Σε ηλικία 69 ετών, και λίγες μόλις ημέρες μετά τα γενέθλιά του στις 8 Ιανουαρίου, ο David Bowie έφυγε από τη ζωή, αιφνιδιάζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο και τα εκατομμύρια θαυμαστών του, μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο.
Το κύκνειο άσμα του, το 25ο και τελευταίο album του «Blackstar» που ηχογραφήθηκε ενώ ο Βρετανός καλλιτέχνης πολεμούσε με την ασθένεια, κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, με πολλούς να λένε ότι το κομμάτι με τον τίτλο «Lazarus» – στο βιντεοκλίπ του οποίου ο Bowie απεικονίζεται σε μια αίθουσα νοσοκομείου με δεμένα μάτια, να παλεύει με τους δαίμονες του και στο τέλος των πλάνων χάνεται σε μια ντουλάπα -, ήταν «προφητικό», ή ο τρόπος που διάλεξε ο ίδιος για να περάσει κάποιο μήνυμα στο κοινό του, ένα τελευταίο «δώρο».
Με την αίσθηση ότι ένας «θρύλος» έχει φύγει από κοντά μας, καλλιτέχνες, πολιτικοί, και χιλιάδες θαυμαστών του τον αποχαιρετούν στα μέσα δικτύωσης, ανάμεσά τους ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, η Μαντόνα, ο Iggy Pop, η Cher, και πολλοί άλλοι.
Ο θάνατος του ανθρώπου – χαμαιλέοντα, που είχε την ικανότητα να μεταμορφώνεται από τη μία περσόνα στην άλλη, και να «επικοινωνεί» μέσω της μουσικής του με ένα τεράστιο ηλικιακό και κοινωνικό εύρος ανθρώπων, οδήγησε πολλούς θαυμαστές του έξω από το σπίτι που πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στο Μπρίξτον στο νότιο Λονδίνο, ένα κτίριο της ιδιοκτησίας του στη Νέα Υόρκη, ένα μουσείο στην Ολλανδία όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκθεση σχετική με αυτόν, και αλλού, προκειμένου να αφήσουν κάποια λουλούδια και να τον τιμήσουν.
Ανάμεσα σε όσους τον αποχαιρετούν, και το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, που τον ευχαρίστησε σήμερα με ένα tweet, επειδή «βοήθησε να πέσει το Τείχος» του Βερολίνου με το μυθικό «Heroes», ένα τραγούδι-σήμα κατατεθέν της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
«Στο επανιδείν, David Bowie. Βρίσκεσαι τώρα ανάμεσα στους #Heroes. Ευχαριστούμε που βοήθησες να πέσει το Τείχος», έγραψε το υπουργείο.
Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, γνωστός ως David Bowie, έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5, ενώ εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust.
Πάντα ανοιχτός στον πειραματισμό και χωρίς να διστάζει μπροστά στις αλλαγές, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του Glam Rock.
Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του «Fame» που έφτασε στο νούμερο 1.
Το 1983 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Let’s dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχημένα τραγούδια, όπως το Cat People (Putting Out Fire), το Modern Love, κ.ά . Συνέχισε να πειραματίζεται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.