Τα μηνύματα που έρχονταν ως και την τελευταία ώρα στο Μαξίμου από τις Βρυξέλλες για περισσότερα μέτρα αύξησαν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η Ελλάδα από τις επτά στις δέκα και κάπως έτσι ήρθαν και νέα μέτρα που πρόκειται άμεσα να εφαρμοστούν.
Κύριος στόχος η αύξηση των εσόδων λέει το Μαξίμου και έτσι προέκυψε η διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα. Όσοι υπαχθούν στην περαίωση πιθανότατα θα μπορούν να υπαχθούν και στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.
Στην περαίωση μπορούν να υπαχθούν ουσιαστικά όλοι. Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρηματίες κλπ.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιλέγει να εισπράξει φόρους που έχασε τα προηγούμενα χρόνια επιλέγοντας να χάσει μόνο τα πιθανά πρόστιμα τα οποία φυσικά και δεν είναι εξασφαλισμένο ότι θα εισπραχθούν.
Ουσιαστικά είναι ένα συγχωροχάρτι στους φοροφυγάδες, αλλά δίδεται προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα καθώς εμμέσως πλην σαφώς το κράτος παραδέχεται ότι δεν έχει την ικανότητα να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή.
Ταυτόχρονα το κράτος χωρίς ελέγχους που απαιτούν και ανθρώπινο δυναμικό και χρόνο εξασφαλίζει έσοδα, ενώ οι φορολογούμενοι, έστω και οι μη ειλικρινής αποκτούν ένα κίνητρο να πληρώσουν φόρους.
Επί της ουσίας με τη ρύθμιση για περαίωση κλείνουν με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες περιπτώσεις εκκρεμών ελέγχων.
Παράλληλα έρχεται η τροπολογία που εφαρμόζεται για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος σε μεγάλες εταιρίες, ο έλεγχος των τριγωνικών συναλλαγών.
Ταυτόχρονα όπως προέκυψε θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε αποδείξεις, οι οποίες μπορεί να μην είναι συνδεδεμένες με το αφορολόγητο, ωστόσο, θα συνδεθούν με φοροαπαλλαγές ή άλλου είδους μπόνους. Αυτό βέβαια μένει να καθοριστεί. Μια πρώτη σκέψη είναι να υπάρξει λοταρία βάσει του αριθμού που αναγράφεται στις αποδείξεις, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποιο θα είναι το όφελος του φορολογούμενου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τη λοταρία. Η πρόταση υπάρχει από το 2010 και μέσω… Πορτογαλίας είχε αποδειχθεί ότι μπορεί να υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση εσόδων.
Οι πολίτες στέλνουν με sms τους αριθμούς αποδείξεων και συμμετέχουν σε κλήρωση με χρηματικό, συνήθως, έπαθλο το οποίο μπορεί να είναι από 800 ως και 1.000 ευρώ. Παλιότερα είχε πέσει στο τραπέζι και πρόταση τα έπαθλα να είναι πολύ μεγαλύτερα ώστε το κίνητρο να είναι πιο ισχυρό.
Λοταρία εκτός της Πορτογαλίας ισχύει και σε άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία ή Σλοβακία. κλπ
Η κυβέρνηση φέρνει παράλληλα μέτρα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση, υποσχόμενη ωστόσο στους εταίρους αντίστοιχα μέτρα εξοικονόμησης δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε δεύτερη φάση, αλλά μέσα στον Μάρτιο η κυβέρνηση για την τόνωση των εσόδων φέρνει τις άδειες για τον ηλεκτρονικό τζόγο απ’ όπου αναμένονται έσοδα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ξεκινάει πιλοτικά και το πρόγραμμα των part time φοροελεγκτών.
Προς το παρόν και πάντα σε πολιτικό επίπεδο καθώς μένει να γίνει και ο έλεγχος από τους Θεσμούς εταίροι και δανειστές αποδέχθηκαν τα μέτρα που τους πρότεινε η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως η δέσμη των μέτρων που ήδη έφτασαν τα 10 συνεχώς θα εμπλουτίζεται
Όπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας».
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.
Kυβέρνηση: Αρχίζει να υλοποιείται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Με απόλυτη ικανοποίηση, αλλά και με πολλές προσδοκίες για την αποκατάσταση του προβλήματος ρευστότητας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, υποδέχθηκε η κυβέρνηση την χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
Η Αθήνα θεωρεί ότι δόθηκε η τελική πολιτική έγκριση του οργάνου, ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου και άρα να αποδεχθεί αδιαμφισβήτητα ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα – σε ένα νέο πρόγραμμα και όχι στο παλιό μνημόνιο.
Αυτό σημαίνει, κατά την ανάλυση της κυβέρνησης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί πλέον, χωρίς καμία χρονοτριβή ή πρόσκομμα να αντιμετωπίσει τη χώρα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα: παρέχοντας τον απαιτούμενο ELA, ξαναγοράζοντας τα ελληνικό ομόλογα και εντάσσοντας στην πορεία την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Κυρίως από τις κινήσεις αυτές και το νέο στάτους που διαμορφώνεται αναμένει η Αθήνα και την αλλαγή ψυχολογίας και κλίματος γύρω από την ελληνική οικονομία με ό,τι σημαίνει αυτό.
Παράλληλα, η κυβέρνηση περιμένει σύντομα και την αποκατάσταση της χρηματοδότησης, στο πλαίσιο του δανειακού προγράμματος. Δηλαδή με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων να ξεκλειδώσουν υποδόσεις της εναπομείνασας μεγάλης δόσης των 7,2 δις ευρώ, αλλά και των κερδών 1,9 δις ευρώ που οφείλονται στη χώρα από την ΕΚΤ.
Ελπίζει ότι αυτό θα συμβεί γρήγορα, ίσως και μέχρι τέλος Μαρτίου, αν και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ανταπόκριση της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις και άρα μπορεί να αναμένει και τον Απρίλιο.
Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν πάντως δύο πονοκέφαλοι: πρώτον, ότι η υστέρηση του προϋπολογισμού, λόγω του παγώματος στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, θα απαιτήσει σειρά μέτρων, που πρέπει να φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Εάν οι τρύπες μπορούν να καλυφθούν από τα κατατεθέντα μέτρα έχει καλώς, αλλιώς ή πρέπει να επιδείξει η κυβέρνηση ιδιαίτερη ευρηματικότητα ή να καταφύγει σε «παραδοσιακά» εργαλεία, όπως είναι η επιβολή φόρων – έχει σημασία πού, σε ποιους και πόσους βέβαια.
Δεύτερον, ο τρόπος και κυρίως ο τόπος των ελέγχων. Οι εταίροι επιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια να επισκεφθούν και την Αθήνα – αλά τρόικα δηλαδή – αλλά η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες είναι ο κατάλληλος χώρος. Δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα.
Για την Αθήνα πάντως η χθεσινή εξέλιξη καθιστά οριστικά παρελθόν την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές και ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας.