Πληθώρα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη” από τις εκδόσεις Λιβάνη, στο οποίο αναφέρονται εκτός των άλλων ο θάνατος του Θάνου Αξαρλιάν αλλά και τα υπόλοιπα χτυπήματα της οργάνωσης.
Το θέμα απασχόλησε το σύνολο των μέσων ενημέρωσης, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης από τρομοκράτη ισοβίτη κατάδικο, που καθ’ ομολογίαν του έχει δολοφονήσει συμπολίτες και συνανθρώπους του, μέσω ενός βιβλίου.
Η τηλεοπτική εκπομπή “Ρεπορτάζ” φιλοξένησε στην τελευταία εκπομπή, την κυρία Αρετή Γεωργιλή, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου, η οποία αρνείται πεισματικά να τοποθετήσει στις προσθήκες του βιβλιοπωλείου, το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Η ίδια ανέφερε πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη καθώς ο σκοπός λειτουργίας του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου είναι το free thinking zone. “Ένα βιβλιοπωλείο, ανέφερε, που έχει σκοπό να προωθήσει τον πολιτισμένο διάλογο και την ανάγκη συνεννόησης στην κοινωνία, δεν μπορώ να καταλάβω που θα εξυπηρετήσει τους στόχους ένα βιβλίο που μιλάει για στυγνές δολοφονίες”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Είναι άραγε το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα το μόνο που δεν έχει μπει στα ράφια του βιβλιοπωλείου της κ. Γεωργιλή;
“Όχι βεβαίως. Δεν γίνεται μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Με αυτό το σκεπτικό έχουμε απορρίψει και τις απόψεις και άλλων ανθρώπων οι οποίοι με τον γραπτό και προφορικό λόγο τους ή τις πράξεις τους προωθούν τη βία έμμεσα ή άμεσα. Μέσα στο free thinking zone δεν χωρούν βιβλία , επαναλαμβάνω των ανθρώπων που οι απόψεις τους, ο λόγος τους εκφράζει και προωθεί την βία”, δήλωσε.
Ερωτηθείσα για το αν ένας άνθρωπος που έχει παραδεχθεί πως έχει διαπράξει δολοφονίες έχει δικαίωμα να εκφράζεται μέσω ενός βιβλίου, η κ. Γεωργιλή τοποθετήθηκε λέγοντας πως “αναφαίρετο δικαίωμα σε όλους είναι το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, η ελευθερία είναι ύψιστο αγαθό, όπως είναι και η ζωή. Ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να γράψει ένα βιβλίο και να το εκδώσει, ο εκδότης έχει κάθε δικαίωμα να το εκδίδει και εγώ έχω κάθε δικαίωμα να αποφασίσω αν θέλω να συμβάλλω και να είμαι συνεργός στην προβολή του ή όχι”.
Ξεκαθάρισε τέλος, πως δεν τίθεται θέμα λογοκρισίας καθώς περίπου 2.500 βιβλιοπωλεία κυκλοφορούν ελεύθερα το βιβλίο, και η ίδια παίρνει την απόφαση να μην το κυκλοφορήσει.
Η παρέμβαση του Φαήλου Κρανιδιώτη
Στο τηλεοπτικό “Ρεπορτάζ” όμως παρενέβη τηλεφωνικά και ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης.
Με αφορμή την ανάρτηση του κ. Κρανιδιώτη στο Twitter “Συριζαίος προλογίζει το βιβλίο του Κουφοντίνα. Οποία έκπληξις”, ο ίδιος τόνισε πως “τα βιβλία πρέπει να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα όποιος και να τα γράψει, όποιος και να τα έχει εκδώσει, όποιο περιεχόμενο και να έχουνε, άμα το αγοράσεις εσύ μπορείς να το κάψεις, να το πετάξεις, να το κάνεις ότι θέλεις, δεν έχεις το δικαίωμα να εμποδίσεις να το διαβάσει όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Και εγώ το πήρα και έχω αρχίσει και το διαβάζω”.
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι είναι δικαίωμα τόσο του κύριου Γιαννόπουλου και οποιουδήποτε άλλου έχουν σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ να προλογίσει όποιο βιβλίο θέλει και να διατυπώσει όποια άποψη θέλει αρκεί να μην εγκωμιάζεις εγκλήματα γιατί είναι και ποινικό αδίκημα αλλά όταν το επισημαίνουμε αυτό να λέμε ότι δεν είναι αλήθεια και ότι είμαστε τρελοί και ότι δεν βλέπουμε και δεν ακούμε καλά.
Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής