Στο ρεπορτάζ της η «Daily Mail» αναφέρει ότι 60.000 Βρετανοί κάνουν “αγώνα δρόμου” για να φύγουν από τα Ελληνικά νησιά της κόκκινης λίστας καθώς, αν δεν προλάβουν την προθεσμία επιστροφής στη χώρα τους, θα αναγκαστούν να παραμείνουν σε καραντίνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σαπς, ανακοίνωσε χθες ότι οι Βρετανοί που βρίσκονται σε Λέσβο, Τήνο, Σέριφο, Μύκονο, Κρήτη, Σαντορίνη και Ζάκυνθο πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα έως την προσεχή Τετάρτη στις 4 π.μ., ειδάλλως θα υποβάλλονται σε καραντίνα αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βρετανία.
Από την ανακοίνωση αυτή και μετά, οι τουρίστες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να αλλάξουν τα εισιτήρια τους, με πολλούς να κλείνουν πτήσεις την τελευταία στιγμή ώστε να μην μπουν σε αυτο-απομόνωση για δύο εβδομάδες στη Βρετανία. Σύμφωνα με την «Daily Mail» ωστόσο, οι παραθεριστές κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις στις τιμές για την επιστροφή τους στη Βρετανία, με μερικούς να πρέπει να πληρώσουν τρεις φορές περισσότερο από ό,τι είχαν προγραμματίσει.
Άλλοι πάλι είναι κοντά στο όριο . Ενδεικτικά η πτήση ενός Βρετανού που επιστρέφει από τις διακοπές προσγειώνεται στις 4:20 π.μ., ενώ σε άλλη περίπτωση η λογίστρια Τζούλι Φριου έχει ένα στενό περιθώριο μόλις τριών ωρών μεταξύ της προγραμματισμένης άφιξής της στο Μπέρμιγχαμ και του ορίου.
Η 46χρονη βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες με τον σύντροφό της Ντέιβιντ Γουόρτ, 48 ετών, και ανησυχεί ότι οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση στο ταξίδι της θα μπορούσε να σημαίνει ότι και οι δύο θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα, όπως και η κόρη της, Λόρεν, 23 ετών, καθώς και τα δύο μικρά παιδιά της που αναμένεται να επιστρέψουν στο Νηπιαγωγείο τις επόμενες μέρες. Η ίδια μιλώντας στη Mail Online εξέφρασε την αγωνία της για τις επόμενες 24 ώρες.
Βρετανοί τουρίστες: Αισθάνονται πιο ασφαλείς στην Κρήτη απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο
«Δεν το καταλαβαίνω, γιατί φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια εδώ απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ ήσυχα, δεν υπάρχει σχεδόν κανείς στις παραλίες, όλο το προσωπικό (στις επιχειρήσεις) φορά μάσκα και υπάρχει αντισηπτικό σε κάθε τραπέζι. Δεν πρόκειται για ένα νησί για πάρτι, όλα κλείνουν τα μεσάνυχτα και νομίζω ότι σημειώνονται μόλις 1-2 κρούσματα τη μέρα τις τελευταίες εβδομάδες, συγκριτικά με τα χιλιάδες δικά μας. Δεν ανησυχούσαμε καθόλου να έρθουμε εδώ».
«Η κυβέρνηση φαίνεται να μην ξέρει τι κάνει. Παραθέτουν διαφορετικούς αριθμούς και είναι σαν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα», λέει, και τονίζει ότι με τον σύντροφό της είναι «πολύ θυμωμένοι και απογοητευμένοι», γιατί, όπως αναφέρει, έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες κατά τη διάρκεια της καραντίνας και νιώθουν σαν να τιμωρούνται.
«Ανυπομονούσαμε για αυτές τις διακοπές για μήνες και ήταν απόδραση που αξίζαμε μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά», είπε επίσης, και τόνισε ότι ευτυχώς κανένας από τους δύο δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του λόγω της καραντίνας, αλλά γνωρίζουν πολλούς άλλους στους οποίους κάτι τέτοιο συνέβη.
Παρόμοια άποψη με εκείνη της Φριου ότι η ζωή στην Κρήτη είναι πιο άνετη από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε και η Μπεθ Μέιμπερι, 24 ετών. «Αισθανθήκαμε 100% πιο ασφαλείς εδώ από ό,τι στο Λιντς, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι φορούν μάσκες και οι περιοχές έχουν πολύ λιγότερο συνωστισμό».
«Τα μπαρ και τα λοιπά φαίνονται πολύ πιο ήσυχα, το ξενοδοχείο δεν φαίνεται να είναι καν στη μισή χωρητικότητα, οπότε υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από την πισίνα/παραλία. Φαίνεται ότι υπάρχει πολύ περισσότερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τις μάσκες», είπε η 24χρονη, και αντιπαραθέτοντας την κατάσταση στις διακοπές της, με το Λιντς όπου ζει, εξηγεί ότι ζει κοντά στο εμπορικό κέντρο, στο οποίο κυκλοφορεί συνεχώς κόσμος που αγνοεί τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ βγαίνει για ψώνια ή φαγητό.
«Ημουν νευρική να βγαίνω για φαγητό ή ποτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός, με κανέναν να μην ακολουθεί τους κανόνες, κάτι που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το πώς νιώθω εδώ», συνέχισε, σημειώνοντας ότι αφού εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, αδημονούσε να κάνει κάτι εκτός εργασίας. «Επρεπε να ταξιδέψω με αεροπλάνο τέσσερις ώρες για να νιώσω άνετα να κάνω οτιδήποτε».
Πληρώνουν τριπλάσια από το αρχικό κόστος για την επιστροφή
Εν τω μεταξύ, η συγγραφέας Fiona Perrin, που γιορτάζει τη δέκατη επέτειο με τον σύζυγό της Alan O’Reilly στο νησί, έκανε κράτηση σε πτήση για να επιστρέψει, αλλά έπρεπε να πληρώσει τριπλάσιο ποσό από το αρχικό.
Είπε: «Σκοπεύαμε να επιστρέψουμε την Τετάρτη και πιστεύαμε ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, γιατί ο κατάλογος καραντίνας ανακοινώνεται συνήθως αργότερα την εβδομάδα».
«Ηταν σοκ όταν είδα την τιμή να ανεβαίνει μπροστά στα… μάτια μας, κυριολεκτικά. Καθώς πήγα να πάρω την πιστωτική μου κάρτα, κοίταξα και είχε αυξηθεί ξανά, ήταν απίστευτο».
«Ευτυχώς, στην περίπτωσή μας δεν είναι καταστροφικό, αλλά νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλοί άνθρωποι που θα χρειαστεί να κάνουν δύο εβδομάδες καραντίνα χωρίς να πληρωθούν».
Στην ανακοίνωσή του στη βρετανική Βουλή, ο κ. Shapps είπε ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Σκωτίας για επιβολή περιορισμών στις αφίξεις από την Ελλάδα, γενικά.
Ο Βρετανός υπουργός ανακοίνωσε ότι το σύστημα καραντίνας για την Αγγλία αναθεωρείται, για να ληφθεί υπόψη το πολύ διαφορετικό προφίλ κινδύνου που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά.
«Για πρώτη φορά έχουμε τα δεδομένα και την ικανότητα να προσθέσουμε και να αφαιρέσουμε συγκεκριμένα νησιά από το σύστημα καραντίνας, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη προστασία για το κοινό», είπε στους βουλευτές.
Να σημειωθεί ότι η Σκωτία επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους έρχονται από την Ελλάδα γενικά, ενώ η Ουαλία απαγόρευσε τα ταξίδια σε μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών νησιών.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανανέωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες και συμβουλεύει τους Βρετανούς να αποφύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια σε αυτά τα 7 νησιά, αλλά όχι γενικά στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση επικροτήθηκε ευρέως από τον κλάδο του τουρισμού ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ο Paul Charles, διευθύνων σύμβουλος της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής The PC Agency, δήλωσε: «Πρέπει να χαιρετίσουμε θερμά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τροποποιεί την πολιτική της, ανοίγοντας και πάλι ορισμένα νησιά στους Βρετανούς τουρίστες χωρίς να χρειάζεται καραντίνα.
Οι περιφερειακοί διάδρομοι είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθούν τα ταξίδια και ο τουρισμός ζωντανά και ελπίζω να εξαλειφθεί η σύγχυση που έχουν προκαλέσει άλλες κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, που ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις για συγκεκριμένες χώρες.
Είναι θλιβερό νέο για τα ελληνικά νησιά που δεν μπορούν ακόμη να ανοίξουν, αλλά ελπίζω ότι αυτό το μέτρο τους δίνει την ώθηση να ελέγξουν την κατάσταση με τον κορωνοϊό».
πηγή: iefimerida.gr /daily mail