Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Χρυσή Αυγή: Πόσο θα μείνει στη φυλακή το “Διευθυντήριο”

Χρυσή Αυγή:Η κατάρρευση της Μάγδας Φύσσα μέσα στη δικαστική αίθουσα στο άκουσμα της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να οδηγηθούν στη φυλακή 39 καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση έγραψε τον επίλογο της ιστορικής δίκης.

Η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα ξέσπασε σε λυγμούς και χάθηκε στις αγκαλιές των ανθρώπων που στάθηκαν στο πλευρό της από την ημέρα της δολοφονίας του παιδιού της,από τη Χρυσή Αυγή το 2013.

Για περισσότερο από μισή ώρα παρέμεινε έξω από τη δικαστική αίθουσα σε μία προσπάθεια να συνέλθει, να διαχειριστεί την απόφαση με την οποία δικαιώθηκαν οι προσπάθειές της, αν κι ο γιος της δεν γυρίζει πίσω…. Μια γλυκόπικρη ικανοποίηση…

Μέσα στη δικαστική αίθουσα είχε προηγηθεί η σύλληψη των καταδικασθέντων τα ονόματα των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονταν στη λίστα των δώδεκα ονομάτων που ανέγνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, και έλαβαν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.

Οι αστυνομικοί που είχαν μπει, νωρίτερα, στην αίθουσα μόλις ακούστηκε η φράση «Λύεται η συνεδρίαση» σηκώθηκαν από την τελευταία σειρά των εδωλίων και κινήθηκαν προς τους κατηγορούμενους, δημιουργώντας γύρω τους έναν κλοιό. Ανάμεσα σε εκείνους που φόρεσαν χειροπέδες ήταν κι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο μοναδικός από τη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης που καθόταν στο εδώλιο.

Με εξαίρεση τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, που βρίσκεται στις Βρυξέλες και ζητείται η άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να εκτίσει την ποινή του και τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, που παρέμεινε άφαντος, στις ώρες που ακολούθησαν της δικαστικής απόφασης, ο ένας μετά τον άλλον οι καταδικασθέντες παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Μεταξύ αυτών, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και η ηγετική ομάδα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε η πορεία τους προς τις φυλακές, όπου θα εκτίσουν τις ποινές που τους επιβλήθηκαν. Το ερώτημα, ωστόσο, που έχει ανακύψει είναι πόσα χρόνια θα παραμείνουν, τελικά, στη φυλακή οι καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση, οι οποίοι διαμαρτύρονται πως η άρνηση του δικαστηρίου να τους δώσει αναστολή τους αφαιρεί το δικαίωμα να κριθούν από το Εφετείο, καθώς θα έχουν εκτίσει τις ποινές τους πριν εκδοθεί η απόφαση σε δεύτερο βαθμό, η οποία εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Είναι σαφές πως ο χρόνος που ο καθένας θα παραμείνει στη φυλακή καθορίζεται από την ποινή που το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους επέβαλε.

Οι καταδικασθέντες  από την Χρυσή Αυγή θα πρέπει να εκτίσουν τα 3/5 της πραγματικής τους ποινής η οποία, όμως, μπορεί να μειωθεί υπό προϋποθέσεις, όπως, σε περίπτωση που εργαστούν μέσα στη φυλακή, καθώς οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Από το σύνολο, δε, του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της προφυλάκισης για όσους εκ των κατηγορουμένων είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι στο στάδιο της ανάκρισης.

Οι διευθυντές της εγκληματικής ομάδας Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης , Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Ιωάννης Λαγός και Χρήστος Παππάς οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και, επιπλέον, από 5 έως 8 μήνες έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση υφ’ όρων απόλυσης μετά από περίπου 5 χρόνια στη φυλακή, με την προϋπόθεση ότι το χρονικό αυτό διάστημα θα εργαστούν. Ο χρόνος θα είναι συντομότερος για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 10 έτη.

Για τους πρώην βουλευτές από τη Χρυσή Αυγή  , οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με ή χωρίς ελαφρυντικά και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ’ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 και μεγαλύτερος των 4 ετών. Οι υπόλοιποι, που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα υφ’ όρων απόλυσης, ανάλογα με το ύψος της ποινής τους, αφού εκτίσουν από 4 έως 4,8 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτημα υφ’ όρων απόλυσης αφού εκτίσει τα 20 έτη.

Οι καταδικασθέντες μπορούν να ζητήσουν να βγουν από τη φυλακή επικαλούμενοι ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, δηλαδή σοβαρό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο νοσοκομείο των φυλακών.

Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν από το Πενταμελές Εφετείο, νωρίτερα από τους προαναφερόμενους χρόνους, αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Β. Πλιώτας: Ο Εισαγγελέας του ΑΠ ζήτησε την άμεση άρση ασυλίας Λαγού από το Ευρωκοινοβούλιο

 

Ξεκίνησαν οι μεταγωγές – Μιχαλολιάκος και διευθυντήριο στις φυλακές Δομοκού- Σε Μαλανδρίνο & Ελαιώνα οι υπόλοιποι

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ