– Η έλλειψη προσωπικού σε Πολεοδομία και Αστυνομία στη Μύκονο «ανοίγει την όρεξη» στα κυκλώματα!
-Με μπράβους και τσιλιαδόρους προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ελέγχους!
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗΣ
Ένας «οργασμός» ανοικοδόμησης, νόμιμης αλλά και παράνομης, παρατηρείται αυτή την εποχή στο Νησί των Ανέμων. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», που είχε κάνει πέρυσι μια σειρά αποκαλύψεων για τη σωρεία αυθαιρεσιών σε διάφορα σημεία της Μυκόνου, επανήλθε με νέα αυτοψία μέσα στο καταχείμωνο. Τα γραφικά σοκάκια μπορεί να άδειασαν από τουρίστες, οι περισσότεροι που κυκλοφορούν να είναι ντόπιοι και εργαζόμενοι, όμως «τα σφυριά» πήραν μπρος και μάλιστα αμέσως μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου. Στους δρόμους του νησιού είδαμε πολλά φορτηγά γεμάτα υλικά. Οι εκσκαφείς και τα «μαχαίρια» που σπάνε βράχους δεν σταματούν ούτε όταν νυχτώσει.
Την ίδια ώρα υπάρχουν και αυτοί που κάνουν παράνομες εργασίες σε διάφορα μέρη της Μυκόνου, ιδιαίτερα στην «καφέ ζώνη» οικιστικού ελέγχου, όπου δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών ή άλλων οικημάτων, όπως είναι το φράγμα Μαραθίου κοντά στην παραλία του Πανόρμου.
Την ίδια ώρα υπάρχουν και αυτοί που κάνουν παράνομες εργασίες σε διάφορα μέρη της Μυκόνου, ιδιαίτερα στην «καφέ ζώνη» οικιστικού ελέγχου, όπου δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών ή άλλων οικημάτων, όπως είναι το φράγμα Μαραθίου κοντά στην παραλία του Πανόρμου.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τι συμβαίνει μας είχαν ενημερώσει ότι υπάρχουν «τσιλιαδόροι» για να προλάβουν τυχόν έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το διαπιστώσαμε όταν βρεθήκαμε στην περιοχή. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις άνθρωπος μας ρώτησε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Σε άλλο σημείο κοντά στα Μεταλλεία στη Μερχιά, όπου υπάρχουν καταγγελίες για αυθαίρετη δόμηση, παρατηρήσαμε ένα αυτοκίνητο να μας ακολουθεί διακριτικά. Όταν σταματήσαμε για να μας προσπεράσει, σταμάτησε κι αυτό, όλως τυχαίως…
Κι εκεί πάντως είδαμε μία μπουλντόζα, φορτηγά και αυτοκίνητα σε σημείο που δεν φαινόταν, παρά μόνο όταν πλησίαζες κοντά.
Πάνορμος
Η εικόνα στην πανέμορφη παραλία του Πανόρμου, όπου βρίσκεται πασίγνωστο beach bar, δεν θυμίζει σε τίποτα την περσινή τέτοια εποχή όταν υπήρχαν πολλές αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες ουσιαστικά δεν επέτρεπαν την ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια παραλία. Μετά τον σάλο που ακολούθησε ύστερα από τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι σε διάφορες επιχειρήσεις που είχαν καταλάβει χώρους σε παραλίες του νησιού. Στο beach bar του Πανόρμου επιβλήθηκε πρόστιμο 13.000.000 ευρώ για αυθαίρετες κατασκευές. Πρόστιμο που σήμερα έχει μειωθεί, καθώς η επιχείρηση απέσυρε από μόνη της πολλές από τις αυθαίρετες κατασκευές.
Φέτος παρατηρήσαμε να υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό του beach bar. Είδαμε οχήματα και προσωπικό που εργαζόταν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα μεταφυτεύτηκαν σε γραφικά σημεία στη Μύκονο
Μύκονος: Η λίστα των οργίων στο «νησί των ανέμων»!
Σχέδιο νόμου
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει στη δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με το οποίο θέλει να βάλει τέρμα στις παρανομίες σε όλες τις παραλίες της χώρας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αυστηροποιηθούν οι ποινές για τις καταπατήσεις. Παράλληλα, το κεντρικό κράτος θα αναλάβει τις παραχωρήσεις του αιγιαλού αντί των δημοτικών αρχών, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, με αυστηρότερα κριτήρια. Έλεγχοι θα γίνονται και μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας.
Αποφασισμένος να ανατρέψει τα κακώς κείμενα που υπάρχουν στο Νησί των Ανέμων δηλώνει ο νέος δήμαρχος Μυκόνου. Αναφερόμενος στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης ο κ. Χρήστος Βερώνης επισήμανε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πλέον την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Το θέμα είναι να μην αποτελούν τον κανόνα. Αν και ανέλαβε μόλις τον Ιανουάριο, ο νέος δήμαρχος έχει τεράστια εμπειρία στη θέση καθώς είχε συμπληρώσει 18 χρόνια θητείας στον Δήμο Μυκόνου κερδίζοντας σε πέντε συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. «Η Ελλάδα δεν πάσχει από την έλλειψη νόμων, αλλά από την εφαρμογή τους», λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Μ». Σημειώνει μάλιστα ότι οι δεκάδες καταγγελίες που είχαν γίνει στην προηγούμενη δημοτική αρχή για καταπατήσεις παραλιών και αυθαίρετη δόμηση εξετάζονται.
Το πρόβλημα όμως είναι η υποστελέχωση της Πολεοδομίας καθώς με τρία άτομα προσωπικό και χωρίς μηχανολόγο έχει σοβαρό πρόβλημα για να επιτελέσει το έργο της: «Δεδομένου ότι η Πολεοδομία από τον Μάιο του 2023 επέστρεψε στη Μύκονο, κάλεσα τον προϊστάμενο και του είπα ότι ‘‘αυτά τα πράγματα πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους’’. Οι καταγγελίες ελέγχονται έτσι ώστε τα πράγματα αυτά να τελειώσουν. Στόχος ενός δημάρχου δεν είναι να κυνηγάει τους πολίτες, αλλά να δώσει εκείνη την εικόνα και την κατεύθυνση που να ξέρει ο καθένας μέχρι πού φθάνει και να κάνει τη δουλειά του».
Αναφερόμενος στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο της Μυκόνου, ο δήμαρχος του νησιού επισημαίνει: «Η Μύκονος στις ζώνες οικιστικού ελέγχου έχει χωροταξικό σχέδιο για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Το μισό νησί, περίπου το 60%, δεν οικοδομείται, όμως η Ελλάδα δεν πάσχει, όπως είναι γνωστό, από νόμους, αλλά από την εφαρμογή των νόμων». Ο ίδιος τονίζει ότι αυτή τη στιγμή η τεχνική υπηρεσία του νησιού δεν έχει μηχανολόγο: «Δεν το λέω ως δικαιολογία αυτό, έφυγε ο μηχανολόγος διότι διορίστηκε αλλού. Μα για να έρθει ο επόμενος θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα». Οι καταγγελίες αυτές ελέγχονται και προχωρούν. Το θέμα είναι να εξετάζονται και να μην μπουν σε κάποιο συρτάρι».
Τον ρωτήσαμε για τις καταγγελίες και τις διαπιστώσεις που κάναμε κι εμείς στο ρεπορτάζ για εργασίες σε ζώνες όπου απαγορεύεται, όπως στο φράγμα Πανόρμου: «Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αποτελεί πλέον την εξαίρεση. Το θέμα είναι να μην αποτελεί τον κανόνα, γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να επιλύσουμε τα προβλήματα», σημειώνει.
Εγκληματικότητα
Σε ερώτησή μας για το θέμα της εγκληματικότητας που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο νησί, μας λέει ότι παρατηρείται την τελευταία δεκαετία: «Γι’ αυτό και το ελληνικό κράτος έκανε Υποδιεύθυνση το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου. Τα καλοκαίρια υπάρχουν περίπου 150 αστυνομικοί, είχαν φθάσει και 200. Το παράπονό μου, παρότι αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες του υπουργείου για τον χειμώνα, είναι ότι η Αστυνομία σήμερα που μιλάμε έχει 27 άτομα. Υπάρχουν πολλά γραφεία που δεν στελεχώνονται. Άρα, δηλαδή, αν τύχει κάτι αυτή τη στιγμή που μιλάμε από το μεσημέρι και μετά, δεν μπορεί να λειτουργήσει το αυτοκίνητο για να πάει. Αυτά πρέπει να τα ακούσει το υπουργείο. Δεν αμφιβάλλω όμως ότι μας προσέχουν και το καλοκαίρι πάλι θα έχουμε αστυνομικούς, διότι για να μην υπάρχει εγκληματικότητα πρέπει να υπάρχει φύλαξη, αστυνόμευση με την καλή έννοια. Αυτά όμως τα φαινόμενα που υπήρχαν, και τα οποία κορυφώθηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια με ξυλοδαρμούς, έχουν σταματήσει μετά τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου τον περασμένο Μάρτιο.
Παραχώρηση στέγης
Ένα από τα θέματα που εξετάζει ενδελεχώς η νέα δημοτική αρχή στη Μύκονο αφορά την εξεύρεση χώρων στέγασης για γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, καθηγητές, αστυνομικούς και γενικά υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ζουν και εργάζονται στο νησί: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σήμερα στη Μύκονο απαιτούνται όχι 200, άλλα 1.000 διαμερίσματα από 40 έως 60 τετραγωνικά για να μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Όσα κι αν νοικιάζει ο δήμος, όσα κι αν πληρώνει, δεν υπάρχει κατοικία για τους Έλληνες που έρχονται να δουλέψουν και σήμερα μένουν και τον χειμώνα εδώ. Μέχρι και σε κοντέινερ έμεναν άνθρωποι πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου. Μετά τις δημοτικές εκλογές επισκέφθηκα τα αρμόδια υπουργεία γι’ αυτό το θέμα». Όπως μας αποκάλυψε ο δήμαρχος, θα αγοραστούν άμεσα τουλάχιστον 100 σπίτια για να στεγαστούν δάσκαλοι. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος όπου αυτοί που θα χτίσουν με αυξημένο συντελεστή και θα ξεκινήσουν σήμερα, να ξέρουν ότι δεν θα μπορούν να τα νοικιάσουν το καλοκαίρι, παρά μόνο με τον χρόνο», σημειώνει.
Αλεξάνδρα Δήμου, Δικηγόρος: «Υψώνουν τοίχους 3-4 μέτρων και από πίσω χτίζουν αυθαίρετα!»
Αυτή τη στιγμή η Μύκονος οικοδομείται αυθαίρετα παντού, λέει στην «Μ» η δικηγόρος Αλεξάνδρα Δήμου. «Οικοδομούνται τείχη από ξερολιθιές που περιβάλλουν τα οικόπεδα με τρία και τέσσερα μέτρα ύψος, με πρόθεση να κρύψουν πίσω από αυτούς ή σε επαφή με αυτούς αυθαίρετα κτίσματα. Αυτό γίνεται σε διάφορα μέρη του νησιού. Προς τον Πάνορμο, τον Ορνό και αλλού», επισημαίνει. Η δικηγόρος και μόνιμη κάτοικος Μυκόνου σημειώνει ότι το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου στο νησί είναι 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Όπως λέει, η αυθαίρετη δόμηση στη Μύκονο συνεχίζεται, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην Πολεοδομία και την Αστυνομία: «Δεν έχει μείνει άνθρωπος από την Αστυνομία εδώ, η Πολεοδομία δεν είναι στελεχωμένη, οπότε ποιος θα τρέξει να ελέγξει για τα αυθαίρετα. Ποιος θα τους δει; Μέχρι να πετάξουν τα drones που μας έλεγαν θα έχουν κάνει βίλες», τονίζει.
Υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα στη Μύκονο
Το νέο λιμάνι της Μυκόνου, ο Μύλος του Μπόνη και άλλα γραφικά σημεία του νησιού απέκτησαν μια διαφορετική εικόνα καθώς μεταφυτεύθηκαν σε αυτά υπεραιωνόβιες ελιές. Τα πρώτα εννέα δέντρα έφτασαν την περασμένη Πέμπτη και αμέσως άρχισε η επιχείρηση για τη μεταφύτευσή τους. «Ο Δήμος Μυκόνου από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την περιβαλλοντική δράση που έχει σκοπό τη διάσωση υπεραιωνόβιων δέντρων. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη για τη χρηματοδότησή του σε συνεργασία με την ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ», μας είπε μεταξύ άλλων η Μαρία Δακτυλίδη, επιχειρηματίας και εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα πρασίνου του Δήμου Μυκόνου.