Δημοσιογράφοι, που ήταν μάρτυρες μερικών εκ των σημαντικότερων στιγμών της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, κατάφεραν να απαθανατίσουν με το φωτογραφικό τους φακό εικόνες που στοιχειώνουν.
Οι περισσότερες αυτές σχετίζονται με την ωμή βια, από την οποία ο σύγχρονος πολιτισμός νομίζει ότι έχει γλυτώσει, ενώ άλλες με τη μανία της φύσης που άφησε πίσω της νεκρούς και συντρίμμια.
Οι πρόσφυγές του Κοσόβου
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τη, βραβευμένη με Pulitzer, δημοσιογράφο Carol Guzy το 1999, όταν χιλιάδες Κοσοβάροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στην φωτογραφία απεικονίζεται ο δίχρονος Agim Shala να περνά από έναν φράχτη με τη βοήθεια των συγγενών του.
Εμφύλιος πόλεμος
Η φωτογραφία ήταν προϊόν του ρεπορτάζ που πραγματοποιούσε στη Λιβερία η δημοσιογράφος Carolyn Cole, κατά τη διάρκεια του πιο βίαιου εμφυλίου πολέμου που έζησε η χώρα. Οι σφαίρες καλύπτουν κυριολεκτικά το οδόστρωμα στην πόλη Monrovia, όπου σημειώθηκαν οι ισχυρότερες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών.
Η σφαγή της Ταϊλάνδης
Ο δημοσιογράφος Neal Ulevich βραβεύθηκε με Pulitzer το 1977 για τις φωτογραφίες, που κατάφερε να τραβήξει από τις βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους της Μπανγκόκ. Η σφαγή έγινε τον Οκτώβριο του 1976 στο πανεπιστήμιο του Thammasat, όταν κυβερνητικοί επιτέθηκαν στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την δικτατορική κυβέρνηση της χώρας. Όσοι συμμετείχαν στις πορείες βασανίστηκαν από τον στρατό, που δεν δίστασε να τους κάψει ζωντανούς, να τους κρεμάσει και να τους δολοφονήσει.
Η απίστευτη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Patrick Farrell μετά από το τσουνάμι του 2008 στην Αϊτή, που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και αμέτρητες υλικές καταστροφές.
Η δύναμη του ενός
Στην φωτογραφία απεικονίζεται μια γυναίκα να αντιστέκεται στις δυνάμεις της αστυνομίας, που προσπαθούν να καταστρέψουν τους παράνομους καταυλισμούς που έχουν χτιστεί στο Ισραήλ το 2006. Η δημοσιογράφος Oded Balilty τράβηξε την φωτογραφία που προκάλεσε χιλιάδες αντιδράσεις κατά του κράτους και της πολιτικής του.
Το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Steve Ludlum την 11η Σεπτεμβρίου, την πιο σκοτεινή μέρα της σύγχρονης αμερικάνικης ιστορίας.
Μετά το τσουνάμι
Αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, που κόστισε χιλιάδες ζωές. Ο φωτογράφος Arko Datta κατάφερε να απαθανατίσει μια από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες, το θρήνο μιας γυναίκας που έχει χάσει την οικογένειά της.
Ο φωτορεπόρτερ Pablo Bartholemew κατάφερε να καλύψει την τραγωδία του χειρότερου βιομηχανικού ατυχήματος στην ανθρώπινη ιστορίας, όταν ισοκυανικό μεθύλιο και άλλα χημικά διέρρευσαν από το εργοστάσιο της Union Carbide, προκαλώντας το θάνατο περίπου 25.000 ατόμων και μόνιμες βλάβες σε περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους της πόλης. Στην φωτογραφία απεικονίζεται η κηδεία ενός μικρού αγοριού.
Αποστολή Lion Heart
“Αποστολή Lion Heart” ήταν ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης που χάρισε στη φωτορεπόρτερ Deanne Fitzmaurice το βραβείο Pulitzer. Στην ιστορική φωτογραφία απεικονίζεται ένα 9χρονο αγόρι που τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ. Το αγόρι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Όκλαντ, όπου υπεβλήθη σε μια σειρά δύσκολων εγχειρήσεων και κατάφερε να επιβιώσει χάρη στο κουράγιο του.
Omara Sanchez
Πρόκειται για μια από τις φωτογραφίες που στοιχειώνουν, αφού σε αυτήν απεικονίζεται η Omara Sanchez παγιδευμένη στα κατεστραμμένα κτίρια και τη λάσπη μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Κολομβία το 1985, όταν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι. Η Omara Sanchez κατάφερε να επιβιώσει για τρεις μέρες μέσα στα συντρίμμια, όπου και έχασε τη ζωή της από υποθερμία, με τη παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί συγκλονισμένη το θάνατό της από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον δημοσιογράφο Frank Fourier.
Πηγή: 247