Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Χρυσή Αυγή: Φρούριο το Εφετείο- Τα ελαφρυντικά και οι ποινές

Σήμερα συνεχίζεται η δίκη για τη Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί μετά από τρεις συνεδριάσεις το Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του για το εάν πρέπει να αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και τα μέλη των ταγμάτων εφόδου.

Χρυσή Αυγή: Η λίστα των κατηγορούμενων 

Πρόκειται για τον Γιάννη Λαγό, τον Ηλία Κασιδιάρη, τον Γιώργο Γερμενή, τον Ηλία Παναγιώταρο, τον Χρήστο Παππά και τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Η εισήγηση της εισαγγελέως για τη Χρυσή Αυγή

Η εισαγγελέας της έδρας έχει εισηγηθεί την απόρριψη όλων των αιτημάτων περί ελαφρυντικών των καταδικασθέντων πλην ενός που ωστόσο δεν αφορά τα μέλη του πρώην πολιτικού συμβουλίου της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Μετά την ανακοίνωση της κρίσης του Δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, το δικαστήριο θα εισέλθει στο κρίσιμο ζήτημα των ποινών.

Χρυσή Αυγή -Οι ποινές που αντιμετωπίζουν

Τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών.

Το πλαίσιο ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού. Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι πρέπει να κάνει δεκτά τα αιτήματα των ενόχων για αναγνώριση ελαφρυντικού, τότε το πλαίσιο ποινής είναι από 2 μέχρι 8 έτη.

Για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση( 11 πρώην μέλη και 32 μέλη των ταγμάτων εφόδου) εάν δεν αναγνωριστεί ελαφρυντικό, είναι από 5 έως 10 έτη ενώ με ελαφρυντικό από 1 έως 5 έτη.

Χρυσή Αυγή  -Ρουπακιάς

Για τον καθ´ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη εάν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα του για χορήγηση ελαφρυντικών.

Παράλληλα, καταδικάστηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αντιμετωπίζει επιπλέον ποινή κάθειρξης δέκα ετών εάν δεν του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Την ίδια στιγμή όσοι καταδικάστηκαν για συνέργεια στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Χρυσή Αυγή – Η διαδικασία

Το χρονικό πλαίσιο ωστόσο έκδοσης της απόφασης επί των ποινών δεν είναι σαφές καθώς υπάρχουν συνεχείς ανατροπές στο χρονοδιάγραμμα.

Με τη γνωστοποίηση από το δικαστήριο της κομβικής σημασίας απόφασης του για τα ελαφρυντικά, θα γίνει και αντιληπτό το πλαίσιο των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά αν κρίνει ότι η προσωπικότητα, τα εγκλήματα και η μορφή της δράσης των καταδικασθέντων αποτελούν στοιχεία επικινδυνότητας. Κάτι τέτοιο, εκτιμάται από πολλούς νομικούς ότι δεν είναι απίθανο στην περίπτωση των επτά καταδικασθέντων για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση έχουν διαρκή δράση από το 2008 έως και το 2013.

Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Μετά θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης και στη συνέχεια θα αποσυρθεί το δικαστήριο σε σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσει τις ποινές των 57 καταδικασθέντων.

Μετά θα πρέπει το δικαστήριο να δώσει και πάλι το λόγο στην εισαγγελέα για να προτείνει εάν οι εφέσεις των 57 ενόχων θα έχουν αναστέλλουσα δύναμη. Στη συνέχεια, και πάλι θα δοθεί ο λόγος στους συνηγόρους υπεράσπισης και μετά το δικαστήριο θα αποσυρθεί και πάλι σε σύσκεψη για να αποφανθεί εάν οι καταδικασμένοι θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή.

Το τελικό στάδιο είναι να αποφανθεί το δικαστήριο για τις παρεμπτίπτουσες ποινές (κατασχέσεις, δεσμεύσεις, έξοδο κ.λπ).

Χρυσή Αυγή  – Οι 57 ένοχοι

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της.

Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Χρυσή Αυγή – Παρουσιάζεται στο δικαστήριο ο Γιάννης Λαγός

Η συγκέντρωση την οποία είχε καλέσει έξω από το Εφετείο απαγορεύτηκε από την ΕΛΑΣ «επικειμένου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις και διαδικασίες του νομού 4703/2020 περί συναθροίσεων».

Χρυσή Αυγή – Ποιοι απαλλάχτηκαν

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:

  • Αγιοβλασίτης Διονύσιος
  • Αποστολόπουλος Γεώργιος
  • Γαλανάκης Χρήστος
  • Γαροφαλάκης Σάββας
  • Καλπίτζης Γιωργος
  • Μαυρικάκης Μανώλης
  • Μπενέκη Νικολέτα
  • Περής Γιώργος
  • Πετράκης Γιώργος
  • Σκορδέλη Θέμις
  • Ψιλάκης Μανώλης

Χρυσή Αυγή – Το κάλεσμα του Γιάννη Λαγού

Ο Γιάννης Λαγός είχε κάνει κάλεσμα σε συγκέντρωση υπέρ της Χρυσής Αυγής αλλά ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής το απαγόρευσε.  Ο ευρωβουλευτής και μέλος -κατά την καταδικαστική απόφαση- του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ήθελε να κάνει… σόου.

Ο Γιάννης Λαγός ( Χρυσή Αυγή) είχε προαναγγείλει από μέρες ότι αν το τεστ κορωνοϊού που θα έκανε, θα έβγαινε αρνητικό, θα εμφανιζόταν στο δικαστήριο, όπου σήμερα αναμένεται η απόφαση επί των ελαφρυντικών. Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής (σ.σ. πλέον είναι… ανεξάρτητος ευρωβουλευτής) θα εμφανιστεί στο δικαστήριο αλλά η αστυνομία έβαλε «πάγο» στα σχέδιά του.

Μάλιστα, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής ανακοίνωσε και το σκεπτικό της απόφασης να μην επιτραπεί στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής να κάνουν συγκέντρωση έξω από το εφετείο. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια για άλλη μια μέρα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις:

α. της παρ. 2 του άρθρου 11 και της παρ. 1 του άρθρου 25 του Συντάγματος,

β. της περ. β΄ της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (Α΄ 73),

γ. των άρθρων 7 & 10 του ν. 4703/2020 «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» (Α΄ 131),

δ. του άρθρου 8 του Π.Δ. 73/2020 «Ρύθμιση δημοσίων υπαιθρίων συναθροίσεων»,

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Την απαγόρευση της αναφερόμενης στο θέμα συνάθροισης, επειδή, αφενός οι οργανωτές δεν γνωστοποίησαν στην κατά τόπον Αστυνομική Αρχή, την πρόθεσή τους να καλέσουν το ευρύ κοινό να συμμετάσχει, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ως οφείλουν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4703/2020 (άρθρο 3, παρ. 1 & 2) και του Π.Δ. 73/2020 (άρθρο 3), [η ¨Εθνική Λαϊκή Συνείδηση¨ δημοσιοποίησε την πρόθεσή της στο διαδίκτυο τις μεσημβρινές ώρες της σήμερον (11-10-2020)], γεγονός που δεν κατέστησε δυνατή την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας (άρθρο 10, παρ. 2, Ν. 4703/2020 και άρθρο 8, Π.Δ. 73/2020) και αφετέρου από την διεξαγωγή της εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω σφόδρα πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας, ενώ απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην συγκεκριμένη περιοχή, η κυκλοφορία οχημάτων & πεζών και η λειτουργία των εγκαταστάσεων του Δικαστικού Συγκροτήματος (Άρειος Πάγος, Εφετείο, Πρωτοδικείο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο).

Χρυσή Αυγή  – Μέτρα ξανά στο Εφετείο

Για άλλη μια μέρα, από νωρίς το πρωί ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή γύρω από το Εφετείο.

Δεν επιτρέπεται η στάση – στάθμευση και σταδιακά από τις 5:00 η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς:

– Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

– Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς δόθηκε η «μάχη των ελαφρυντικών» από την υπεράσπιση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Άρση ασυλίας Γιάννη Λαγού- Οι δηλώσεις του δικηγόρου Κασιδιάρη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ