Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, βουλευτής Έβρου της ΝΔ αναλύει τα τεκταινόμενα στα χερσαία σύνορα και προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης στον Παντελή Περιβολάρη.
Η Ελλάδα αντιστέκεται στα σύνορα στον Εβρο και ακυρώνει στην πράξη τους εκβιασμούς της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο 35χρονος νεαρός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Εβρου. Παράλληλα, προβλέπει πως μετά την έλευση των Ευρωπαίων την περασμένη Τρίτη στην περιοχή, θα αυξηθεί η πίεση της Ευρώπης προς την Τουρκία προκειμένου να σταματήσει τους εκβιασμούς και να επιστρέψει στην τήρηση των δεδομένων της κοινής δήλωσης.
Κύριε Δερμεντζόπoυλε, ο ελληνικός λαός αντιδρά και δείχνει αυτή τη φορά την αλληλεγγύη του με διαφορετικό τρόπο, με πατριωτισμό και ομοψυχία, στηρίζοντας τα Σώματα Ασφαλείας. Μπορείτε να μας περιγράψετε τι συμβαίνει στην περιοχή σας;
Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας ιστορίας μας, ο λαός μας έχει αποδείξει επανειλημμένες φορές πως όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, ξέρει να συσπειρώνεται, να επιδεικνύει υψηλό πατριωτικό φρόνημα και να αγωνίζεται για την προάσπιση των εθνικών του κεκτημένων. Το ίδιο ισχύει και με τους κατοίκους του Εβρου, που ως ακρίτες επιτρέψτε μου να πω, τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα έχουμε ιδιαίτερα οξυμένα. Μέσα από τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών όλη η χώρα διαπίστωσε την μεγάλη συμπαράσταση και υποστήριξη που τυγχάνουν τόσο ο στρατός όσο και η αστυνομία από τους κατοίκους του Εβρου. Από τις πρώτες ώρες της μεταναστευτικής κρίσης, οι εμπορικοί σύλλογοι, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι απλοί πολίτες της περιοχής μας συνέδραμαν τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις με κάθε δυνατό τρόπο.
Την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Εβρο μαζί με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Πολλοί λένε ότι αυτό είναι απλά επικοινωνία και στην πράξη τίποτα δεν θα γίνει. Τι έχετε να πείτε;
Είναι σημαντικό την ώρα που η χώρα μας διαχειρίζεται μια κρίση, να μην υποβαθμίζουμε μόνοι μας τις επιτυχίες μας για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς πως το γεγονός της επίσκεψης στον Εβρο του συνόλου της ηγεσίας της ΕΕ είναι απλά επικοινωνία. Ο πρωθυπουργός έχει προχωρήσει εδώ και μήνες σε μια μεγάλη εκστρατεία διεθνοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος. Η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελεί το επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών. Πλέον, με την ανάδειξη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος από την Τουρκία, καθώς και λόγω της σθεναρής στάσης της χώρας μας όσον αφορά την αποτροπή των παράνομων ροών, είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε από την Ευρώπη, την υιοθέτηση πολιτικών που θα ευνοήσουν την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Οι πρώτες ανακοινώσεις έγιναν ήδη στον Εβρο, είμαι πεπεισμένος πώς θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα βήματα, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής χορήγησης ασύλου, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση οικονομικά αλλά και με τεχνικά μέσα της χώρας μας έτσι ώστε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικότερα στην παραπάνω πρόκληση.
Διάβασα τα όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη που σας είπα για ποσά που θα διατεθούν και για την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. Αλήθεια, αυτά μπορούν να λειτουργήσουν; Μπορεί να λειτουργήσει έτσι η κοινή δήλωση;
Οπως σας ανέφερα και πριν, τα ποσά που ανακοινώθηκαν στην επίσκεψη στον Εβρο είναι μια αρχή. Από τη στιγμή που καταφέραμε να αναδείξουμε στην Ευρώπη την αξία της Ελλάδας ως «ασπίδα» των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν σύντομα και άλλα μέτρα στήριξης που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Οσον αφορά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αυτή έχει πλήρως καταπατηθεί από τη γείτονα χώρα τις τελευταίες μέρες. Η Ευρώπη πιέζει έτσι ώστε να συμμορφωθεί η τουρκική κυβέρνηση με τα συμφωνηθέντα της κοινής δήλωσης του 2016. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω, πως η ΕΕ διαθέτει σημαντικούς μοχλούς πίεσης της Τουρκίας. Η Αγκυρα έχει μεγάλη ανάγκη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τόσο για το μεταναστευτικό όσο και σε άλλους τομείς της εύθραυστης οικονομίας της. Ταυτόχρονα εμείς με τη σθεναρή υπεράσπιση των συνόρων μας, ακυρώνουμε στην πράξη των εκβιασμό που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία, δίνοντας έτσι χρόνο στην Ευρώπη να θέσει ξανά σε ισχύ την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Μάλιστα, είμαι αισιόδοξος πως δημιουργούνται οι συνθήκες έτσι ώστε να επιτύχουμε μια περισσότερο ευνοϊκή, για τα εθνικά μας συμφέροντα, ερμηνεία της παραπάνω συμφωνίας.
Τι θα γίνει αν συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερος κόσμος, ακόμα περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες στα σύνορα;
Οσοι παράνομοι μετανάστες και αν συγκεντρωθούν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας. Αυτό το διάστημα καταδείξαμε πως ο κρατικός μηχανισμός έχει την ικανότητα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις όταν υπάρχει σχεδιασμός και οργάνωση. Θα αποκρούσουμε λοιπόν τις όποιες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων έως ότου αντιληφθεί η Τουρκία πως μόνο να χάσει έχει από αυτή την τακτική. Μην ξεχνάτε πως η συγκέντρωση σε ένα συγκεκριμένο μέρος τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων και υπό κακές συνθήκες, δημιουργεί σίγουρα μια πίεση σε εμάς, ωστόσο επιβαρύνει ταυτόχρονα και την τοπική τουρκική κοινωνία και οικονομία. Πιστεύω λοιπόν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά για την ανάγκη τερματισμού της συγκεκριμένης πολιτικής.
Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν ζήτησε συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και πως με την απειλή βέτο σε μία σειρά από ζητήματα να απαιτήσει μία καινούργια συμφωνία προφανώς για την ανάληψη των βαρών του προβλήματος απ’ όλα τα μέρη.
Η κυβέρνηση ακολουθεί μια συντεταγμένη πολιτική στο θέμα αυτό. Οσοι ζητούν να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση το βέτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαιτήσει μια καινούργια συμφωνία στο μεταναστευτικό, μάλλον δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολιτική. Με ανέξοδους παλικαρισμούς, ας μου επιτραπεί η έκφραση, κάποιοι πριν λίγα χρόνια παραλίγο να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Εμείς με υπευθυνότητα αναδεικνύουμε τη στρατηγική σημασία της χώρας μας, χτίζουμε συμμαχίες και στο τέλος θα επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης, ακούω από την αντιπολίτευση φωνές ότι δεν συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Χρειάζεται κατά τη γνώμη σας η σύγκληση του οργάνου;
Η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Αυτές τις στιγμές προέχει η διαχείριση της κρίσης, όταν και αν θεωρηθεί σκόπιμο να υπάρξει μια τέτοια πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα την ανακοινώσει. Δεν είναι ωστόσο κάπως υποκριτικό να ασκείται μια τέτοιου είδους κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ενεργοποιήθηκε ελάχιστες φορές;
Κατά τη γνώμη σας η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει σωστά στο προσφυγικό/μεταναστευτικό από την πρώτη ημέρα ανάληψης ευθυνών ή έχουν γίνει λάθη και ποια είναι αυτά;
Υπήρξε μια καθυστέρηση και ένας αιφνιδιασμός το πρώτο διάστημα. Αναγνωρίστηκε από όλους το λάθος αυτό. Θα έπρεπε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της πολιτικής μας με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο και η απόλυτη ισοπέδωση δεν είναι σωστή. Τους πρώτους έξι επτά μήνες, επιταχύναμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, προχωρήσαμε στην εφαρμογή μέτρων για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων με την πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων και την απόκτηση σύγχρονων μέσων για το Λιμενικό, ενώ ταυτόχρονα εξαγγείλαμε την κατασκευή κλειστών προαναχωρισιακών κέντρων. Πλέον βρισκόμαστε σε μια άλλη πιο έντονη φάση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα. Νομίζω η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη της κοινωνίας στην κυβερνητική πολιτική αυτές τις μέρες δείχνει πως είμαστε στο σωστό δρόμο.
Είστε νέος βουλευτής, τι σας είπε από κοντά ο πρωθυπουργός, προσωπικά για εσάς;
Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Εβρο, επικεντρωθήκαμε κυρίως στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών. Σε προηγούμενες συναντήσεις μας ωστόσο, μου είχε τονίσει την ανάγκη να βρίσκομαι κοντά στην τοπική κοινωνία την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Είναι κρίσιμο να γνωρίζει κανείς από κοντά τα τοπικά προβλήματα έτσι ώστε όχι μόνο να τα μεταφέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και να διεκδικεί αποτελεσματικά λύσεις στα αδιέξοδα που ταλανίζουν τους πολίτες.
Διαβάστε επίσης:
Το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ στο Μάτι – Πρώτα τους άφησαν να καούν και μετά τους παράτησαν
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» στο ρεπορτάζ που κυκλοφορεί