Ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, θεωρεί ότι η ζωή υπήρξε γενναιόδωρη μαζί του. Τιμώντας το παράδειγμα του ανθρώπου που κατόρθωσε με πείσμα και εργατικότητα να φτάσει ψηλά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών…
Ο καπετάνιος Παναγιώτης Τσάκος, ιδρυτής της «Tsakos Group», θεωρεί ότι η ζωή υπήρξε γενναιόδωρη μαζί του και τον αντάμειψε για την απόφασή του, να αφιερωθεί στη ναυτιλία.
Το πάθος για τη θάλασσα ήταν στο DNA του από την παιδική του ηλικία, στα Καρδάμυλα της Χίου. Το 1970 απέκτησε το πρώτο του πλοίο και σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλοίων παγκοσμίως, έχοντας στην κατοχή του 96 σκάφη, χωρητικότητας άνω των 9,5 εκατ. τόνων.
Τιμώντας το παράδειγμα του ανθρώπου που κατόρθωσε με πείσμα και εργατικότητα και αξιοποιώντας την παράδοση της ναυτοσύνης του τόπου του να φτάσει ψηλά και να συνδυάσει την επαγγελματική επιτυχία με τον έμπρακτο πατριωτισμό και την ανθρωπιά, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τον αναγόρευσε σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Τετάρτης σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.
Στην πρωτιά διαρκείας της ελληνικής ναυτιλίας στάθηκε στην ομιλία του στην εκδήλωση ο κ. Τσάκος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες αποτελούν λιγότερο από τα δύο χιλιοστά του πληθυσμού της Γης, αλλά κατέχουν τα 200 χιλιοστά του παγκόσμιου στόλου.
Υπογράμμισε ότι ο αριθμός των ελληνικών πλοίων έχει πολλαπλασιαστεί, ωστόσο ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών έχει μειωθεί στο 1/10 σε σχέση με ό,τι ήταν στις μέρες του. Εξέφρασε την άποψη ότι αντιμετωπίζουμε άμεσο κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής ναυτιλίας, λόγω λειψανδρίας, ενώ με την επάνδρωση των πλοίων με ξένους ναυτικούς δημιουργούμε ανταγωνιστές, στους οποίους μεταφέρουμε τις γνώσεις μας και τη ναυτική μας κληρονομιά.
Επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης πανεθνικής σταυροφορίας για να ενθαρρύνουμε τους νέους να αγαπήσουν τη θάλασσα και να ασχοληθούν με τα ναυτιλιακά και παραναυτιλιακά επαγγέλματα.
Σε ό,τι αφορά την ναυτική εκπαίδευση τόνισε ότι υπάρχουν αριθμητικοί περιορισμοί στην πρόσβαση σε αυτή, αλλά και ποιοτικές ανεπάρκειες. Όπως είπε, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης θα προσελκύσει τους πιο ικανούς και ταλαντούχους της νεολαίας μας και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε όλους τους τομείς που αποτελούν το πλέγμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Αναφερόμενος γενικότερα στην παιδεία, υπογράμμισε ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε στους νέους το πνεύμα της ομαδικής εργασίας, την ικανότητα ηγεσίας, την θετική στάση, την υπευθυνότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την σωστή κρίση.
Για τον καπετάνιο Παναγιώτη Τσάκο όλα αυτά συνοψίζονται στη λέξη ναυτοσύνη, που δεν είναι απλώς η τέχνη και η επιστήμη για την πλοήγηση του σκάφους. Είναι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με ήθος, τιμιότητα, ταπεινότητα, σύνεση, ευγένεια στον δρόμο προς την αριστεία.
Τον Παναγιώτη Τσάκο καλωσόρισε στην ακαδημαϊκή οικογένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο πρύτανης, Στέλιος Κατρανίδης. Επισήμανε ότι η πορεία του καπετάνιου στέλνει το ελπιδοφόρο μήνυμα πως με σκληρή δουλειά και προσπάθεια οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν, ακόμα και σε συνθήκες αδυσώπητου ανταγωνισμού.
Πρόσθεσε δε, ότι η περίπτωση του Παναγιώτη Τσάκου αποτελεί παράδειγμα σύνδεσης της επιχειρηματικής επιτυχίας με την κοινωνική προσφορά, την αλληλεγγύη και την αγάπη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς είναι ένας από τους συνιδρυτές Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και ο ιδρυτής και αποκλειστικός χρηματοδότης τριών ιδρυμάτων στη Χίο, στο Μοντεβιδέο και στην Γκάνα.
Για τον Παναγιώτη Τσάκο μίλησαν ακόμη ο κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, Ηλίας Κουσκουβέλης και ο πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Δημήτρης Σκιαδάς.