Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Χρήστος Σταϊκούρας: Σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης η Ελλάδα – Οι 6 οικονομικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης. Αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις. Την πορεία ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και τους άξονες πολιτικής που θα οδηγήσουν στην επίτευξη υψηλής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης ανέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στις ομιλίες του σε δύο συνέδρια σήμερα, την 1η Διάσκεψη «The Greeks are Back» και το 4th Athens Investment Forum.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: 

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό του στην 1η Διάσκεψη «The Greeks are Back», ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και αντιμετωπίζει με σχέδιο, μεθοδικότητα, διορατικότητα και αποφασιστικότητα τις πολλαπλές προκλήσεις- υγειονομικές, κλιματικές, οικονομικές, ενεργειακές, γεωπολιτικές.

Ο υπουργός επισήμανε ότι «για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, υποχρεωθήκαμε να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής μας. Πρώτα απ’ όλα, στηρίξαμε γενναία και αποτελεσματικά- όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων- την κοινωνία και την πραγματική οικονομία, με μέτρα συνολικού ύψους 42,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2020- 2022, ώστε να απορροφηθούν- στον μέγιστο δυνατό βαθμό- οι κραδασμοί που προκάλεσε η πανδημία και να υλοποιηθούν αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Παράλληλα όμως, δεν απωλέσαμε την προσήλωσή μας στην εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αποκρατικοποιήσεων και επενδύσεων».

πολυεθνικών

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις, όπως «τα φορολογικά κίνητρα που θεσπίστηκαν για φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις και ανθρώπινο κεφάλαιο- κίνητρα τα οποία επιτυγχάνουν, ήδη, σημαντικά αποτελέσματα- καθώς και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς».

Επίσης, ανέδειξε τη σημασία της επιτευχθείσας δραστικής βελτίωσης της αξιοπιστίας της χώρας και της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών, επενδυτών και οίκων αξιολόγησης στις προοπτικές της Ελλάδας, «όπως αποδεικνύουν η επιτυχής ολοκλήρωση 8 διαδοχικών αξιολογήσεων στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τρεις οίκους αξιολόγησης μέσα στην πανδημία, η ισχυρή φωνή μας στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, και, βεβαίως, η προσέλκυση σημαντικών ξένων επενδύσεων (π.χ. Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty, Deloitte, Volkswagen κ.ά.)».

Τόνισε ότι σειρά πρόδρομων δεικτών και θετικών εξελίξεων αποδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει σημαντικούς καρπούς και δήλωσε πως «είμαι βέβαιος ότι με ενότητα, εργατικότητα, συνέπεια, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και αποφασιστικότητα, θα μπορέσουμε όλοι μαζί- κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας- να καταστήσουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική, πιο εξωστρεφή και πιο ανταγωνιστική, και την κοινωνία μας πιο ευημερούσα και πιο δίκαιη».

Παράλληλα, στην ομιλία του στο 4th Athens Investment Forum, o κ. Σταϊκούρας επικεντρώθηκε στους στόχους οικονομικής πολιτικής που έχει θέσει η κυβέρνηση για την προσεχή διετία.

 

Οι στόχοι αυτοί είναι:

1. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από το τρέχον έτος.

2. Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, από φέτος.

3. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.

4. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός του 2022.

5. Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.

6. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο 2023.

 

Όπως ανέφερε, για την επίτευξη των στόχων αυτών, συνεχίζεται και εντείνεται η εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής με ισχυρό μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόσημο. Πολιτική που εδράζεται στους εξής πυλώνες:

1. Επιστροφή της πραγματικής οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, με στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

2. Συνέχιση της υλοποίησης μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

3. Συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών- όπως είναι το νομοσχέδιο για τα κίνητρα για συνέργειες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων- και περαιτέρω προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

4. Συνέχιση της υλοποίησης μιας έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. «Η χώρα διαθέτει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

5. Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσα από (α) την ταχεία υλοποίηση του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή 2ης ευκαιρίας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα περίμετρος επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από την πιστωτική επέκταση των τραπεζικών ιδρυμάτων, (β) τη συνέχιση της υλοποίησης του «Ηρακλή», (γ) την αξιοποίηση των 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δάνεια, στα οποία θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας και το τραπεζικό σύστημα.

6. Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με «αιχμή» το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.

7. Ενεργός συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.

«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ξέρουμε πού είμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς θέλουμε να πάμε. Διαθέτουμε συνεκτικό σχέδιο, για να οδηγήσουμε τη χώρα σε υψηλή, διατηρήσιμη ανάπτυξη, στη δημιουργία πολλών, καλών θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταϊκούρας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ