Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτική λύση για την β’ αξιολόγησης, όχι σε αύξηση ΦΠΑ και μείωση αφορολόγητου

Το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική λύση, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη, διαψεύδοντας το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου με ένταξη στον κόφτη. Τόνισε ότι στόχος είναι το γρήγορο κλείσιμο της συμφωνίας για να ενταχθεί η χώρα στο QE, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η Ελλάδα που πιέζεται, καθώς δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Πιέζονται αυτοί που έχουν εκλογές μέσα στο 2017, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

“Οι διαφορές μεταξύ των εταίρων που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αφορούν τεχνικά ζητήματα, αλλά αποτελούν πολιτική διαφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το μονοπάτι που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματος”, δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτές «παράλογες απαιτήσεις», ωστόσο πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει καταθέσει προτάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και συζητά κι άλλες με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θέτει ένα χρονικό όριο, απάντησε ότι στόχος είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ την άνοιξη, με δεδομένο ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο QE.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αυτή που πιέζεται, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αυτοί που πιέζονται, πρόσθεσε, είναι χώρες με εκλογικές διαδικασίες άμεσα, οι οποίες δεν επιθυμούν να πάνε σε εκλογές με το βάρος του ανοιχτού ελληνικού ζητήματος.

Σε ερώτηση πώς θα κλείσει η αξιολόγηση ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση του ΦΠΑ, όπως και μείωση του αφορολόγητου με ένταξη στον κόφτη.

«Οι θεσμοί και το ΔΝΤ κάνουν διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ούτε η Κομισιόν, ούτε εμείς αποδεχόμαστε τις υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για πρωτογενεές πλεόνασμα 1,5% το 2018. Δεν είναι πρόβλημα τεχνικών διαφορών, είναι πολιτική διαφωνία. Μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί».

Για την Διάσκεψη στην Γενεύη για το Κυπριακό 

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη». Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε σχετικό ερώτημα, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση». Ο κ. Τζανακόπουλος προσέθεσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και σημείωσε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ