Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Δέκα δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια… παστωμένα στο εξωτερικό (ηχητικό)

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ έχουν κάνει…φτερά και έχουν πάει στο εξωτερικό από επιχειρηματίες που υπερχρέωσαν τις επιχειρήσεις τους και μετέφεραν μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβαν σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Πρόκειται για ανθρώπους που το 2011 – 2012, διαβλέποντας ότι υπάρχει μια σημαντική πιθανότητα η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, επέλεξαν στρατηγικά να σταματήσουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και να μεταφέρουν όλη τη ρευστότητά τους σε ξένες τράπεζες σε προσωπικούς λογαριασμούς.

Μάλιστα, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας μιλώντας στον Alpha 989 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό. Μάλιστα, ο Πέτρος Κουσουλός αποκάλυψε περαιτέρω πως πολλά από τα χρήματα βρίσκονται στης τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Ο κ. Σούρλας, χαρακτηριστικά τόνισε πως επιχειρηματίες «ξεκινούσαν ένα εργοστάσιο, έφτιαχναν το σκελετό, έπαιρναν τα δάνεια και μετέφεραν τα χρήματα στο εξωτερικό»

«Δεν με βοήθησε κανένας»

sourlas

«Οι αποκαλύψεις που έκανα και για το λαθρεμπόριο καυσίμων και για άλλες εκθέσεις, δεν ήταν επιχειρήματα για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τα έλεγα γιατί χτυπούσα πόρτες και δεν με άκουγε κανένας και αισθάνθηκα πολλές φορές μόνος και στεναχωρημένος, διότι είχα απέναντί μου πολύ ισχυρά συμφέροντα. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να τα υλοποιήσει όλα αυτά. Αν δεν το κάνει αυτό, εγώ είμαι πάλι εδώ. Δεν έχει σημασία αν είμαι στην γραμματεία ή όχι», τόνισε μιλώντας στην εκπομπή ο κ. Σούρλας.

Επίσης, τόνισε: «Η βοήθειά μου είναι δεδομένη και στον κ. Νικολούδη και στον υπουργό Δικαιοσύνης. Σε όποιον μου ζητήσει τη βοήθεια μου θα το κάνω, πρωτίστως ανήκω στην παράταξη που λέγεται “Ελλάδα”».

Ερωτηθείς για το αν θα έμενε στο υπουργείο και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως «Πρέπει να το σκεφτώ. Με τίμησε η παράταξη με μεγάλα αξιώματα (…) Από την άλλη δεν θα μπορούσαν να αγνοήσω μία τέτοια πρόσκληση. Αυτά τα 2,5 χρόνια, ήταν πολύ δύσκολα χρόνια. Όπως σας είπα και πριν ανήκω στην παράταξη που λέγεται “Ελλάδα”»

Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τόνισε: «Ήμουν σε μία γραμματεία χωρίς καμία διεύθυνση, χωρίς γενική διεύθυνση, χωρίς τμήμα. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε βούληση, αλλά προφανώς κάποιοι παρακάτω είχαν άλλες απόψεις. Αλλά θα έρθει η ώρα που θα ελεγχθούν όλα αυτά».

Αναφορικά με την έκθεση για τα 23 δισ ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων δήλωσε: «Όπως με το θέμα των τραπεζών, όταν ζήτησα τον έλεγχο για τα 23 δισ, τα οποία χαρακτηρίστηκα ότι ήταν ανεπίδεκτα είσπραξης . Αυτοί που τα έδωσαν , υπήρχαν οι εγγυήσεις. Πως υπέγραψαν οι τραπεζίτες;

23 δισ δεν είναι χρήματα των τραπεζών, είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτό ήθελα να μάθω, αλλά δεν με βοήθησε ούτε ο κ. Στουρνάρας, ούτε ο κ. Προβόπουλος. Υποχρεώθηκα τότε να δημοσιοποιήσω την έκθεση γιατί βρισκόμουν σε μία δύσκολη θέση».

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης:

[mejsaudio src=”/wp-content/uploads/2015/01/soyrlas-berykios-29-01-15.mp3″]

Οι αποκαλύψεις Σούρλα και η επέμβαση της δικαιοσύνης που ζήτησε ο Κουρουμπλής 

kouroublis

Με δήλωσή του o νυν υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε αιτηθεί την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά τις δηλώσεις του ΓΓ Διαφάνειας Γιώργου Σούρλα για την υπόθεση, των 23 δισ. κριθέντων ως ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων καθώς και των απειλών που ο τελευταίος έχει δεχθεί.

«Ο ΓΓ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας δημοσιοποίησε με δελτίο Τύπου επιστολή που απέστειλε στο διοικητή της ΤτΕ Ι. Στουρνάρα με την οποία τον καλεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας αναφορικά με τα ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια. Η δήλωση του κ. Γ. Σούρλα εστιάζεται στα 23 δισ. ευρώ κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και ειδικότερα στα δάνεια που αφορούν δανειολήπτες επιχειρηματίες που μπορεί να περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Νικολούδη και σε όλες τις άλλες λίστες όπου αναφέρονται καταθέσεις Ελλήνων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Κατόπιν των ως άνω κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και των εντεταλμένων δικαστικών και διοικητικών αρχών για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου άμεσα να διερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ακόλουθα:

• α)Ποιοι επιχειρηματίες δανειολήπτες των συγκεκριμένων δανείων που κρίνονται ανείσπρακτα έχουν καταθέσεις στις παραπάνω λίστες, β) εάν έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα οι καταθέσεις τους στο εξωτερικό και εσωτερικό και γ) εάν έχουν καταβάλει τους οφειλόμενους φόρους.

• Για την ουσιαστική προστασία του δημόσιου συμφέροντος, να ερευνηθούν όλα τα ονόματα των ως άνω δανειοληπτών, των μελών των διοικήσεων των επιχειρήσεών τους και των μελών των οικογενειών τους που έχουν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού και εξωτερικού.

• Να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, τα κόμματα και το Κοινοβούλιο για τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και των υπευθύνων που ενέκριναν τη χορήγηση των εν λόγω δανείων, είτε αυτά αφορούν επιχειρηματικά πάσης μορφής (κεφαλαίου κίνησης-παγαιοποιήσεων κ.λπ.), είτε δάνεια προς τους φορείς των ως άνω επιχειρήσεων για αγορά μετοχών (μετοχοδάνεια), ανεξαρτήτως εάν αυτά προορίζονταν για συμμετοχή σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεών τους ή για αγορά μετοχών άλλων επιχειρήσεων.

• Να κατατεθούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και στη Βουλή τα σχετικά εισηγητικά σημειώματα αξιολόγησης των αιτημάτων – πρακτικά έγκρισης, χορήγησης και εκταμίευσης των ως άνω κόκκινων δανείων ανά πελάτη και τράπεζα καθώς και η σημερινή διασφαλιστική αξία των εμπραγμάτων και λοιπών εξασφαλίσεων που τυχόν ελήφθησαν για τη χορήγησή τους.

• Για τις εμπορικές τράπεζες που έχουν προσφύγει στο ΤΧΣ για την άντληση κεφαλαίων στήριξης (δηλαδή έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου) να ερευνηθούν και να δημοσιοποιηθούν: τα στοιχεία από το έτος 2000 έως σήμερα που αφορούν σε έκτακτες παροχές (μπόνους) επίτευξης στόχων (είτε με καταβολή μετρητών, είτε με προσφορά προς αγορά ιδίων μετοχών σε προνομιακές τιμές, είτε λοιπές διευκολύνσεις) προς τα μέλη των διοικήσεών τους και τα στελέχη τους που εμπλέκονται/ευθύνονται με οποιονδήποτε τρόπο ως αρμόδιοι στην έγκριση/χορήγηση των υπόψη ύψους 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

• Να ερευνηθεί το πόθεν έσχες των ΔΣ και των στελεχών των τραπεζών που ενέκριναν τα παραπάνω ακάλυπτα δάνεια καθώς και των μελών των οικογενειών τους, πριν και μετά τις ως άνω επισφαλείς εγκρίσεις των 23 δισ. ευρώ ανείσπρακτων επιχειρηματικών κόκκινων δανείων.

• Να ερευνηθούν οι απειλές που δέχθηκε ο κ. Γ. Σούρλας καθώς και η απροθυμία του κ. Ι. Στουρνάρα να συμβάλει στο υποβληθέν προς αυτόν αίτημα».

Διαβάστε επίσης:

Ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής Σούρλα στη Γενική Γραμματεία από τον Κουρουμπλή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ