Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

“Παγώνει” το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό

Αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό έρχονται έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, αντιπολίτευσης αλλά και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ το όλο νομοθέτημα αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου -και αναθεωρημένο- μετά τις ευρωεκλογές.

Μια από τις βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μαζί με άλλες που επιβλήθηκαν λόγω των έντονων αντιδράσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιπολίτευση αλλά και από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, αφορά, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες, καθώς σκοπός είναι να μην εμποδίζεται η πρόσβαση στη θάλασσα όσων πολιτών δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, τουλάχιστον το 50% του εμβαδού κάθε παραλίας της χώρας θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο από ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό και θαλάσσια ποδήλατα, προκειμένου να μην εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και να εξασφαλίζεται ικανός χώρος για όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν.

Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο έληξε χθες με την κατάθεση 1.088 σχολίων, αριθμού-ρεκόρ για το opengov.gr, και ενώ έχουν συγκεντρωθεί κοντά στις 150.000 ηλεκτρονικές υπογραφές πολιτών ενάντια στον νόμο μέσα από δύο διαδικτυακές πλατφόρμες.

Πάνω από 100.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν μόνο στην πλατφόρμα της WWF, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Δ. Καραβέλλας που συναντάται σήμερα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών Α. Γούναρη.

«Παγώνει» το νομοσχέδιο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», χθες απαιτήθηκε παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να μετριασθούν οι αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον αιγιαλό.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης, με δήλωσή του, ουσιαστικά «πάγωσε» το σχέδιο νόμου, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική… ώστε, μετά τις ευρωεκλογές, να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης και να διαμορφωθεί η τελική θέση της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δήλωση Σταμάτη ήρθε μετά το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων ακόμη και βουλευτών της συμπολίτευσης, μεταξύ άλλων οι Ντόρα Μπακογιάννη, Φωτεινή Πιπιλή και Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά και της έντονης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ζήτησε να μη δρομολογούνται αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει συνεννόηση, πολλώ γε μάλλον κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ