Ο τυφώνας του κορωνοϊού, που πέρασε, σάρωσε τις ζωές μας και καταλάγιασε, άφησε πίσω του μια νέα τάξη πραγμάτων την οποία αποκαλούμε μετα-COVID εποχή.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκοσμίως!
Ένα από τα χαρακτηριστικά της εποχής αυτής είναι οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν στη συλλογική ανοσία έναντι πολλών «ξεχασμένων» ασθενειών, καθώς μειώθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό, ειδικά των ανηλίκων.
Τα στοιχεία του ΠΟΥ, της UNICEF και των κατά τόπους παιδιατρικών εταιρειών είναι αποκαλυπτικά! Παγκοσμίως περισσότερα από 65.000.000 παιδιά και έφηβοι δεν έκαναν τα βασικά εμβόλια ή έχασαν αναμνηστικές δόσεις, ενώ στην Ευρώπη εκτιμάται ότι έχουν χαθεί 1.200.000 αντίστοιχες δόσεις εμβολίων.
Όπως τονίζει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στην πατρίδα μας τη μεγαλύτερη «βουτιά» κατέγραψαν οι εμβολιασμοί ρουτίνας στους εφήβους, άνω των 12-13 ετών, που μειώθηκαν έως και 95%, ενώ σημαντικές αλλά μικρότερες ήταν οι απώλειες στα παιδιά, όπου το έλλειμα στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς άγγιξε το 60%.
Επανεμφάνιση ασθενειών
Το αποτέλεσμα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ο ορατός κίνδυνος να επανεμφανιστούν ξεχασμένες ασθένειες, καθώς δημιουργούνται σοβαρές ρωγμές στο τείχος της ανοσίας στην κοινότητα. «Όσο τα παιδιά έρχονται χέρι χέρι με τον γονιό στον παιδίατρο, τα πράγματα είναι καλύτερα. Όταν περάσουν στην εφηβεία, τα αγόρια και τα κορίτσια διαμηνύουν στον γιατρό μέσω των γονιών τους πως είναι καλά και δεν χρειάζονται τίποτα», λέει ο ομότιμος καθηγητής, υπενθυμίζοντας πως τα εμβόλια είναι το πιο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο που αποδεικνύει την αξία του σε βάθος χρόνου, κάτι που οι έφηβοι δεν κατανοούν καθώς ζουν για το τώρα και για το σήμερα.
Τα Συστήματα Υγείας επανακάμπτουν, αλλά παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων!
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τα Συστήματα Υγείας δείχνουν τα πρώτα σημάδια ανάρρωσης σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, που διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023. Από τα 139 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα, οι κλυδωνισμοί στα Εθνικά Συστήματα Υγείας κατέγραψαν μείωση από το 56% στο 23%, δηλαδή σχεδόν υποδιπλασιάστηκαν.
Τα βασικά προβλήματα που ακόμα ταλανίζουν τα περισσότερα Εθνικά Συστήματα Υγείας περιλαμβάνουν τις ελλείψεις φαρμάκων που επιμένουν, παρότι η εποχή των ιώσεων πέρασε, την επαρκή στελέχωση των Δομών Υγείας με υγειονομικούς και το έλλειμα που δημιουργήθηκε στους παιδιατρικούς εμβολιασμούς ρουτίνας.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα, με τουλάχιστον 239 σκευάσματα να είναι -ακόμα- σε έλλειψη, παρότι οι ιογενείς λοιμώξεις έχουν καταλαγιάσει με την έλευση της άνοιξης.
Ελλείψεις
Οι ελλείψεις κυρίως αντιμετωπίζονται στα αναπνευστικά και τα καρδιολογικά φάρμακα, ενώ τουλάχιστον 139 δυσεύρετα σκευάσματα είναι σε χρόνια έλλειψη. Από αυτά, τα 96 έχουν σταματήσει να παράγονται, καθώς είναι παλιά και φθηνά φάρμακα που δεν υπάρχει κίνητρο για την παραγωγή τους.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές για τουλάχιστον 100 φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων και η απαγόρευση να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο. Μεταξύ τους υπάρχουν αρκετά καινοτόμα σκευάσματα που έχουν πολύ μεγαλύτερο όφελος έναντι του κόστους τους, καθώς η χορήγησή τους συνδέεται με καλύτερη υγεία και λιγότερες επιπλοκές στους χρονίως ασθενείς.
Μετά την παγκόσμια καμπάνια για το μεγάλο catch-up των εμβολίων (δηλαδή την πραγματοποίηση των χαμένων δόσεων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες), ο ΠΟΥ καταστρώνει δεύτερη καμπάνια για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ των Συστημάτων Υγείας των διαφόρων κρατών-μελών με την εφαρμογή των διδαγμάτων της πανδημίας. Όπως επισημαίνει ο Dr. Rudi Eggers, διευθυντής του ΠΟΥ για τις ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Υγείας, όσα μάθαμε στα τρία χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού μάς βοήθησαν να κατανοήσουμε την ανάγκη να γίνουν πιο ανθεκτικά τα Συστήματα Υγείας και να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητάς τους για όσα μπορεί να φέρει η επόμενη ημέρα.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πλεύρης – Συκοφαντικό ότι προσκάλεσα εργαζόμενους νοσοκομείων σε προεκλογική εκδήλωση
«Σύνδρομο ξεχασμένου μωρού»: Ο εφιάλτης κάθε γονιού και το παράδειγμα των ΗΠΑ