Την απόσυρση του casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ζητά η Αθήνα ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με το θέμα της Τουρκίας (σσ η συνεδρίαση συνεχίζεται για άλλα θέματα), δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά «σε ένα απαράδεκτο πλαίσιο που είναι η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ». Όπως σχολιάζει διπλωματική πηγή, «η Τουρκία προβαίνει σε σαφή παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό για μας είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι θεμελιώδες και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε».
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφωνούν ότι η Άγκυρα δεν αντελήφθη το μήνυμα του ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά. «Η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της ΕΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητική συμπεριφορά.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, η Αθήνα επιθυμεί να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα με συγκεκριμένα μέτρα κατά της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορές για το casus belli ή για επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά επιδιώκει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ την έγγραφη κατάθεση και εξειδίκευση των πιθανών μέτρων-κυρώσεων που μπορούν να επιβληθούν στην Άγκυρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ν. Δένδιας: Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να συμπεριφέρεται στον 21ο αιώνα με πρακτικές του 19ου αιώνα
Ν. Δένδιας: Η Τουρκία αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή