Καταπέλτης κατά του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, τον οποίο κατονόμασε ως αποδέκτη εκατομμυρίων ευρώ από μίζες στα εξοπλιστικά, είναι η αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Γεωργίας Αδειλίνη η οποία αναφέρεται στα στοιχεία του κατηγορητηρίου και της ογκωδέστατης δικογραφίας που αριθμεί 31.000 σελίδες.
Η εισαγγελέας ανέφερε οτι ο πρώην υπουργός μετακύλισε τις μίζες, στις πλάτες του κατάχρεου ελληνικού λαού, αδιαφορώντας για το κόστος και για το γεγονός οτι ο λαός τον εμπιστεύτηκε. Μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας μίλησε με σκληρά λόγια και για το καθεστώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
«Το νομικό καθεστώς για τις προμήθειες ήταν τότε διάτρητο με προφανή πολιτική ευθύνη των κομμάτων. Απαγορεύεται η απευθείας ανάθεση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις γινόταν ανεκτή. Προέβλεπε εγγύηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά άλλες φορές τα αγόραζαν χωρίς εγγύηση. Παρείχε λοιπόν τη δυνατότητα σε κάποιον υπάλληλο να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα. Στα γραφεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πηγαινοέρχονταν με άνεση οι μεσάζοντες των εταιρειών που ήθελαν να εξασφαλίσουν την ανάθεση.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος αξιοποιούσε πλήρως τις δυνατότητες που του παρείχε το πόστο του για προσωπικό όφελος. Ζήτησε και πήρε πολλά χρήματα για να αναθέσει το πρόγραμμα των υποβρυχίων και του ήταν αδιάφορο το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές δωροδοκούσαν στις πλάτες του λαού» επεσήμανε η εισαγγέλεας.
Όπως πρόσθεσε: «Έχει αποδειχθεί πλήρως το κύκλωμα της δωροδοκίας που είχε σχεδιαστεί από τα διευθυντικά στελέχη των εταιριών και του πρώην υπουργού. Είναι αυτονόητο ότι ο Νίκος Ζήγρας εισέπραττε για λογαριασμό του Άκη τα χρήματα από τις μίζες. Αφού οι εταιρίες όπου κατέληξαν οι μίζες δεν έχουν σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμμτα. Επίσης, το παραπάνω στοιχείο επιβεβαιώνεται από τις σημειώσεις του πρώην υπουργού και το άνοιγμα του λογαριασμού του κ. Ζήγρα. Άλλωστε μεγάλο μέρος του παράνομου χρήματος «ξεπλύθηκε» μέσω αγοράς ακινήτων από την οικογένεια του Τσοχατζόπουλου».
«Γίνεται έτσι προφανές ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος σχεδίαζε το πως θα νομιμοποιήσει την παράνομη δραστηριότητά του ήδη από την εποχή που έλαβε τις μίζες κυρίως μέσω ελλήνων επιχειρηματιών του real estate», σημείωσε η κυρία Αδειλίνη.
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ντροπιαστικό για την χώρα μας την ύπαρξη εκτεταμένης διαφθοράς και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ παράλληλα στηλίτευσε την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών για τον οποίο είπε οτι δημιουργεί δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, μία για τους πολιτικούς και μία για τους απλούς πολίτες.
Τι είπε στην κ.Σταμάτη η εισαγγελέας
Σχετικά με τις ευθύνες της συζύγου του κ. Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, η αγόρευση της εισαγγελέως ήταν σκληρή.
«Η Δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην κυρία Σταμάτη. Μας είπε ότι είναι μαχητής του φωτός. Είναι δικαίωμα του καθενός να αυτοπροσδιορίζεται, ωστόσο είναι αναγκαίο να έχει κανείς το γνώθι εαυτώ. Το 2010 η Βίκυ Σταμάτη έγινε ιδιοκτήτρια του ακινήτου στην Αρεοπαγίτου. Από το 2002 όμως ο αρχιτέκτονας του σπιτιού ζητάει τη γνώμη της για επισκευές. Είναι τέσσερα χρόνια πριν καν το νοικιάσει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ιδιοκτήτρια τότε ήταν η offshore Nobilis, η οποία ήταν στην πραγματικότητα ο πρώην υπουργός. Είναι άλλη μια πράξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Πως θέλει να μας πείσει η κυρία Σταμάτη ότι δεν είχε γνώση της προέλευσης των χρημάτων»;
Η εισαγγελέας έδωσε επίσης γλαφυρή περιγραφή της διαδρομής των ακίνητων. «Το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου αγοράστηκε από την Torcasso το 1998, εταιρία πραγματικής ιδιοκτησίας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Μετά την αγόρασε η Nobilis με το τίμημα να εμφανίζετι ως κάτω από το 1/3 της αγοραστικής του αξίας το εν λόγω ακίνητο. Ο λόγος; Ο Άκης προετοίμαζε το έδαφος για την αγορά του ακινήτου από την Σταμάτη, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με το πόθεν έσχες. Για τέσσερα χρόνια μάλιστα φαινόταν να νοικιάζει το ακίνητο ο Άκης από τη Nobilis, δηλαδή από τον εαυτό του. Συμπέρασμα, και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το ίδιο μοντέλο ακολουθήθηκε και στα άλλα ακίνητα».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, διέκοπτε συνεχώς την αγόρευση της εισαγγελέως κάνοντας λόγο για μυθοπλασίες και ψέμματα με τον πρόεδρο του δικαστηρίου να τον επαναφέρει στην τάξη.
Στην κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η εισαγγελέας επιφύλαξε βασικό ρόλο σε πράξεις νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων του πατέρα της, μέσω αγοραπωλησιών τριών ακινήτων. Της απέδωσε μάλιστα, πλήρη γνώση της προέλευσης των επίμαχων ποσών για το «ξέπλυμα» των οποίων «συναίνεσε και συνέπραξε».
Η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός «δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά», γεγονός που, κατά την ίδια, είναι πλήρως αποδεδειγμένο και όχι απλώς, επαρκώς προσδιορισμένο.
Η αγόρευση της εισαγγελέως θα συνεχιστεί όλη την ημέρα, οπότε και αναμένεται να αναφερθεί στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ενώ είναι προφανές ότι θα προτείνει την ενοχή του πρώην υπουργού.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται η αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα στη δίκη Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου και την επόμενη εβδομάδα στο δικαστήριο θα αγορεύσουν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, 53 συνολικά.