Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Χίλαρυ Μάντελ: Ο πρίγκιπας Τζορτζ μπορεί να μην καθίσει ποτέ στον θρόνο του βασιλιά της Αγγλίας

Η βρετανική μοναρχία, που χρονολογείται πάνω από 1.000 χρόνια, θα μπορούσε να εξαφανιστεί ως θεσμός μέσα στις επόμενες δύο γενιές, δήλωσε η συγγραφέας Χίλαρυ Μάντελ σε συνέντευξή της.

Η μοναρχία ανάγει την ιστορία της τουλάχιστον στον Γουλιέλμο τον Πορθητή, ο οποίος εισέβαλε στην Αγγλία το 1066.

Επίσης, συνδέεται με τα ανεξάρτητα βασίλεια  που εκτείνονταν στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία πολύ πριν από αυτήν την ημερομηνία, με κυρίαρχο το σαξωνικό Βασίλειο του Ουέσσεξ  και τον Αλφρέδο τον Μέγα που πρώτος αυτός οραματίστηκε ένα ενωμένο Βασίλειο της Αγγλίας, τότε που η χώρα υπέφερε από τις επιδρομές των Δανών Βίγκινγκ .

Η Mantel, πιο γνωστή για την τριλογία της Wolf Hall, η οποία ακολουθεί την άνοδο του γιου του σιδηρουργού Thomas Cromwell σε κορυφαίο υπουργό του Ερρίκου του 8ου και στη συνέχεια την πτώση και την εκτέλεσή του, είπε ότι θαυμάζει την αφοσίωση της 95χρονης βασίλισσας Ελισάβετ και του κληρονόμου του θρόνου, του γιου της Καρόλου.

«Νομίζω ότι το κάνουν όσο καλά θα μπορούσε κάποιος να το κάνει και το έχουν πάρει όσο πιο σοβαρά γίνεται», δήλωσε η 69χρονη συγγραφέας στους The Times για τον θεσμό της μοναρχίας. Αλλά όταν ρωτήθηκε πόσος καιρός απομένει για τη βρετανική μοναρχία, η συγγραφέας είπε στη συνέντευξή της ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, απομένουν μόλις δύο γενιές.

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τη σκέψη πίσω από τη μοναρχία στον σύγχρονο κόσμο όταν οι άνθρωποι θεωρούνται απλώς ως διασημότητες», είπε.

Εάν η άποψή της αποδειχθεί σωστή, ο δισέγγονος της Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Τζορτζ, 8 ετών σήμερα, ο οποίος είναι ο τρίτος στη σειρά της διαδοχής του θρόνου μετά τον παππού του Κάρολο και τον πατέρα του πρίγκιπα Ουίλιαμ δεν θα γίνει ποτέ βασιλιάς.

Η Mantel προκάλεσε οργή στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λέγοντας στη La Repubblica ότι η Αγγλία είναι πλέον ένα παρωχημένο μέρος, που λειτουργεί με «τη μνήμη της εξουσίας». Περιέγραψε τους Brexiteers ως ατρόμητους και συχνά γελοίους οπορτουνιστές.

«Θα ήθελα οι άνθρωποι να σταματήσουν να φωνάζουν και να αρχίσουν να ακούνε ο ένας τον άλλον», είπε. «Νομίζω ότι σε αυτή τη χώρα, αυτή τη στιγμή, θα ήταν μια αλλαγή που θα μπορούσε να μας σώσει».

Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν ότι μια σαφής πλειοψηφία των Βρετανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη μοναρχία και σέβεται και θαυμάζει ιδιαίτερα τη βασίλισσα, μια δημοσκόπηση του Μαΐου έδειξε ότι οι νέοι στη Βρετανία θα προτιμούσαν τώρα έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του παλατιού του αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε ακόμη

Τί ζήτησαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ από τη βασίλισσα Ελισάβετ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ για την θλιβερή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ