Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Χρήστος Ζούπας για Γιώργο Τράγκα: «Εφυγε χωρίς να το πάρει χαμπάρι»

Ο παθολόγος – διαβητολόγος Χρήστος Ζούπας ήταν ο γιατρός του Γιώργου Τράγκα που άφησε την τελευταία του πνοή νικημένος από τον κορωνοϊό και ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποίησει πως έφυγε. Ο δημοσιογράφος είχε για πολλά χρόνια ζάχαρο και ο γιατρός τον χαρακτήρισε ως ένα ζωηρό παιδί, που δεν συμβιβαζόταν με την ηλικία και το πρόβλημά του.

«Όταν είσαι ένας άνθρωπος της δραστηριότητας και της καθημερινότητας, πολλές φορές δεν συνειδητοποιείς ότι κουβαλάς 30 με 35 χρόνια γλύκας που έχουν προκαλέσει φθορά στα αγγεία σου. Νιώθω άσχημα, μετά από μία τέτοια περιπέτεια, δεν ξέρω, επειδή είχαμε καθημερινή επαφή τον τελευταίο καιρό νομίζω πως έχω πει τόσα πολλά, που νομίζω ότι η σιωπή είναι το καλύτερο φάρμακο».

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι αυτή τη στιγμή ο Γιώργος έφυγε χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Την παραμονή νόμιζε πως ήταν μία γρίπη και θα περάσει. Δυστυχώς ο ιός αυτός έχει μία επιθετικότητα, σε περιτρυγυρίζει σαν τον λύκο και σου ορμάει» είπε μιλώντας στο MEGA.

Επιπλέον, ο κ. Ζούπας τόνισε πως μία λοίμωξη στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Μία πρώτη αντίδραση είναι η αύξηση του ζαχάρου, η οποία με την σειρά της ανεβάζει την πηκτικότητα του αίματος και το ένα πρόβλημα διαδέχεται το άλλο.

«Ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι καθοριστικός»

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να αρχίζει να διεισδύει στην κοινότητα, μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι συστήνουν τον εμβολιασμό ως το μόνο τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας. Ιδιαίτερα, ο εμβολιασμός των ατόμων που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, είναι καθοριστικός, σύμφωνα με όσα δήλωσε o κ. Ζούπας.

«Το πρόβλημα είναι ότι ένας καινούριος ιός που επιτίθεται στην ανθρωπότητα, δεν ξέρεις ποιον θα προσβάλλει η όχι. Υπάρχει κόσμος που περνάει τον κορονοϊό χωρίς να πάρει χαμπάρι. Δεν είναι πολύς ο κόσμος που καταλήγει, αλλά δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει ο οργανισμός κι αυτό είναι ένα μυστικό που το ξέρει μόνο ο οργανισμός μας».

Ο κ. Ζούπας τόνισε πως ένα από τα βασικότερα υποκείμενα νοσήματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση σχετικά με το ποιοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τους προσβάλει ο ιός. Ως προς τα παιδιά και τους νέους με διαβήτη τύπου 1, εάν είναι καλά ρυθμισμένα σπάνια έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ο παθολόγος τόνισε πως αυτή η κατηγορία θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα.

Αντιθέτως, το πρόβλημα εντοπίζεται στους ενήλικες, που είναι το 90% των περιπτώσεων του διαβήτη, και το 60% με 80% στους παχύσαρκους και υπέρβαρους. Ιδιαίτερα, υπάρχει περιορισμός της οξυγόνωσης των πνευμόνων στους παχύσαρκους λόγω βάρους. Ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε: «Η τρίτη δόση έχει αυτό το πλεονέκτημα, αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζεται η μετάλλαξη με πολύ καλύτερη αντιμετώπιση. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα είναι να εμβολιαστούμε».

«Κανένα εμβόλιο δεν επηρεάζει τον οργανισμό, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που μπορεί να κάνει μία σπάνια αντίδραση. Θα χρειαζόμαστε επαναληπτικές δόσεις μέχρι να εισαχθεί μαζί με τα άλλα στελέχη στο ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ