«Δημιούργησαν ψευδώς την εντύπωση ότι η Κάρπαθος ήταν COVID-free νησί, τη στιγμή που τα κρούσματα ήταν αυξημένα, με ανυπολόγιστο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
Καταγγελία σοκ της μοναδικής μικροβιολόγου του νησιού Σοφίας Διακομανώλη και την εμπλοκή της Ρόδου στην απάτη με αποστολή δειγμάτων μέσα σε κούτες από σούπερ μάρκετ!
Κι αυτό για να καρπωθούν 8.000.000 ευρώ που ήταν ο τζίρος για τα μοριακά τεστ στα οποία έπρεπε να υποβληθούν υποχρεωτικά όσοι επισκέπτονταν το νησί από το εξωτερικό».
Τις σοβαρότατες αυτές καταγγελίες κάνει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η κυρία Σοφία Διακομανώλη, η οποία ζει και εργάζεται στο νησί. Είναι η μοναδική μικροβιολόγος στην Κάρπαθο επί 11 χρόνια. Όπως αναφέρει, από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο του 2021, δύο γιατροί, ένας χειρουργός-πρωκτολόγος και ένας γενικός ιατρός πήγαν στα ξενοδοχεία του νησιού και έκαναν PCR τεστ σε χιλιάδες τουρίστες, μολονότι ο νόμος αναφέρει ότι τα μοριακά τεστ έπρεπε να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από μικροβιολόγους – είτε ιδιώτες είτε στο νοσοκομείο.
Δείγματα
Στη συνέχεια έστελναν τα δείγματα για ανάλυση στη Ρόδο. Η κυρία Διακομανώλη καταγγέλλει ότι η μεταφορά των δειγμάτων γινόταν σε συνθήκες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία: «Από τον Μάιο του 2021 διαθέτω έναν μοριακό αναλυτή που βγάζει τα PCR σε 40 λεπτά. Είναι ο μοναδικός στο νησί μαζί με αυτόν του Νοσοκομείου Καρπάθου. Μόλις ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Ρόδου, στον οποίο ανήκει η Κάρπαθος «μυρίστηκε» χρήμα λόγω της αθρόας προσέλευσης 65.000 τουριστών στο νησί, έστειλε ένα email σε δύο γιατρούς. Σε αυτό ανέφερε ότι επειδή δεν υπήρχε διαπιστευμένο μικροβιολογικό ιατρείο στην Κάρπαθο, να μαζέψουν όλα τα μοριακά τεστ και να τα στείλουν σε συγκεκριμένο βιολόγο στη Ρόδο». Το συγκεκριμένο email κοινοποιήθηκε σε όλα τα πρακτορεία ταξιδίων και τους tour operators.
«Ο Δήμος έκανε δύο συνελεύσεις για το πώς θα κάνουν τα μοριακά τεστ χωρίς να με καλέσει στην πρώτη», αναφέρει η κυρία Διακομανώλη. «Στη δεύτερη με κάλεσαν, αλλά ήδη άκουσα την έπαρχο Καρπάθου να λέει στον χειρουργό να μεταφέρουν όλα τα δείγματα στη Ρόδο. Εμένα με αγνοούσαν που φώναζα ότι είναι η ειδικότητά μου», πρόσθεσε η μικροβιολόγος του νησιού.
Ο Δήμος εξέδωσε αρχικά μία ανακοίνωση ότι όλα τα ιατρεία της Καρπάθου είναι ανοιχτά και έτοιμα να κάνουν rapid και PCR test. Μετά από παρέμβαση της κυρίας Διακομανώλη και αιματολόγων από την Αθήνα, οι οποίοι επισήμαναν ρητά ότι μόνο ο μικροβιολόγος μπορεί να κάνει μοριακά τεστ, ο δήμαρχος διόρθωσε το έγγραφο με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν το κοινοποίησε όμως στους tour operators και στα πρακτορεία. Η μικροβιολόγος τονίζει ότι οι δύο γιατροί του νησιού που είχαν «αναλάβει» να κάνουν τα PCR, αφού έκαναν μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, έστελναν τα προς εξέταση δείγματα μέσα σε ακατάλληλες συνθήκες: «Η σύζυγος του ενός γιατρού που έχει ψαροταβέρνα και την έχει βάλει υπεύθυνη του ιατρείο του, μάζεψε κούτες από γειτονικό σούπερ μάρκετ, έβαλε μέσα τα τεστ με προορισμό τη Ρόδο.
Με το πλοίο της γραμμής
Αρχικά τα έστελναν με το αεροπλάνο. Όταν όμως οι αεροπορικές εταιρίες κατάλαβαν τι συμβαίνει, απαγόρευσαν τη μεταφορά τους. Έτσι αναγκάστηκαν να τα μεταφέρουν με το πλοίο της γραμμής στη Ρόδο. Τύλιγαν πρόχειρα τις κούτες με σελοφάν/σελοτέιπ και πήγαιναν τα τεστ στο πλοίο κάθε μέρα με φορτωτική έναντι πέντε ευρώ που κανόνιζε το πρακτορείο του λιμανιού. Έμπαιναν στα πλοία δίπλα από τα τρόφιμα» συμπληρώνει η κυρία Διακομανώλη.
Όπως μας είπε, έχει κάνει αλλεπάλληλες καταγγελίες στον ΕΟΔΥ, στις αρμόδιες υπηρεσίες, στην ΑΑΔΕ, μέχρι και στον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. «Έφτασα μέχρι το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και κινήθηκαν οι διαδικασίες. Η Εισαγγελία Ρόδου όρισε δικασίμους για διασπορά θανατηφόρου ιού, έκθεση σε κίνδυνο πλήθους, αντιποίηση ειδικότητας κ.ά.» πρόσθεσε.
Η ίδια καταγγέλλει ότι επειδή είχε μόνο δύο φορές την εβδομάδα πλοίο για τη Ρόδο και τα δείγματα έμεναν εκτεθειμένα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πολλά από τα μοριακά έβγαιναν αλλοιωμένα (…). Όσα PCR έβγαιναν θετικά καταγράφονταν μάλιστα ως κρούσματα Ρόδου, καθώς οι τουρίστες δεν έχουν ΑΜΚΑ και δεν υπήρχαν βασικά στοιχεία τους στο σύστημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Κάρπαθος να βγαίνει ψευδώς COVID-free», επισημαίνει η κυρία Διακομανώλη.
Φοροδιαφυγή
Από τον Ιούλιο του 2021 έκανε και η ίδια μοριακά τεστ αλλά όχι στους τουρίστες, οι οποίοι κατευθύνονταν μέσω των πρακτορείων στους δύο άλλους γιατρούς.
Η κυρία Διακομανώλη μας είπε ότι έστειλε εγκαίρως μέσω email όλα τα στοιχεία του μοριακού αναλυτή στον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου. Οι ίδιοι όμως της ζήτησαν να τους αποστείλει τα επίσημα έγγραφα.
«Μιλάμε για τεράστια φοροδιαφυγή. Περί τους 2.000 τουρίστες την ημέρα, πλήρωναν μετρητά, πολλά από αυτά ήταν ‘‘μαύρα’’. Ο τζίρος έφτανε τα 8.000.000 ευρώ». Το Λιμεναρχείο, μετά από καταγγελία της ιδίας, εντόπισε τον βιολόγο τη στιγμή που παραλάμβανε τις κούτες με τα PCR.
Η ίδια έστειλε στην εισαγγελέα τρία έγραφα που αφορούσαν θετικά μοριακά τεστ. Πρόκειται για άτομα τα οποία, αν και νοσούσαν από κορωνοϊό, πέταξαν για τον Καναδά, καθώς ο βιολόγος της Ρόδου δεν τους δήλωσε στο σύστημα! Με εισαγγελική εντολή ελέγχθηκαν οι πτήσεις και εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα άτομα.
Ιατρικός Σύλλογος
Η κυρία Διακομανώλη είπε ότι μαζί με άλλους γιατρούς της Καρπάθου έχουν κάνει αίτημα να δημιουργηθεί ξεχωριστός Ιατρικός Σύλλογος για το νησί, πράγμα που όμως δεν συζητούν καν οι αρμόδιες Αρχές και ιδιαίτερα ο αντίστοιχος Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου.
Ηλίας Τσέρκης – Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου
«Η κυρία αυτή ήθελε να πάρει όλα τα rapid tests και τα PCR του νησιού. Είναι θεμιτό μεν, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό. Έβαλε τον Ιατρικό Σύλλογο στη μέση. Έχει απευθυνθεί σε όποια Αρχή υπάρχει, στη Δικαιοσύνη, σε υπουργεία κ.ά.
Ουσιαστικά το κάνει για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, αγνοώντας το πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί ολόκληρο το νησί» αναφέρει στην «Μ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, όταν ζητούσαν από την κυρία Διακομανώλη πιστοποιητικά ότι είναι κάτοχος του συγκεκριμένου μηχανήματος, αυτή τους έστελνε «άλλα αντ’ άλλων». Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021. Αναφέρει ότι η ίδια έχει αρνηθεί δύο φορές να γίνει έλεγχος στο ιατρείο της από επιτροπή (σ.σ.: η κυρία Διακομανώλη το αρνείται και λέει ότι οι μικροβιολόγοι είναι οι μόνοι πιστοποιημένοι να κάνουν τέτοιου είδους εξετάσεις).
Αναφερόμενος στις καταγγελίες περί μεταφοράς των δειγμάτων για μοριακό τεστ με μη ασφαλή τρόπο, ο κ. Ηλίας Τσέρκης είπε: «Το αν αφήνουν τις κούτες εκτεθειμένες σε υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι που δεν αφορά τον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά τη Διεύθυνση Υγείας της εκάστοτε περιφέρειας. Βεβαίως δεν διασπείρεται με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός. Τονίζω όμως ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκυρότητα του τεστ είναι ο μοριακός βιολόγος. Εμείς θα έπρεπε να κινηθούμε νομικά και όχι η κυρία Διακομανώλη».
Αναφερόμενος στο αίτημα για δημιουργία ξεχωριστού Ιατρικού Συλλόγου στην Κάρπαθο, ο κ. Τσέρκης επισήμανε ότι η τάση που υπάρχει είναι ο περιορισμός τέτοιων φορέων. Ο τελευταίος ιατρικός σύλλογος που δημιουργήθηκε ήταν το 1948, όταν ενώθηκαν τα Δωδεκάνησα με την Ελλάδα ανέφερε. «Είναι αστείο για ένα νησί που έχει 26 μόνιμους γιατρούς, 22 στο Δημόσιο και τέσσερις στον ιδιωτικό τομέα να ζητάει τη δημιουργία ιατρικού συλλόγου», αναφέρει. «Η καταγωγή μου είναι από την Κάρπαθο. Πάντα προστατεύουμε τα ακριτικά νησιά. Οι κατηγορίες είναι όλες και ανυπόστατες. Το κίνητρο της κυρίας εκτός από το οικονομικό είναι να πλήξει το κύρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου και εμένα προσωπικά», κατέληξε.
Ανδρέας Τσαγκάρης – Ειδικός συνεργάτης δημάρχου Καρπάθου
Ο Δήμος Καρπάθου έκανε από την πλευρά του αυτό που έπρεπε μας είπε ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Ανδρέας Τσαγκάρης. «Κάναμε τις διορθώσεις που ζήτησε η κυρία Διακομανώλη. (σ.σ.: στο διορθωμένο έγγραφο του Δήμου αναφέρεται ότι η λήψη δειγμάτων για PCR τεστ μπορεί να γίνει μόνο από μικροβιολόγο, ενώ στο αρχικό έγραφε ότι μπορούν να κάνουν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων). Από κει και πέρα δεν ξέρω το ποιος και πώς χρησιμοποίησε το έγγραφο αυτό», συμπλήρωσε. Όπως μας είπε ο κ. Τσαγκάρης για το θέμα έχει απαντήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Καρπάθου.
Γεώργιος Τούμας – Καρδιολόγος
Όπως μας είπε, κατέθεσε ότι τα μοριακά τεστ βάσει νόμου γίνονται μόνο από εξειδικευμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπως είναι αυτό της κυρίας Διακομανώλη. «Υπήρχαν συνάδελφοι που έστελναν τα τεστ αεροπορικώς, μέχρι που το κατάλαβαν οι αεροπορικές εταιρίες και απαγόρευσαν τη μεταφορά τους, καθώς είναι μολυσματικό υλικό. Μετά άρχισαν να τα στέλνουν με το καράβι. Τα έβαζαν σε μία καρέκλα στην είσοδο του καραβιού και τα έστελναν στη Ρόδο, πράγμα που απαγορευόταν καθώς τα μοριακά τεστ θα έπρεπε να πρέπει να είναι σε ειδική συσκευασία. Αποτέλεσμα ήταν να χρεωθούν τα θετικά κρούσματα COVID στη Ρόδο και όχι στην Κάρπαθο», επισήμανε ο γιατρός.
Άλκης Βατόπουλος – Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
«Υπάρχει πιθανότητα να αλλοιωθούν τα δείγματα για μοριακό τεστ όταν εκτίθενται σε ακατάλληλες συνθήκες, αν π.χ. ήταν στον ήλιο στους 40 βαθμούς», επισημαίνει στην «Μ» ο Άλκης Βατόπουλος, ιατρός βιοπαθολόγος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Υπάρχουν ειδικές οδηγίες και προδιαγραφές για το πώς πρέπει να φυλάσσονται τα δείγματα. Αυτά μπορεί να διατηρηθούν αρκετές ημέρες. Εξαρτάται από το υλικό και τις συνθήκες στις οποίες φυλάσσονται. Κίνδυνος μόλυνσης πάντως δεν υπάρχει», σημειώνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας.