Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χρειάζονται και άλλα μέτρα κατά της έμφυλης βίας

Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δράσεις της αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι δεν αρκούν… Μιλούν στην «ΜΠΑΜ» από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ειρήνη Αγαθοπούλου και από το ΠΑΣΟΚ η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ

Την ώρα που σε όλο τον σύγχρονο, δυτικό κόσμο προσπαθούν να απαλλαγούν από το σεξισμό και την έμφυλη βία, στην Ελλάδα υπάρχει έξαρση. Οι δολοφονίες γυναικών, τα φαινόμενα παιδεραστίας, οι βιασμοί, οι κακοποιήσεις μονοπωλούν την ειδησεογραφία. Η κυβέρνηση παρουσίασε τις δράσεις της. Είναι αρκετές; Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ενώ είναι σε σωστό δρόμο, δεν φτάνουν. Γι’ αυτό και μιλούν σήμερα στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δύο βουλευτίνες, η Ειρήνη Αγαθοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ και η Νάντια Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Οι δράσεις

Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, παρουσίασε όλες τις δράσεις της κυβέρνησης που είναι οι εξής:

– Τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, αλλά και της προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας. Προβλέπεται πλέον ως μοναδική ποινή για τον ομαδικό βιασμό η ισόβια κάθειρξη. Αυξήθηκαν οι ποινές για την εμπορία ανθρώπων και επαναφέρθηκε ως αξιόποινη πράξη η μαστροπεία. Αυστηροποιήθηκαν οι προϋποθέσεις για την απόλυση υπό όρο των καταδικασθέντων για σειρά εγκλημάτων ανάμεσα στα οποία η ανθρωποκτονία, η εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.
– Κύρωσε τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας.
– Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί σειρά δράσεων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

  • Λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα στο ΣΕΠΕ για την παρακολούθηση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
  • Λειτουργούν 43 συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, όπου οι γυναίκες που δοκιμάζονται βρίσκουν κοινωνική, ψυχολογική, αλλά και νομική υποστήριξη.
  • Λειτουργούν 19 Ξενώνες Φιλοξενίας όπου βρίσκουν ασφαλή καταφύγια.
  • Διασφαλίζεται σε 24ωρη βάση η πρόσβαση των θυμάτων στη Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να ζητούν βοήθεια και να έχουν άμεση πληροφόρηση και οδηγίες αντίδρασης.

– Εφαρμόζονται μέσω του ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν εργασιακή στήριξη οι κακοποιημένες γυναίκες.
– Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ίδρυσε επιτελικό τμήμα, 6 επιχειρησιακά γραφεία και 72 Ειδικές Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται αστυνομικοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.
– Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιεί πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
– Το υπουργείο Αθλητισμού υλοποιεί δράσεις κατά της διαφθοράς, της σεξουαλικής βίας και της κακοποίησης στον αθλητισμό.
– Παράλληλα, καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, καθώς παλεύουμε με κατεστημένες επί αιώνες νοοτροπίες. Η αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας χρειάζεται να μας ενώνει και να υπερβεί οποιουσδήποτε τεχνητούς διαχωρισμούς.

«Κυβέρνηση αναποτελεσματική»

βίαςΕΙΡΗΝΗ – ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κιλκίς αναπλ. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης, για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ισότητας & Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Α’ αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου)

Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ όσον αφορά τα θέματα ισότητας είναι ιδιαίτερα φλύαρη και ελάχιστα αποτελεσματική. Σύρεται από τις εξελίξεις και επενδύει στην καταστολή και την τιμωρία αντί να επενδύει στην πρόληψη και την εμπέδωση αλλαγής νοοτροπιών στην κοινωνία μας.

Αποσπασματικές οι αλλαγές

Αυτό αποδεικνύουν οι αποσπασματικές αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, οι οποίες είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Κανένας βιαστής και κανένας γυναικοκτόνος δεν αποτρέπεται απλά και μόνο από τις ποινές, αυτά είναι πράγματα πολλάκις αποδεδειγμένα.
Πριν να είναι πολύ αργά, η κυβέρνηση οφείλει να επεκτείνει το δίκτυο δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες) για τις κακοποιημένες γυναίκες και να επενδύσει στην πρόληψη και στην εκπαίδευση μικρών και μεγάλων. Εκεί θα μας βρει συμμάχους.

«Ένα απόστημα που πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μαζί του»

βίαςΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Κοινοβουλευτικός του Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνη Τομέα Δικαιοσύνης ΚΙΝΑΛ)

Η υπόθεση της καταγγελίας του βιασμού της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει πτυχές οι οποίες δημιουργούν οργή στην κοινωνία. Είναι μια υπόθεση που μάς αφορά όλους. Αυτό που απαιτεί η ελληνική κοινωνία είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο. Είναι δε πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Πλιώτας, έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης να εποπτεύσει σε όλο το προανακριτικό έργο.

Παραδειγματικά

Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Όλοι μιλάμε για το πόσο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι η Γεωργία βρήκε το θάρρος, έκανε την καταγγελία και είναι αποφασισμένη να το πάει ως το τέλος. Όμως χρειάζεται στον αγώνα που δίνει αυτή η γενναία γυναίκα, αλλά και όλες όσες βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, να ξέρει ότι μπορεί να βρει δικαίωση, ότι υπάρχουν πλέον βαρύτατες ποινές με τον νέο Ποινικό Κώδικα κι ότι ο νόμος είναι δίπλα στον ευάλωτο, όχι δίπλα στον “δυνατό” και στον θύτη. Και δυστυχώς υπήρχε αυτή η αίσθηση πολλές φορές στο παρελθόν.
Κάθε πράξη έμφυλης βίας, βιασμού κ.λπ. πρέπει να καταγγέλλεται και να τιμωρείται. Μόνο τότε θα μπει ισχυρό ανάχωμα στις αρρωστημένες συμπεριφορές και στην αίσθηση ότι κάθε ένας μπορεί να ασκεί οποιασδήποτε μορφής βία κατά γυναικών, γιατί “είναι δυνατός”, “γιατί είναι πολύ άνδρας” ή γιατί “το δικαιούται”. Αυτή η αρρωστημένη αντίληψη κάποιων πρέπει να εκλείψει.

Μέτρα

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να αναληφθεί σειρά μέτρων που την αναγκαιότητά τους βλέπουμε αυτό το διάστημα, όπως ενδεικτικά: η νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως αδικήματος στον ΠΚ, η επαναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ΣΕΠΕ για τα θέματα της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στον χώρο εργασίας, η στελέχωση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους όλες τις ημέρες και όχι μόνο τις εργάσιμες και σύσταση κέντρων υποδοχής, υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε κάθε Δήμο.

Υπάρχει ένα κοινωνικό απόστημα, μια αρρωστημένη αντίληψη “ανδρών” που πρέπει επιτέλους να τελειώνουμε μαζί της. Καμία γυναίκα να μην αισθάνεται μόνη της. Καμία γυναίκα μόνη πια».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΔΥ: Εντολή Πλεύρη να ελεγχθούν οι «εντολές πληρωμής» από τον Πολάκη

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με μαθητές Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από την Κοζάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ