Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σωτήρης Τσιόδρας: Δίνουμε χλωροκίνη στους ασθενείς στα νοσοκομεία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε σήμερα για την χορήγηση χλωροκίνης τόνισε ωστόσο ότι, επειδή η χλωροκίνη χορηγείται συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι». Υπενθυμίζουμε ότι χθες ο καθηγητής Didier Raoult, επικεφαλής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων στη Μασσαλία, δήλωσε ότι από τα 1.004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο με χλωροκίνη, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.

Χλωροκίνη έχει λάβει η πλειοψηφία των νοσηλευομένων ασθενών με νόσο COVID-19 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr, του ιατρικού site του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», σχετικά με την ανακοίνωση των αποτελεσματών της χορήγησης χλωροκίνης σε ασθενείς από τον Γάλλο λοιμωξιολόγο Δρ. Ντιντιέ Ραούλ και αν τα θετικά αυτά αποτελέσματα του φαρμάκου παρατηρούνται και στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς με τη νόσο στην Ελλάδα έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνησιμότητα που έχουμε στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 3%, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αγγίζει το 6%. Συνεπώς, είμαστε πολύ κάτω από το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με τη φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό και πρέπει να μην σπεύδουμε να εξάγουμε εύκολα συμπεράσματα».

Ωστόσο, είπε ότι σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους στα ελληνικά νοσοκομεία. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι, επειδή η χλωροκίνη δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία της, αλλά συνδυαστικά με άλλα σκευάσματα, «είναι αυτή τη στιγμή δύσκολο να πούμε ποιο φάρμακο, κάνει τι».

Προσέθεσε, δε, ότι πολύ σύντομα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και σχετικής διαδικασίας, θα είναι δυνατή η χορήγηση της χλωροκίνης και σε εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες οκτώ με 12 εβδομάδες, που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές, που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης.

Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο για τη νόσο COVID-19, η χλωροκίνη συνδυαστικά με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη χορηγείται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19, καθώς συνεπάγεται μεγαλύτερη πτώση του πυρετού, βελτίωση των παρατηρούμενων βλαβών στην αξονική τομογραφία, γρηγορότερη ανάρρωση και μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικοποίησης του ιικού φορτίου, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Ωστόσο, με την επέκταση του θεραπευτικού αλγορίθμου για τη νόσο COVID-19 από την ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόσο η φωσφορική χλωροκίνη όσο και η θειική υδροξυχλωροκίνη θα μπορούν να χορηγηθούν και σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς. Πρόκειται για άτομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και παραμένουν στο σπίτι τους λόγω ήπιας συμπτωματολογίας υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε περίπτωση που εμφανίσουν επιδείνωση, αλλά με καλό κορεσμό οξυγόνου (πάνω από 93%) και αρνητική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, καθ’ υπόδειξη του οικογενειακού γιατρού και μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορεί να ξεκινήσει η λήψη φωσφορικής χλωροκίνης, ενώ σε περίπτωση που ανιχνευτεί πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας μπορεί να προστεθεί και το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη και να συνεχιστεί η νοσηλεία κατ’ οίκον υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Αν ωστόσο εμφανιστεί δύσπνοια, χαμηλός κορεσμός οξυγόνου (κάτω από 93%), υψηλός πυρετός που επιμένει ή επανεμφανίζεται με θετική ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία, τότε κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή στο νοσοκομείο για συνέχιση της θεραπείας, με φωσφορική χλωροκίνη, αζιθρομυκίνη και τον αντι-ρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρης/ριτοναβίρης και περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.

Προφυλακτική θεραπεία για το υγειονομικό προσωπικό

Απαντωντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, ειδικά για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού είπε ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε να λάβουν γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής προφυλακτική θεραπεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ετοιμάζονται ειδικά πρωτόκολλα για την προεκθεσιακή και μετεκθεσιακή προφύλαξη των εργαζομένων στις δομές υγείας με χλωροκίνη και την κολχικίνη, που λειτουργεί ως καρδιοπροστατευτικός παράγοντας.

Είπε ωστόσο ότι η λήψη των φαρμάκων αυτών θα είναι προαιρετική στην περίπτωση των υγειονομικών υπαλλήλων και αναλυτικά το θεραπευτικό πλάνο θα καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το 10% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αφορά σε υγειονομικούς εργαζόμενους. Ενενήντα οκτώ νοσούν και τέσσερις εξ αυτών νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ περίπου 400 εργαζόμενοι σε δομές υγείας είναι σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19.

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ