Μια «μεγάλη εθνική επιτυχία και μεγάλο εθνικό κεκτημένο» έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας μιλώντας την επομένη της σύναψης της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο όμορων χωρών. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι ύστερα κι απ’ αυτή την εξέλιξη, «κόπηκαν οι γέφυρες επικοινωνίας» με την Τουρκία η οποία αποχώρησε από τις διερευνητικές επαφές.
Ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης πρόσθεσε ότι άνοιξε ο δρόμος για υπογραφή ΑΟΖ με την Κύπρο, για οριστική συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά και για μία διαφαινόμενη με την Λιβύη όταν αποκτήσει νόμιμη κυβέρνηση.
«Ούτε εγώ το γνώριζα ότι πάω να υπογράψω. Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσω τις διαφορές, όχι να υπογράψω! Υπήρξαν 4 συνομιλίες την προηγούμενη ημέρα με τον κ. Σούκρι, η τελευταία ήταν την προηγούμενη μέρα στις 12:45 τα ξημερώματα, ενώ νωρίτερα είχαμε μιλήσει στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό το απόγευμα στις 6:30» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αποκάλυψε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας του, τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Αιγύπτου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν και συναινούσαν στην σύναψη της συμφωνίας, κάτι που επισημοποιήθηκε με το σχετικό σχόλιο σήμερα το πρωί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ήταν «κατάληξη μακράς διαδικασίας που έγινε ιδιαιτέρως έντονη το τελευταίο διάστημα», ενώ για την μερική οριοθέτηση ξεκαθάρισε ότι «τώρα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και για την πιθανότητα να προχωρήσουμε σε οριοθέτηση με την Κύπρο. Είναι μια συμφωνία που έχει σενάριο συνέχισης και είναι μια πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με την Λιβύη και βέβαια με την Κύπρο. Κι αν κάποια στιγμή το επιθυμήσει αν και δεν το βλέπω να γίνεται άμεσα, και με την Τουρκία».
Είναι συμφέρουσα συμφωνία, μεγάλη διπλωματική επιτυχία για ένα θέμα που παλεύαμε 17 χρόνια ως χώρα. Είναι μια συμφωνία δίκαιη, νόμιμη που καταδεικνύει πόσο παράνομη, εξωπραγματική κι εκτός διεθνούς και δικαίου θάλασσας, ήταν το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε τις θέσεις μας σε όλα τα δικαιοδοτικά όργανα και δη στη Χάγη. Γιατί; Γιατί έχουμε δίκιο. Μπορεί η Τουρκία να λέει ότι έχει συμφωνία με την Τρίπολη. Είναι η απόλυτη πλειοψηφία του ενός. Εάν η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει υπό τους ίδιους όρους, πολύ ευχαρίστως».
Αποχώρησε η Τουρκία από τις διερευνητικές
«Γνωρίζω ότι ενώ υπήρχε μια κατανόηση μεταξύ μας, η Τουρκία αποχώρησε. Είναι ανεξήγητος ο θυμός της Τουρκίας και η λυσσώδης αντίδρασή της. Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση της υφαλοκρηπίδας. Πιστεύω ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική και στις συζητήσεις» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Πλέον απομένει η επικύρωση στα κοινοβούλια. Η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία. Οπότε θα χρειαστεί ένα δίμηνο περίπου για να την επικυρώσει, είπε ο κ. Δένδιας και ξεκαθάρισε ότι «η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι. Επιλύει μια περιοχή και αφήνει προς συνέχεια τα υπόλοιπα για πλήρη επίλυση. Οι ακτές Ρόδου, Καστελόριζου κτλ θα χρησιμοποιηθούν για την μετέπειτα συμφωνία. Κι έχει μείνει εκτός και η Κρήτη, ενώ περιμένουμε μια νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη για να προχωρήσουμε και σε άλλες συμφωνίας, προεξάρχουσας αυτής με την Κύπρο.
Για τις κυρώσεις που ζητά η Ελλάδα και η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για την παραβατική της συμπεριφορά τόνισε: «Αυτό που ζητήσαμε είναι να ετοιμάσει (σ.σ.: ο Μπορέλ) λίστα σοβαρών κυρώσεων κατά της τουρκικής οικονομίας για να την έχουμε στο συρτάρι και να δείξουμε στην Τουρκία ότι πρέπει να τηρήσει το διεθνές δίκαιο. Δεν απειλούμε. Δεν σκοπεύουμε στην άμεση επιβολή του, αλλά να ξέρει η Τουρκία τι έχει να χάσει. Απλώνουμε πάντα χείρα φιλίας, αλλά δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Κλείνοντας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα αντιδράσει αν κατέβει με γεωτρύπανο ανοιχτά της Κρήτης η Τουρκία.