- Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου, ποινικής δικονομίας και διεθνούς ποινικού δικαίου, μιλά για τους περιβόητους «προστατευόμενους μάρτυρες»
- Στον Πέτρο Κουσουλό και στο ραδιόφωνο του Alpha εξήγησε τι ακριβώς ισχύει με τις καταθέσεις τους και τη νομική «ύπαρξή» τους
- Εξήγησε πως ακόμη και οι μάρτυρες στην Αμερική θα πρέπει να έχουν περάσει από τη διαδικασία με τρόπο νόμιμο κατά το ελληνικό δίκαιο!
Ο καθηγητής ποινικού δικαίου του νομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Μυλωνόπουλος, μίλησε για το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων και για το αν στέκει νομικά η «προστασία» τους, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία υπόθεση στην οποία δεν υπάρχει κάποια απειλητική εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση!
Στον Πέτρο Κουσουλό και στο «Νυχτερινό Ρεπορτάζ» τονίζει:
«Ο νόμος προβλέπει με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις μας την προστασία μαρτύρων στο πλαίσιο του οργανωμένου εγκλήματος. Με μεταγενέστερο νόμο επεκτάθηκε η δυνατότητα ανωνυμίας μαρτύρων και στις περιπτώσεις διαφθοράς. Βέβαια, το ζήτημα είναι ότι μεταξύ των περιπτώσεων του οργανωμένου εγκλήματος και της δωροδοκίας υπάρχει μία μεγάλη απόσταση, διότι διερωτάται κανείς γιατί δεν προβλέπει ο νόμος τη δυνατότητα προστασίας μαρτύρων στην περίπτωση π.χ. μίας ανθρωποκτονίας, όπου ο φονιάς απειλεί το μάρτυρα ότι θα τον σκοτώσει αν πάει να καταθέσει.
Επιτρέπεται όμως, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δηλαδή να υπάρχει φόβος αντεκδικήσεως – το λέει σαφώς ο νόμος – να έχει συμβάλλει ο καλυπτόμενος δράστης στην αποκάλυψης της δωροδοκίας και βεβαίως θα πρέπει να είναι η συγκάλυψη του μάρτυρα απολύτως αναγκαία. Αυτό δεν το λέει ο νόμος, το λέει η νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πλέον στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αξιολογείται με ιδιαίτερη περίσκεψη. Επειδή, όμως, μαθαίνω ότι υπάρχουν μάρτυρες συγκαλυμμένοι οι οποίοι κατέθεσαν στις ΗΠΑ, εδώ υπάρχουν άλλα δικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι η μαρτυρία τους ελήφθη με τρόπο νόμιμο στην Αμερική και θα πρέπει η λήψη να είναι νόμιμη κατά το ελληνικό δίκαιο»