Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Δεκάδες ασυνόδευτα παιδιά καταλήγουν στον «σύγχρονο Καιάδα»

Σήμα κινδύνου κρούουν οι παιδοψυχίατροι, για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής

ΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΤΑΣΣΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής με παιδιά κακοποιημένα, οικογενειών που δεν μπορούν να τα φροντίσουν και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Σήμα κινδύνου κρούουν οι παιδοψυχίατροι διότι ο αριθμός των παιδιών διαφοροποιείται συνεχώς, δυστυχώς με ανοδική τάση από το 2008. Τουλάχιστον 48 παιδιά, μέσης ηλικίας 6 ετών, βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Αυτές οι αθώες ψυχές «φιλοξενούνται» για μεγάλο διάστημα στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της έλλειψης δομών, αλλά και της κατάχρησης που γίνεται από τις εισαγγελικές Αρχές στην έκδοση εισαγγελικών εντολών.

Τα παιδιά που βρίσκονται σήμερα στα νοσοκομεία Παίδων είναι παιδιά παραμελημένα, που εγκαταλείπονται, ή κακοποιούνται σωματικά, ψυχικά ή και σεξουαλικά, ζουν καταστάσεις βιαιοπραγίας από γονείς πολλές φορές τοξικομανείς, που ο Εισαγγελέας Ανηλίκων, λαμβάνοντας έκθεση από κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και Κοινοτήτων, έκρινε ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά γίνονται γνωστά μέσω αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται απευθείας από το συγγενικό ή και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού ή από επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με το παιδί. Αφού η εισαγγελική Αρχή τα παραπέμψει στα νοσοκομεία Παίδων, γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος για την υγεία τους, όπου νοσηλεύονται 2-3 μέρες. Από τη στιγμή που το παιδί δεν έχει κάποιο πρόβλημα, ενημερώνεται ξανά η εισαγγελία ανηλίκων ώστε να μεταφερθούν άμεσα σε προνοιακές δομές φιλοξενίας, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Περιστατικά βίας

Η παραμονή, και μάλιστα παρατεταμένη, παιδιών στο γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο χωρίς ιατρικούς λόγους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων του παιδιού, και έχει ποικίλες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία του. Οι γιατροί μιλούν για πύκνωση των περιστατικών βίας στον χώρο του νοσοκομείου, αναφερόμενοι στις συμπεριφορές που αναπτύσσουν τα ιδρυματοποιημένα παιδιά. Συγκεκριμένα, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμβάντα παραβατικότητας, βίας και επιθετικότητας σε βάρος του προσωπικού και ασθενών. Παράλληλα, σε κίνδυνο μπαίνει και η δική τους ακεραιότητα και υγεία αλλά και των παιδιών που νοσηλεύονται με τα οποία συμβιώνουν κατά κάποιο τρόπο.
Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παίδων «Αγία Σοφία» και πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ» περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο. «Δεδομένου ότι δεν μεταφέρονται σε προνοιακές δομές φιλοξενίας, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο παιδιά σωματικά και ψυχικά υγιή, να περιφέρονται στις κλινικές των νοσοκομείων, αποκομμένα από τις καθημερινές εκπαιδευτικές ασχολίες και το οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνοντας τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση και τη θλίψη, χωρίς να αντιλαμβάνονται το λόγο για τον οποίο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Για το λόγο αυτό ξεσπούν στο νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν φάει τόσο ξύλο που δεν το περίμεναν ποτέ, ότι θα υπήρχαν τέτοιες συνθήκες από μικρά παιδιά», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται και με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στην παιδιατρική κλινική. Πολλά από αυτά δεν μπορούν καν να μιλήσουν. Υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης μαζί τους, καθώς το προσωπικό και οι γιατροί δεν μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να επικοινωνούν παρά μόνο με διερμηνείς, που δεν είναι πάντα διαθέσιμοι.

Αντιμετώπιση του προβλήματος

Δυστυχώς, στη χώρα μας ο εισαγγελέας ζητεί την απομάκρυνση του παιδιού από το πιθανά προβληματικό περιβάλλον του, θεωρώντας πως έτσι το προστατεύει, και το στέλνει στο νοσοκομείο για παιδοψυχιατρική και παιδιατρική εκτίμηση.Αφού υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, παραμένουν εκεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας.

Στα τέλη του 2018, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει πως βρέθηκε χώρος φιλοξενίας. Ήταν μια δομή του υπουργείου Εργασίας, στα νότια προάστια της Αττικής, με δυνατότητα φιλοξενίας 45 ατόμων. Τότε είχε ανακοινωθεί ότι ο χώρος είναι εξοπλισμένος και ότι θα ξεκινούσαν άμεσα οι διαδικασίες στελέχωσής του. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, το σωματείο των εργαζομένων πολλές φορές έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πάρει το θέμα πάνω του. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Όπως φαίνεται δεν μπορεί να το διαχειριστεί κανένας υπουργός». Τέλος, κάνει έκκληση στους πάντες και σε όλα τα επίπεδα «να βοηθήσουν αυτές τις ψυχές, να μπορέσουν να βρουν την ζεστασιά που πρέπει».

Εθελοντική βοήθεια

Από το 2003 η «Εθελοντική Διακονία Ασθενών» ξεκίνησε να συνεργάζεται άτυπα με τα νοσοκομεία Παίδων και το 2007 με τη μορφή συλλόγου. Από τότε μέχρι σήμερα και σε καθημερινή βάση οι εθελοντές προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στις ανάγκες των παιδιών αυτών.
Με τριήμερη δράση ενημέρωσης περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας ενημερώθηκαν για την ανάγκη που έχουν αυτά τα παιδιά για μια αγκαλιά, για λίγες ώρες παιχνιδιού, για λίγη ξεγνοιασιά. Μερικοί από αυτούς δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν ως εθελοντές στη οικογένεια της «Διακονίας». Με αυτόν τον τρόπο υποστήριξαν όλα τα παιδιά που βρίσκονται με εισαγγελική εντολή στα τρία νοσοκομεία Παίδων Αθηνών.

Η κοινωνική λειτουργός της «Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» Ευαγγελία Δαγκλή, επιβεβαίωσε στην «ΜΠΑΜ», αυτή την άσχημη κατάσταση που επικρατεί με τα ασυνόδευτα παιδιά.
«Υπάρχουν αυξημένα περιστατικά πλέον. Εμείς βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά που μας έχει ζητήσει το ίδιο το νοσοκομείο να φροντίσουμε, όσο καιρό νοσηλεύονται εκεί. Όντως ξεσπούν με βίαιο τρόπο».

Και στην Μονάδα πρόωρων μωρών το κλίμα ήταν ίδιο, με τα περιστατικά να αυξάνονται συνεχώς. «Βρίσκουν τη δικαιολογία ότι ‘το παιδί μου αρρωσταίνει πρέπει να το πάω νοσοκομείο’ και απλά το αφήνουν!’ Όταν φτάσουν 6-7 μηνών εάν δεν τα πάρει το ΜΗΤΕΡΑ παραμένουν εκεί», δήλωσε στην «ΜΠΑΜ» πρώην νοσηλεύτρια στην εντατική Παίδων «Αγία Σοφία» Αρετή Ματζαφού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ