Ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο ιδρυτής και επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Jevons Global, Κίνγκσλεϊ Τζόουνς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές για το χρέος της Ελλάδας που αυτή την στιγμή είναι το 175% του ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία. Κοιτάξτε την Ιαπωνία. Το δημόσιο χρέος της πλησιάζει το 300% του ΑΕΠ. Μια μέρα, απλά θα καταρρεύσει. Δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρωθεί, ούτε και το ελληνικό χρέος».
«Οι όροι του τρέχοντος προγράμματος ουσιαστικά απαιτούν από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% για πάνω από μια δεκαετία… Καμία χώρα, με προβληματική οικονομία δεν κατάφερε ποτέ να κατορθώσει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό, πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες όροι που απαιτούνται από την Ελλάδα είναι με κάθε ειλικρίνεια ιδιαίτερα μη ρεαλιστικοί» πρόσθεσε ο ίδιος.
Αντίστοιχες είναι οι απόψεις και άλλων αναλυτών που μίλησαν στο αμερικανικό δίκτυο, και οι οποίοι σημείωσαν ότι «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ότι η Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπληρώσει το χρέος των 366 δισ. δολαρίων, ακόμα και αν η προβληματική οικονομία της εξασφαλίσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης».
Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, και σημειώνεται ότι «ενώ ο Τσίπρας δεν είναι πλέον απαιτητικός για “κούρεμα”, με περιορισμένη την διαπραγματευτική ισχύ του, οι ειδικοί λένε πως οι Ευρωπαίοι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, αν θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δεδομένης της άσχημης οικονομικής της κατάστασης».
Από την πλευρά του, ο Νίκολας Φέρρες, στέλεχος της Eastspring Investments, τάχθηκε υπέρ ενός «ουσιαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που θα πρέπει να αποδεχθεί το Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και χρειάζεται ένα ουσιαστικό κούρεμα. Θα πρέπει να το είχαν κάνει το 2010, αλλά επέλεξαν να επεκτείνουν περισσότερα πιστωτικά την Ελλάδα και να απομακρύνουν το πρόβλημα».