«Πηγαίνουμε στη Γενεύη σε πλήρη ομοφωνία και συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση. Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει δει τις πραγματικότητες στο νησί, καθώς αν κοιτάξει κανείς στην Κύπρο άλλωστε, ντε φάκτο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη. Δεν υπάρχει νόημα να χάσουμε άλλα 50 χρόνια να διαπραγματευόμαστε στο τραπέζι», ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά τη θέση του ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ εν όψει της έναρξης των σημερινών συνομιλιών στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στην Γενεύη. «Αυτό το όραμά μας των δύο κρατών άρχισε να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Σήμερα η Βρετανία έδειξε ενδιαφέρον σε αυτή την πολιτική μας. Περιμένουμε να δούμε όλοι τι πολιτική τελικά θα ακολουθήσουν». συμπλήρωσε ο Ερσίν Τατάρ.
«Ο κ. Τατάρ θα πάρει στην ημερήσια διάταξη το όραμα των δύο κρατών, που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Κι εμείς ως Τουρκία θα στηρίξουμε το όραμα αυτό. Δεν θα ανεχτούμε την νοοτροπία που προσπαθεί να καταδικάσει την Κύπρο σε αδιέξοδο και προσπαθεί να εκφοβίσει τους Τουρκοκύπριους με εμπάργκο. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της συνάντησης, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν για την Πενταμερή.
Λίγες ώρες επίσης πριν την έναρξη της Πενταμερούς στα κατεχόμενα εμφανίστηκαν προπαγανδιστικές αφίσες προφανώς τουρκικής προέλευσης.
«Η μόνη λύση στην Κύπρο: δύο κράτη», γράφει η μια, «Νέο όραμα στη Γενεύη, νέα φόρμουλα» γράφει μια άλλη και «Λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας» μια ακόμη, με το #2equal (δύο ίσοι) να τις συνοδεύει.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις δηλωμένες προθέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς η αποτυχία της πενταμερούς είναι δεδομένη, όπως ήταν και άλλων δύο πενταμερών που είχαν γίνει στην Ελβετία (Μπούντερστογκ-2004, Κραν Μοντανά-2017).
Υπό τη βαριά σκιά των χαμένων αυτών ευκαιριών η Κύπρος και η Ελλάδα έχοντας συντονιστεί σε μια κοινή γραμμή ευθείας απόρριψης των τουρκοκυπριακών προτάσεων έρχονται να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη δυνατή λύση που παρουσιάστηκε έως σήμερα. Δηλαδή την τουρκοκυπριακή πρόταση, υπό την υψηλή καθοδήγηση της Αγκυρας για τη δημιουργία δύο ανεξαρτήτων κρατών.
Πράγμα που σημαίνει διχοτόμηση και ουσιαστικά προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου στην Τουρκία. Εκτός αν η όλη προσπάθεια καταλήξει σε ένας είδος συνομοσπονδίας, αντί του πλαισίου της ομοσπονδίας που υποτίθεται ότι έχει συμφωνηθεί και ανατρέπει τώρα η τουρκοκυπριακή πλευρά. Και όλα αυτά μέσα στο ιδιαίτερα βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες στην Αγκυρα.