Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χιλιάδες παρακολουθήσεις μέσω του δικτύου επικοινωνίας της εταιρείας

Ακούγεται οργουελικό αλλά μάλλον είναι πραγματικότητα. Το δίκτυο της Vodafone παγκοσμίως χρησιμοποιείται προκειμένου να παρακολουθούνται οι συνομιλίες χιλιάδων πολιτών. Μέσα σε μία 40.000 σελίδων έκθεση η ίδια η εταιρεία παραδέχεται πως οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο και να παρακολουθούν την επικοινωνία των πελατών της.

Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, την οποία δημοσίευσε ο Guardian δίνεται η δυνατότητα σε κρατικές υπηρεσίες να «ακούν» τις συνομιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις να εντοπίζουν τη θέση του ομιλητή.

Παρότι, μάλιστα σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί η εταιρεία είναι απαραίτητη η δικαστική εντολή για την υποκλοπή επικοινωνίας, σε έξι από αυτές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται, δεν απαιτείται τέτοια εντολή.

«Στην Αλβανία, Αίγυπτο, Ουγγαρία, Ινδία, Μάλτα, Κατάρ, Ρουμανία, Νότια Αφρική και Τουρκία, είναι παράνομο να αποκαλύψει κανείς πληροφορίες που σχετίζονται με παρακολουθήσεις περιεχομένου τηλεφωνικής επικοινωνίας και μηνυμάτων ακόμα και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα», αναφέρει η 40.000 σελίδων έκθεση σύμφωνα με τον Guardian.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για το έτος 2013, σύμφωνα με στοιχεία.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το όνομα της Vodafone δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τα φώτα της δημοσιότητας αναφορικά με παρακολουθήσεις συνομιλιών πολιτών. Το 2005 σαν βόμβα έσκασε το περίφημο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ένα σκάνδαλο που συντάραξε την κυβέρνηση Καραμανλή και για μήνες ολόκληρους απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας. Έλληνες υπουργοί, σημαίνοντα πρόσωπα αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρονται να παρακολουθούνταν συστηματικά.

Για την παρακολούθηση είχε χρησιμοποιηθεί ειδικό λογισμικό της Vodafone. Μέσω αυτού παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών «τηλεφώνων-σκιών», τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.

Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008.
Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη της αμερικανικής πρεσβείας. Υπενθυμίζεται ότι με το σκάνδαλο είχε συνδεθεί και η υπόθεσή του θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη.

Ο θάνατός του, αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ