Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Δαμάζοντας» την οργή του Δία: Ελκτική ακτίνα κατευθύνει την αστραπή

Λένε ότι ο κεραυνός δεν χτυπά δύο φορές στο ίδιο σημείο, μα μια νέα τεχνολογία ενδεχομένως να επιτρέψει τον έλεγχο του σημείου όπου πέφτει στο έδαφος, μειώνοντας τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών, όπως στην Αυστραλία το 2019-2020, όπου πολλές φωτιές προκλήθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Διεθνής ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων επιστήμονες από το The Australian National University (ANU) και του UNSW Canberra, αναπτύσσουν μια τεχνολογία ελκτικής ακτίνας λέιζερ που έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την πορεία και την κατεύθυνση της αστραπής (υπενθυμίζεται πως αστραπή είναι η ηλεκτρική εκκένωση/ ηλεκτρικός σπινθήρας μεταξύ δύο νεφών, ενώ κεραυνός ειδικότερα η εκκένωση μεταξύ νέφους και εδάφους).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Blinkist: Η εφαρμογή για βιβλιοφάγους που «σαρώνει»


Ο Dr. Βλάντλεν Σβέντοφ, ερευνητής του ANU Research School of Physics, είπε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε ένα λέιζερ το οποίο μιμείται την ίδια διαδικασία με την αστραπή, και δημιουργεί μια διαδρομή που κατευθύνει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις σε συγκεκριμένους στόχους.

«Το πείραμα προσομοίωνε παρόμοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες με αυτές που συναντώνται στις πραγματικές αστραπές» είπε ο Σβέντοφ. «Μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να προκαλεί ηλεκτρική εκκένωση από διερχόμενες αστραπές, βοηθώντας στην καθοδήγησή της σε ασφαλείς στόχους και στη μείωση του κινδύνου καταστροφικών πυρκαγιών».

Η ομάδα χρησιμοποίησε ένταση λέιζερ πολύ μικρότερη από αυτήν σε προηγούμενες προσπάθειες, κάτι που σημαίνει ότι μια τέτοια τεχνολογία θα μπορούσε να είναι αρκετά φθηνή, ασφαλής και ακριβέστερη.

Η ακτίνα λειτουργεί παγιδεύοντας και θερμαίνοντας μικροσωματίδια γραφενίου στον αέρα. Θερμαίνοντας τα μικροσωματίδια που παγιδεύονται στην ακτίνα, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για ηλεκτρική μετάδοση και εκκένωση στην πορεία του λέιζερ χρησιμοποιώντας μόνο ένα συνηθισμένο λέιζερ χαμηλής έντασης, είπε ο Σβέντοφ.

Άλλος ένας εκ των ερευνητών, ο Αντρέι Μιροσνιτσένκο, του UNSW Canberra, είπε πως η ανακάλυψη έχει μεγάλη σημασία για τη μείωση των πυρκαγιών, καθώς η ελκτική αυτή ακτίνα μπορεί να κατευθύνεται σε μεγάλες αποστάσεις και να επιτρέπει με ακρίβεια τον έλεγχο της εκκένωσης της αστραπής.

Η ανακάλυψη αυτή επίσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μικροκλίμακα για τον έλεγχο της ηλεκτρικής εκκένωσης στην ιατρική και τη βιομηχανία: «Οι ιατρικές εφαρμογές περιλαμβάνουν οπτικά νυστέρια για την απομάκρυνση σκληρού καρκινικού ιστού μέχρι μη επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές» είπε ο Μιροσνιτσένκο. «Μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εντελώς νέα τεχνολογία».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ