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Η Μ φέρνει στο φώς τον μαφιόζικο τρόπο που λειτουργούσε η σπείρα στην οποία συμμετείχαν γνωστά ονόματα Σχολης Οδηγών αλλά και επίορκοι υπάλληλοι της Περιφέρειας.

«Καλωδίωναν» τους εξεταζόμενους και μέσω κρυφών μικροφώνων έδιναν τις απαντήσεις!


Αδιαφορούσαν για το γεγονός ότι προσέφεραν την ευκαιρία σε ακατάλληλους οδηγούς να κυκλοφορούν στον δρόμο και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το… χρώμα του χρήματος. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής θέλησαν να πατήσουν φρένο στη δράση τους, εκείνοι δεν δίστασαν να πυροβολήσουν τα αυτοκίνητά τους και να σχεδιάζουν ληστεία σε βάρος τους για να τους τρομοκρατήσουν.
Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» φέρνει στη δημοσιότητα τον μαφιόζικο τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης στον οποίο… τράβηξε χειρόφρενο η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και τελικά κατάφερε να περάσει χειροπέδες σε οκτώ ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, αλλά και σε πέντε επίορκους υπαλλήλους της Περιφέρειας.

«Αμοιβή» έως 2000 ευρώ

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν στον 8ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής έφτασε μια ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία που έλεγε ότι ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, έδιναν στο… αυτί των υποψηφίων τις σωστές απαντήσεις για τις γραπτές εξετάσεις. Γι αυτή την «υπηρεσία» οι πελάτες έδιναν αμοιβή που μπορεί να έφτανε και τις 2.000 ευρώ και προοριζόταν για όλους τους κρίκους του κυκλώματος, από τον ιδιοκτήτη της σχολής οδηγών, τον μεταφραστή αν αφορούσε αλλοδαπό και βέβαια κάποιο διευθυντικό στέλεχος της Περιφέρειας ή τους εξεταστές για να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Σύμφωνα με τις Αρχές, τα κέρδη τους υπολογίζονται σε 680.000 ευρώ, ενώ στο μικροσκόπιο της Αρχής Kαταπολέμησης της Nομιμοποίησης Eσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναμένεται να μπουν και τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας ο οποίος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων διατηρεί μια πολυτελέστατη βίλα στην περιοχή των Γλυκών Νερών, έκτασης εκατοντάδων τετραγωνικών. Μπορεί βέβαια να είναι οικογενειακή περιουσία, γιατί σίγουρα ο μισθός του δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια κατοικία», έλεγε με νόημα στέλεχος των διωκτικών Αρχών που ασχολήθηκε με την υπόθεση.
Καλωδιωμένοι

Τις περισσότερες φορές οι «πελάτες» κατόπιν υπόδειξης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης φορούσαν ένα καλωδιωμένο μπλουζάκι στο οποίο είχαν ενσωματώσει όλο τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ «παρότρυναν τους υποψήφιους να φορούν μακρύ παντελόνι έτσι ώστε να μην εντοπίζονται οι συσκευές, ενώ εντός σακιδίου ή σακούλας που έφερε μαζί του ο υποψήφιος απόκρυπταν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων Διαδικτύου προκειμένου μέσω κάμερας να έχουν ζωντανή εικόνα των ερωτήσεων που προβάλλονταν στην οθόνη του υπολογιστή», όπως αναφέρουν τα έγγραφα τα οποία υποβλήθηκαν στις εισαγγελικές Αρχές. Η κάμερα ήταν τοποθετημένη είτε στο μπλουζακι είτε μέσα σε μάσκα για τον κορωνοϊό που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα. Κάποιες φορές επιστράτευαν και smart watch με κάμερα για τη μετάδοσης ζωντανής εικόνας.

εγκληματικής

Οι κώδικες

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσπαθούσαν να πάρουν διάφορα μέτρα προφύλαξης για να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την «επιχείρησή» τους. Γι’ αυτόν τον λόγο στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες για διάφορες κινήσεις που ήθελαν να κάνουν. Τη λέξη «μαύρο» την χρησιμοποιούσαν όταν ήθελαν να περιγράψουν την παράνομη δραστηριότητά τους. «Γρήγορο» ήταν τα χρήματα που έπρεπε να δοθούν σε κάποιον υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας ώστε να προχωρήσει πιο σύντομα η διαδικασία. Με τις λέξεις «μηχανήματα» ή «πράγματα» αναφέρονταν στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν οι πελάτες του κυκλώματος. «Δουλεμένα μηχανήματα» ήταν η εξάσκηση που έκαναν όσοι είχαν πληρώσει χρήματα στο κύκλωμα και έπρεπε να εξοικειωθούν με τη χρήση των συσκευών που θα χρησιμοποιούσαν την ημέρα των εξετάσεων. «Δρομολόγιο» ήταν η περίπτωση κάθε υποψήφιου οδηγού που θα έπαιρνε μέρος στις εξετάσεις. Τέλος, «μαύροι» ή «σκυλιά» ήταν οι αλλοδαποί πελάτες του κυκλώματος τους οποίους εξυπηρετούσε, με το αζημίωτο, η σπείρα.

Η απάτη δεν θα μπορούσε όμως να μακροημερεύσει αν δεν υπήρχε και βοήθεια εκ των έσω. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ένας από τους προϊσταμένους στο Τμήμα Εκδόσεων Αδειών Οδήγησης και εκλεγμένος συνδικαλιστής στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής. Εκτός από τις επαφές που είχε με τους ιδιοκτήτες τη σχολής, όταν ήταν «επόπτης» της εξεταστικής διαδικασίας έκανε δήθεν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην αίθουσα εξέτασης. Ωστόσο, όταν ανάμεσα στους εξεταζόμενους βρίσκονταν και πελάτες του κυκλώματος, η ηλεκτρονική συσκευή που θα μπορούσε να ανιχνεύσει τον παράνομο οπτικοακουστικό εξοπλισμό ήταν… κλειστή!
Μία άλλη επίορκη υπάλληλος ειδοποιούσε τα μέλη του κυκλώματος όταν η προϊσταμένη της ετοιμαζόταν για ελέγχους στην αίθουσα εξέτασης, με αποτέλεσμα τον περασμένο Αύγουστο να μετατεθεί σε άλλη θέση, εκτός του βόρειου τομέα όπου εργαζόταν, σε μια προσπάθεια της διοίκησης να σταματήσει την παράνομη δράση της.

εγκληματικής

Απειλές

Ένα από τα στελέχη της Περιφέρειας, που αντιλήφθηκε την απάτη που είχε στηθεί, περιγράφοντας στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων φέρεται να είπε: «Από τις αρχές του 2022 μέχρι τα μέσα Απριλίου προσπάθησα να εξασφαλίσω το αδιάβλητο των εξετάσεων αφιερώνοντας χρόνο στην επιτήρηση της διαδικασίας, ενώ χρησιμοποίησα εξοπλισμό ανίχνευσης φάσματος συχνοτήτων που διαθέτει η Περιφέρεια για τον εντοπισμό των υποψηφίων που έφεραν οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι δέχτηκα δύο καταγγελίες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ πιθανόν υπήρξε και δολιοφθορά στην παραπάνω υπηρεσιακή συσκευή. Δύο γεγονότα που μου προκάλεσαν φόβο και ανησυχία».

Οι μαφιόζικοι τρόποι όμως είχαν και συνέχεια. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ότι έστειλαν και απειλητικό μήνυμα σε μια γυναίκα-στέλεχος της Περιφέρειας Αττικής. «Διαπίστωσα τρύπα από πυροβόλο όπλο στο αυτοκίνητό μου, ενώ βρήκα και ένα βλήμα στο εσωτερικό του. Το περιστατικό το έχω καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής. Επίσης, μου έκανε μήνυση ένα άτομο πακιστανικής καταγωγής με το ψευδώνυμο ‘‘Χάρης’’ για δήθεν ρατσιστική συμπεριφορά». Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια το «θύμα» ήταν ένα μέλος του κυκλώματος και για μάρτυρα στην «καταγγελία» του είχε άλλον κατηγορούμενο. Δεν δίστασαν να παρακολουθούν ακόμα και μέλη της οικογένειάς της, ενώ ετοιμάζονταν να την ληστέψουν για να την τρομοκρατήσουν, καθώς οι ενέργειές της είχαν προκαλέσει ζημιά και κυρίως είχαν ελαττώσει τα κέρδη τους. Μάλιστα, μια «συνάδελφός» της καταγράφηκε να συνομιλεί με αλλοδαπό μέλος της οργάνωσης και να τον ενημερώνει ότι η προϊσταμένη της στο σπίτι της είχε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αλλά και αντικείμενα αξίας. Χωρίς να χάσουν χρόνο απευθύνθηκαν σε τρίτο πρόσωπο, με «πλούσιο» εγκληματικό παρελθόν, το οποίο εντόπισε το σπίτι της ενώ παρακολουθούσε την καθημερινότητά της. Τελικά, για άγνωστο λόγο η σπείρα δεν πραγματοποίησε το σχέδιό της.

Απολογία

Ένα από τα βασικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης όταν συνελήφθη προσπάθησε να «ελαφρύνει» τη θέση του και ήταν από τους λίγους που θελησαν να απολογηθούν προανακριτικά στους αστυνομικούς του Οργανωμένου Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», ο 28χρονος φέρεται να είπε: «Ξεκίνησα τη δράση μου το 2020 λόγω των οικονομικών αναγκών που είχα και της αιφνίδιας εγκυμοσύνης της συζύγου μου. Στην αρχή δεν είχα δικό μου εξοπλισμό και απευθύνθηκα σε δύο άλλους συγκατηγορούμενούς μου, ενώ έπαιρνα από κάθε υποψήφιο 1.600 ευρώ. Οι άλλοι δυο συγκατηγορούμενοί μου είχαν πει ότι μέρος των χρημάτων προορίζονταν για τον χρηματισμό υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών… Όταν η δράση μας έγινε αντιληπτή από τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, ήρθαμε σε επαφή με έναν συγκεκριμένο ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ό,τι κάναμε. Σε μια υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών είχα δώσει δύο φορές από εκατό ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη είχε πολλές επαφές με άλλον ιδιοκτήτη σχολής οδηγών, όπως επίσης και ένας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Περιφέρειας. Όταν ανέλαβε επικεφαλής η συγκεκριμένη διευθύντρια μας κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της παράνομης δραστηριότητάς μας. Είναι πιθανόν οι σφαίρες στο αυτοκίνητό της να προήλθαν από τον χώρο των σχολών οδηγών, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και πολλές συλλήψεις υποψηφίων που είχαν πάνω τους τον σχετικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Εγώ από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα κέρδιζα περίπου 1.500 με 2.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ οι υπάλληλοι της Περιφέρειας υπολογίζω ότι κέρδιζαν αυτά τα χρήματα σε ημερήσια βάση». Ο 28χρονος, ιδιοκτήτης δύο σχολών οδήγησης, ήταν από τα πρώτα ονόματα στο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας το οποίο υποβλήθηκε στην Εισαγγελία.

Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί σε βάρος του ήταν πολλά και μετά την απολογία του στον ανακριτή ήταν ο πρώτος που προφυλακίστηκε. Συνολικά, οι 13 συλληφθέντες το βράδυ της περασμένης Δευτέρας… ξημερώθηκαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, καθώς οι απολογίες τους ξεκίνησαν στις εννέα το πρωί και τελείωσαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Τρεις από αυτούς, που θεωρήθηκαν ότι είχαν τον πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ στους υπόλοιπους δεκτά επιβλήθηκαν περιοριστικού όροι.

εγκληματικής

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσφυγή Καρακούκη με μήνυση και αγωγή κατά του νέου δικηγόρου της Πισπιρίγκου

Θεσσαλονίκη – 16χρονος: Εντοπίστηκε και δεύτερη σφαίρα σφηνωμένη σε πόρτα ξενοδοχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ