Πληρωνόμαστε σε ευρώ αλλά μπορούμε να αγοράσουμε ότι αγοράζαμε σε δραχμές 30 χρόνια πριν. Η αγοραστική δύναμη των κατά πολύ κουτσουρεμένων μισθών εκείνων που κατά τα άλλα είναι πολύ τυχεροί αφού έχουν ακόμη εργασία, είναι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αρκετά χαμηλότερη από την αγοραστική δύναμη των μισθών του 1984.
Αυτό αιτιολογείται από το γεγονός ότι παρά τη μείωση των μισθών και τη βαθειά και παρατεταμένη ύφεση οι τιμές διάφορων προϊόντων και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα σε δείκτες που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους χαμηλότερους όπως στέγαση και διατροφή.
Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους συνταξιούχους, οι οποίοι κατά μέσο όρο έχουν υποστεί μείωση 40% και φυσικά για τους ανέργους αφού επιδότηση πλέον λαμβάνουν μόνον ένας στους δέκα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ παρουσιάζει και ο πίνακας με την καταγραφή του κατώτερου μισθού στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
– Μεταξύ 1217 και 1921 είναι ο κατώτερος μισθός σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.
– Μεταξύ 566 και 789 σε Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία.
– Μεταξύ 174 και 405 στα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη με το χαμηλότερο μισθό να δίνεται στη Βουλγαρία.