Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χιλιάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες στην ανατολική Λιβύη

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται την Τετάρτη η αναζήτηση χιλιάδων αγνοουμένων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης, όπου χιλιάδες είναι ήδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.

Οι πλημμύρες, που προκλήθηκαν από την ισχυρή καταιγίδα Ντάνιελ εξαιτίας της οποίας έσπασαν φράγματα, έχουν καταστρέψει τουλάχιστον το ένα τέταρτο της πόλης αυτής, στις ακτές της Μεσογείου, παρασύροντας κτίρια και ανθρώπους.

Υπουργός των αρχών της ανατολικής Λιβύης ανέφερε ότι μόνο στην Ντέρνα έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από 5.300 σορούς, όπως και ότι ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, ακόμη και να διπλασιαστεί. «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ, υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της ανατολικής Λιβύης, μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Διευθυντής νοσοκομείου της Ντέρνα δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι 1.700 πτώματα έχουν καταμετρηθεί στο δικό του νοσοκομείο και περισσότερα από 500 έχουν ταφεί σε άλλο μέρος της πόλης. Άλλος γιατρός δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είναι νεκροί. Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Δημοσιογράφοι του Reuters που επισκέφθηκαν την Ντέρνα την Τρίτη είδαν πολλά πτώματα στο πάτωμα στους διαδρόμους νοσοκομείων, ενώ άνθρωποι αναζητούσαν τους αγνοούμενους συγγενείς τους την ώρα που μεταφέρονταν εκεί κι άλλοι νεκροί.

Αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικών οργανώσεων και φορτηγά που μεταφέρουν εκσκαφείς κατευθύνονταν την Τετάρτη σήμερα προς την Ντέρνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, με το νερό να ανατρέπει και να παρασέρνει αυτοκίνητα και τους δρόμους της Ντέρνα να γεμίζουν μπάζα, λάσπη και ερείπια.

Σύμφωνα με πηγές, τα δύο κυριότερα φράγματα στον μικρό ποταμό Ουάντι Ντέρνα υποχώρησαν τη νύχτα της Κυριακής, με αποτέλεσμα τεράστια κύματα λάσπης να καταστρέψουν γέφυρες και να παρασύρουν κτίρια μαζί με τους ενοίκους τους, στις δύο όχθες του ποταμού που εκβάλλει στη Μεσόγειο.

Δορυφορικές εικόνες της πόλης πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν την κοίτη του ποταμού που έρρεε δια μέσου της Ντέρνα τώρα να είναι πολύ πιο φαρδιά. Εκτεταμένες ζημιές, με κτίρια να έχουν εξαφανιστεί, αποτυπώνονται και σε άλλες περιοχές της πόλης.

«Πτώματα κείτονται παντού: στη θάλασσα, στις κοιλάδες, κάτω από τα κτίρια», δήλωσε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ. «Δεν υπερβάλλω όταν λέω ότι το 25% της πόλης έχει εξαφανιστεί. Πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν», πρόσθεσε.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Ο Τάμερ Ραμαντάν, στέλεχος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «τεράστιος». «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε από τις ανεξάρτητες πηγές μας ότι ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει τις 10.000 μέχρι στιγμής», επεσήμανε σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοσύνδεσης από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην Ντέρνα, την πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από την καταιγίδα Daniel. Παράλληλα, 6.085 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν εκτοπιστεί σε άλλες πληγείσες περιοχές, περιλαμβανομένης της Βεγγάζης, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει ανεπιβεβαίωτος.

«Ο ΔΟΜ και οι συνεργάτες του στέλνουν αμέσως προϊόντα πρώτης ανάγκης πλην τροφίμων, φάρμακα, εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης καθώς και προσωπικό στις πληγείσες περιοχές», τόνισε.

Πρόκειται για την χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ