Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή ξεκινά στη Γλασκώβη και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις αποφάσεις των παγκόσμιων ηγετών.
Μετέχουν αντιπρόσωποι από περίπου 200 χώρες και το ερώτημα είναι πώς θα μειώσουν τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 για να βοηθήσουν τον πλανήτη.
Όλοι συμφώνησαν το 2015 στο Παρίσι να κάνουν αλλαγές για να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη «πολύ κάτω από» τους 2 βαθμούς Κελσίου, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ωστόσο, από τότε, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ενταθεί, οι επιστήμονες του κλίματος προέτρεψαν τα έθνη να στοχεύσουν στους 1,5 βαθμούς Κελσίου για να περιορίσουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής.
Με την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εκπομπών ορυκτών καυσίμων που προκαλούνται από τον άνθρωπο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να αποφευχθεί μια κλιματική καταστροφή.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οικοδεσπότης της COP26, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η σύνοδος θα είναι «η στιγμή της αλήθειας στον κόσμο».
Μιλώντας πριν από τη διάσκεψη, προέτρεψε τους ηγέτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία στο έπακρο. «Το ερώτημα που τίθεται από όλους είναι αν αδράξουμε αυτή τη στιγμή ή αν θα την αφήσουμε να ξεφύγει».
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων του καύσωνα, των πλημμυρών και των δασικών πυρκαγιών, εντείνονται.
Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί και οι κυβερνήσεις συμφωνούν ότι απαιτείται επείγουσα συλλογική δράση.
Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών είναι μια από τις μεγαλύτερες συνόδους κορυφής που έχει φιλοξενήσει ποτέ το Ηνωμένο Βασίλειο και καθυστέρησε για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.
Κατά την πρώτη μέρα της διάσκεψης θα παρουσιαστεί μια έκθεση για την κατάσταση του κλίματος που θα δημοσιοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Η προσωρινή έκθεση του WMO από επιστήμονες του κλίματος θα συγκρίνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες που καταγράφονται μέχρι στιγμής σε συνάρτηση με τα προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Μπόρις Τζόνσον: Μπορεί να μην είμαστε Τζέιμς Μποντ, αλλά ναι, μπορούμε να το κάνουμε!
Κάθε ημέρα χωρίς δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, είναι μια χαμένη ημέρα