Της Ελένης Τσιάβο
Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, είναι από τους πιο γνωστούς εισαγγελικούς λειτουργούς στον χώρο της Δικαιοσύνης. Διορίστηκε στο εισαγγελικό σώμα στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 ενώ από τον περασμένο Ιούνιο διατελεί ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κατά το παρελθόν υπήρξε σε νευραλγικές θέσεις της εισαγγελικής αρχής. Στη διάρκεια της πορείας τους έχει χειριστεί σωρεία σοβαρών υποθέσεων.
Οι υποθέσεις
Ο Αντεισαγγλέας μετείχε κατά καιρούς στη μακρόχρονη δικαστική διαδρομή σε πολλές υποθέσεις της ελληνικής επικράτειας. Από τις πλέον σοβαρές και ιστορικές υπήρξε η υπόθεση της Χρυσής Αυγής καθώς ήταν ο εποπτεύων εισαγγελέας στις πολύμηνες ανακρίσεις και συνέταξε την πρόταση παραπομπής για τους εμπλεκόμενους προς το Συμβούλιο Εφετών. Ειδικότερα, μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, ο αντεισαγγελέας, σήμερα, του Αρείου Πάγου, μεταξύ άλλων αποφαίνονταν για το αν βουλευτές του Χρυσής Αυγής όπως και άλλα στελέχη του κόμματος που κατηγορούνταν για την υπόθεση θα έπρεπε ή όχι να προφυλακιστούν. Ο ίδιος εξάλλου, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είχε ζητήσει με πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών
Επιπρόσθετα, είχε χειριστεί πρόσφατα μεγάλη υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων και πολλές άλλες, ενώ παράλληλα είχε διατελέσει προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στην οποία είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο κ. Ντογιάκος μεταξύ άλλων, είχε διερευνήσει την υπόθεση με το κύκλωμα των ακινήτων. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας του για την υπόθεση αυτή συνέταξε πόρισμα που άνοιξε το δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων για κακουργηματικά αδικήματα σε περισσότερα από 20 πρόσωπα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, είχε χειριστεί και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο και ως σκάνδαλο των άγονων γραμμών, το οποίο αποκαλύφθηκε επί Κώστα Καραμανλή και είχε ως βασικό «πρωταγωνιστή» τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της κυβέρνησής του.
Η σύγκρουση με την Θάνου
Υπενθυμίζεται ότι αμφισβητήθηκε η νομιμότητα της εκλογής ως προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με την τότε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ελέγχθηκε πειθαρχικά και απηλλάγη, ενώ πειθαρχικά είχε ελεγχθεί όπως και άλλοι εισαγγελείς και δικαστικοί για την υπόθεση Βγενόπουλου και άλλες χωρίς να προκύψει κάτι σε βάρος του.
“Γλύτωσα από τύχη”
Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο ίδιος τελευταία δεν χειρίζεται κάποια μεγάλη υπόθεση, ενώ δεν είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του.
Για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού, ο ίδιος μιλά για καθαρή τύχη καθώς ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από το σπίτι του και αν είχε εκραγεί θα κινδύνευαν ζωές λόγω και του μεγάλου πληθυσμού που κατοικεί στην περιοχή.
«Δεν έχω δεχθεί απειλές. Δεν χειρίζομαι τώρα υπόθεση που να με στοχοποιεί. Από καθαρή τύχη δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός και δεν κινδύνευσαν άνθρωποι».
Ομως από το περιβάλλον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποδίδουν την τοποθέτηση του μηχανισμού στις προσπάθειες στοχοποίησης του τα τελευταία χρόνια και όπως σημειώνουν «ο κ.Ντογιάκος εδώ και τρία χρόνια στοχοποιείται συνεχώς με αρνητικές αναφορές στο όνομά του».
Καταδίκη της επίθεσης στον Ντογιάκο από την Ένωση Δικαστών
Καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια κατά κρατικών λειτουργών η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την τοποθέτηση βόμβας στην οικία του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες ενέργειες που επιχειρούν να επηρεάσουν τη δικαστική συνείδηση είναι ατελέσφορες» και συνεχίζει: «Οι δικαστές και εισαγγελείς εργάζονται ανεπηρέαστοι και δεν τρομοκρατούνται».
Επίσης, αναφέρει ότι «χρέος της Πολιτείας είναι να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα φύλαξης των δικαστηρίων και προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Τέλος, η ΕΔΕ αναφέρει ότι αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας από την Αστυνομία και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το σπίτι του Αντεισαγγελέα Ι. Ντογιάκου