Την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναζητεί ακόμη λύσεις στο θέμα της παράδοσης του χημικού οπλισμού της Συρίας, το δράμα των αμάχων λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των σύρων προσφύγων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των προσφύγων ήταν 230.671 άτομα.
Ο άμαχος πληθυσμός κινείται κυρίως σε όλα τα συνοριακά περάσματα της χώρας με σκοπό να φιλοξενηθεί στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί εκεί.
Συγκεκριμένα, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία βρίσκονται 463.885 Σύριοι, στα σύνορα με την Ιορδανία έχουν μεταφερθεί 519.676 Σύριοι, ενώ τεράστιος είναι και ο καταυλισμός που έχει στηθεί στα σύνορα με τον Λίβανο και ο οποίος φιλοξενεί ήδη 731.675 πρόσφυγες. Πρόσφυγες βρίσκονται επίσης και στην Αίγυπτο και το Ιράκ.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωσή του στην αρχή του μήνα, ανέφερε ότι η «Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή».
Το 52% των προσφύγων αποτελείται από παιδιά κάτω των 17 ετών, ενώ 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας. Το σύνολο των προσφύγων εντός και εκτός Συρίας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα.
Μέτρα για να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες λαμβάνει η Γαλλία
Πριν λίγες ημέρες η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα για να διευκολύνει την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού σύρων προσφύγων.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέφερε ότι «έχουν δοθεί οδηγίες ώστε να είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ό,τι στο παρελθόν η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου». «Θα υποδεχθούμε πολύ περισσότερες οικογένειες που έχουν δεσμούς με τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Έκτακτη έκκληση για βοήθεια
Η μη κυβερνητική οργάνωση Αctionaid βρίσκεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο εμφύλιος στη χώρα, στα σύνορα με την Ιορδανία, υποστηρίζοντας με είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και χρήματα τους πρόσφυγες που φτάνουν στον καταυλισμό που Zaatari της Ιορδανίας, όπου 144.000 χιλιάδες άνθρωποι φιλοξενούνται κάτω από τέντες. O καταυλισμός είναι στη μέση της ερήμου με ανυπόφορη ζέστη και οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. Οι Σύριοι, είναι φοβισμένοι και εξαντλημένοι. Οι περισσότεροι καταρρέουν λέγοντας την ιστορία τους.
To newsbomb.gr επικοινώνησε με την Άννα Μπότσογλου, υπεύθυνη Τύπου της ActionAid Hellas. Όπως ανέφερε η κα. Μπότσογλου η «Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Αίγυπτος ακόμα και το Ιράκ δέχονται κάθε μέρα 7.000 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που εγκαταλείπουν όπως μπορούν τη χώρα για να σωθούν. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός των προσφύγων θα ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια».
«Η ActionAid βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή με προγράμματά της που στηρίζουν χιλιάδες οικογένειες, με στόχο να ξεπεράσει τους 32.400 ανθρώπους. Οι πρόσφυγες στις περιοχές Zaatari και Zarqa City της Ιορδανίας και Bekaa Valley του Λιβάνου χρειάζονται άμεση βοήθεια. Η ActionAid του παρέχει είδη πρώτης ανάγκης, είδη ρουχισμού και υγιεινής. Καθώς δεν έχουν χρήματα, πολλοί πρόσφυγες που δεν μένουν στον καταυλισμό αλλά σε πόλεις, καταφεύγουν σε λύσεις που δεν θα φανταζόντουσαν ποτέ: να παντρέψουν τις έφηβες κόρες τους ή να στείλουν τα μικρά παιδιά τους να δουλέψουν. Έτσι, η ActionAid ξεκινάει πρόγραμμα οικονομικής στήριξης σε οικογένειες που μένουν εκτός καταυλισμών για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή, νερό, υγεία και στέγη», μας είπε η κα. Μπότσογλου.
Η οργάνωση καλεί όποιον επιθυμεί να συνεισφέρει, να το κάνει, γνωρίζοντας ότι και η πιο μικρή εισφορά έχει αξία και μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2109212321 ή να επισκεφτείτε το www.actionaid.gr.