Για την Τουρκική προκλητική στάση απέναντι στη χώρα μας μίλησε αναλυτικά στην Le Figaro, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας όχι μόνον αυτό αλλά και ότι η Τουρκία δεν μπορεί συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την ΕΕ, και ότι επιθυμεί επίσης την υφαρπαγή ελληνικών υποθαλάσσιων πόρων κάτι το οποίο δεν θα επιτρέψουμε.
Η προκλητικότητα της Τουρκίας
Σε συνέντευξή του στην Le Figaro με αφορμή την επίσκεψή του στη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών αναλύει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, σημειώνοντας πως η γειτονική χώρα «δεν σταματά στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, αλλά προστίθενται οι υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, στα βόρεια της χώρας». Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία ενός άλλου μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας μη διστάζοντας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ, αλλά ακόμη και εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων». Η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τα χερσαία σύνορα της ΕΕ και η εκστρατεία παραπληροφόρησης της Τουρκίας
Υπενθυμίζει επιπλέον πως «τον Φεβρουάριο η Άγκυρα δεν απείλησε απλώς ότι θα παραβιάσει μαζικά τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα, αλλά προσπάθησε να το επιτύχει, εργαλειοποιώντας μετανάστες που βρίσκονται σε αδυναμία, κάνοντάς τους να πιστέψουν στο άνοιγμα των συνόρων. Έτσι, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών διέδιδε ψευδώς, κάνοντας μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, ότι τα σύνορα είναι δήθεν ανοιχτά, ότι 130.000 άνθρωποι είχαν διέλθει τα σύνορα με την Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά λίγες δεκάδες. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων πλειοδότησε, μη διστάζοντας να δημοσιεύσει χάρτες για να υποδείξει λιγότερο φυλασσόμενες διόδους». Τα παραπάνω, σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Φαγέντ Αλ Σάρατζ στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο. «Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει» συμπληρώνει.
Η στάση της Γαλλίας και η Ελληνο-Γαλλική φιλίας
Ο κ. Δένδιας δηλώνει πως εκτιμά ιδιαιτέρως τη συνεπή στάση της συμμάχου και φίλης Γαλλίας. «Το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και την Μεσόγειο. Δεν μπορεί η Τουρκία συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη. Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας» σημειώνει προσθέτοντας πως «η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη».
Υπογραμμίζει παράλληλα πως η ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία είναι ιδιαιτέρως στενή, και θυμίζει ότι η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα. Σημειώνει επίσης πως η διμερής συνεργασία εκτείνεται βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως: η κρίση του κορωνοϊού, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού και στις δύο χώρες, και η άμυνα και εκφράζει την πεποίθηση πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, σε πνεύμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Διαβάστε ακόμη:
Δένδιας: «Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο»
Επιστολή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα