Κανένας κόσμος δεν τελειώνει στα δεκαοκτώ σου. Ούτε στα δεκαεννιά. Ούτε στα εξήντα εννιά. Ούτε ποτέ. Όσο υπάρχεις κάνεις επιλογές και προχωράς. Εξετάσεις είναι και φυσικά ένα καρδιοχτύπι το νιώθουμε.
Νίκου Βασιλειάδη
Διάβασμα, φροντιστήρια, ξενύχτια, άγχος, ανυπομονησία. Και αυτή η ιδέα να τριβελίζει το μυαλό πως το μέλλον σου εξαρτάται από αυτό και μόνο. Πως αν δεν τα καταφέρεις όλα θα τελειώσουν. Όμως η ζωή μας δεν κρίνεται από αυτό.
Και ναι δεν χρειάζεται το άγχος . Πάμε να γράψουμε και βλέπουμε…. Όχι πως αν δεν πετύχεις σήμερα δεν τρέχει και τίποτα. Ναι, μπορεί τώρα να είναι μια αποτυχία. Ασφαλώς υπάρχουν άνθρωποι που σπούδασαν και έγιναν αυτό που ονειρεύονταν (κυρίως οι γονείς τους), αλλά τίποτα δεν μπορεί να χαντακώσει ή να τελειώσει μια ζωή ακριβώς τη στιγμή που αρχίζει, ήτοι αμέσως μετά το σχολείο. Η ζωή δίνει πολλές ευκαιρίες και σε ένα φιλοσοφικό, μακροσκοπικο επίπεδο προφανώς και δεν τρέχει τίποτα. Κυριολεκτικά.
Υπάρχουν δεύτερες, τρίτες και άπειρες γενικά ευκαιρίες για να πετύχει κάποιος τα όνειρά του. Η ζωή δεν τελειώνει με τις εξετάσεις. Αντιθέτως η ζωή τώρα ξεκινά. Είναι στα καλύτερά της και όλος ο κόσμος ανοίγεται μπροστά σου για να τον ανακαλύψεις, να πετύχεις , να αποτύχεις και να ξαναπροσπαθήσεις, να βρεις το δρόμο σου με όσα εμπόδια και αν προκύψουν. Η τράπουλα θα μοιραστεί πολλές-πολλές φορές, οι έσχατοι θα γίνουν πρώτοι και θα ξαναγίνουν έσχατοι. Ασφαλή σχέδια, σίγουρες επενδύσεις δεν υπάρχουν.
Οι Πανελλαδικές είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που επιχείρησαν να εισαγάγουν μια αξιοκρατία στη χώρα. Η βασική ιδέα είναι ότι διαβάζεις, γράφεις, πέρασες. Είναι μια όμορφη ιδέα. Αυτή, όμως, η προσέγγιση στην ισότητα ευκαιριών ήδη ηχεί παρωχημένη το 2023.
Γιατί να εξαρτάται η περαιτέρω εκπαίδευσή σου από τις απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις; Λαμβάνονται υπόψη αλλά κριτήρια; Μήπως έχεις άλλες δεξιότητες που μένουν εκτός της στεγνής, γραπτής εξέτασης; Κι αν δεν ξέρεις τι θες να γίνεις; Αυτές οι ενστάσεις είναι καίριες και πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο για τις Πανελλήνιες αλλά και για τον τρόπο που λειτουργεί η εκπαίδευση. Σε κάθε βαθμίδα.
Θα δεις πως επιτυχία στη ζωή δεν είναι μόνο το όνομά σου γραμμένο σε έναν πίνακα ανακοινώσεων. Επιτυχία στη ζωή είναι το να πέφτουμε και να σηκωνόμαστε , να προσπαθούμε καθημερινά για το καλύτερο. Οι Πανελλήνιες είναι ένα βήμα για τη ζωή. Δεν είναι όμως όλη μας η ζωή. Και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι.
Όπως ανέφερε και ο Τόμας Έντισον, «δεν απέτυχα. Απλά βρήκα 10.000 τρόπους που δεν δούλεψαν». Το μόνο μορφωμένο άτομο είναι εκείνο που έχει μάθει πώς να μαθαίνει και πώς να αλλάζει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πανελλήνιες – ΓΕΛ: Πρεμιέρα σήμερα με «Νεοελληνική Γλώσσα» για 70.000 υποψήφιους