Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Νομοθετούμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης

Νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως προανήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό της στη διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα: «Η βία κατά γυναικών και παιδιών στην Ελλάδα», που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου-Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, το Παρατηρητήριο Συνταγματικών Εξελίξεων www.syntagmawatch.gr και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Με το νομοσχέδιο, ορίζουμε το πλαίσιο της παιδικής κακοποίησης, προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μιχαηλίδου, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η καταπολέμηση των κακοποιητικών συμπεριφορών, αλλά και η άμεση παροχή στήριξης και βοήθειας.

Στην τοποθέτησή της, η υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η βία κατά των γυναικών και των παιδιών στην Ελλάδα αποτελεί δυστυχώς υπαρκτό φαινόμενο, ενώ υπογράμμισε ότι οι δράσεις και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου συμβάλλουν στην προάσπιση των δικαιωμάτων τόσο των παιδιών όσο και των γυναικών.

Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, στόχος είναι η ενθάρρυνση των θυμάτων βίας να σπάσουν τη σιωπή τους και παράλληλα η δημιουργία των προϋποθέσεων για την ένταξή τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μιχαηλίδου και στις δράσεις του υπουργείου για το θεσμό της αναδοχής που στοχεύουν στην αποϊδρυματοποίηση.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί, διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι, «έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα ενός παιδιού, με τελικό στόχο τα παιδιά να βγουν από τις δομές και να βρουν την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια». Τόνισε δε ότι οι ανάδοχοι γονείς ενισχύονται με τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης.

Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι οι γυναίκες που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας λαμβάνουν πλέον το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», το οποίο νομοθετήθηκε φέτος, «έτσι ώστε να αποτελεί κορμό της κοινωνικής πολιτικής και να μην είναι πιλοτικό».

«Στόχος είναι η επανένταξη στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας» διευκρίνισε η υφυπουργός Εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Δένδια με ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: Κοινό όραμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ